Δημοσιεύτηκε: 07 Σεπ 2010, 21:36
από evolgen
Το θέμα είναι ότι για έναν προγραμματιστή υπάρχουν άπειρες επιλογές προγραμμάτων, εκ των οποίων πολλά από αυτά είναι ΕΛ/ΛΑΚ και ίσως καλύτερα από τα αντίστοιχα εμπορικά. Δεκτό, κατανοητό, μπράβο και εις ανώτερα!

Όταν όμως χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα τρομερά εξειδικευμένο που να διαβάζει πολύ συγκεκριμένο τύπο δεδομένων, να τα αναλύει με συγκεκριμένο τρόπο και να επιστρέφει τα αποτελέσματα επίσης με συγκεκριμένο τρόπο, τότε δεν έχεις και πολλές επιλογές. Στην έρευνα δεν μπορείς να περιμένεις. Γνωρίζεις ότι ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μπορεί κάποιος να κάνει την ίδια περίπου έρευνα με εσένα και να σε προλάβει στη δημοσίευση. Οπότε χαμένα λεφτά, χαμένος χρόνος, χαμένα όλα! Και να υπενθυμίσω πως στο εξωτερικό, οι κρατικές παροχές προς την έρευνα είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερες, οπότε και η έρευνα γίνεται αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα. Δε γίνεται λοιπόν να θυσιάσεις το χρόνο τον δικό σου και των συναδέλφων σου, για να στηρίξεις το ΕΛ/ΛΑΚ που ίσως υστερεί σημαντικά από κάτι proprietary. Εάν υστερεί! Αλλιώς, κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο και στη δουλειά. Last time I checked, εκτός δημοσίου συνήθως πληρώνεσαι ανάλογα με την παραγωγικότητά σου. Εάν η παραγωγικότητα πέφτει 10 φορές, γιατί χρησιμοποιείς ένα χαμηλής απόδοσης ΕΛ/ΛΑΚ, αργά ή γρήγορα το αφεντικό θα βρει κάποιον που θα κάνει τη δουλειά σου καλύτερα. Και πάλι επαναλαμβάνω πως δεν έχω κάτι με το ΕΛ/ΛΑΚ αλλά σε θέμα εργασίας, θέλω να χειρίζομαι κάτι όσο το δυνατόν καλύτερο. Δε θα έλεγα όχι σε ΕΛ/ΛΑΚ με το οποίο κάνω τη δουλειά μου εξίσου καλά με το proprietary.

Στην τελική -για εμένα τουλάχιστον- ο υπολογιστής είναι το εργαλείο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μου σε διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων και θέλω να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο. Χίλιες φορές καλύτερα αν είναι ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά αν δεν είναι, θα βάλω το χέρι στην τσέπη και θα πληρώσω, γιατί αυτό χρειάζομαι και αυτό με καλύπτει.

Η επιλογή είναι δική μου.