Δημοσιεύτηκε: 08 Σεπ 2010, 10:21
από monkgr
Πραγματικὰ κι ἐγὼ δὲν ξέρω ἂν εἴμαστε στὴν ἴδια συχνότητα :!: Μπορῶ νὰ μιλήσω, φυσικά, μόνο γιὰ λογαριασμό μου - αὐτὸ ποὺ ἔχω νὰ πῶ εἶναι ὅτι δὲν μὲ ἐνδιαφέρει νὰ αὐξηθεῖ τὸ ποσοστὸ τῶν χρηστῶν Linux, ἂν εἶναι νὰ φέρουν σὲ αὐτὸ τὴ νοοτροπία τῶν χρηστῶν Windows, εἴτε τῶν νόμιμων εἴτε (πολὺ περισσότερο) τῶν «πειρατῶν».
Καὶ τό κακὸ εἶναι ὅτι, ἂν ὑπάρχει μόνο τὸ Software Center γιὰ ἐγκατάσταση προγραμμάτων, ὁ ἐντελῶς νέος στὸ Linux πιτσιρικᾶς ποὺ ἔχει μάθει ἀπὸ τὸν κόσμο τοῦ Μπιλάκου ὅτι «ὅ,τι δὲν μποροῦμε νὰ ἀγοράσουμε, ψάχνουμε καὶ τὸ βρίσκουμε σπασμένο», θὰ κάνει αὐτὸ ποὺ ἔμαθε: θὰ ψάξει στὰ warez γιὰ σπαστήρια. Ἤδη παρατηρήθηκαν τὰ πρῶτα κρούσματα, ἐδῶ καὶ κάποιον καιρό, νὰ πλασσάρουν κάποιοι τὸ OpenOffice «σπασμένο»(!), ψαρεύοντας σὲ θολὰ νερά. Προφανῶς μιλᾶνε γιὰ τὸ OOo σὲ πλατφόρμα Win καὶ προφανῶς τὸ κάνουν γιὰ νὰ διαδώσουν κάποιο trojan, ἀλλὰ αὐτὸ δείχνει ὅτι εἶναι εὔκολο νὰ παίξεις μὲ τὴν ἄγνοια τοῦ κόσμου. Ἡ κοινότητα τοῦ Linux ἔχει ὑποχρέωση νὰ σπάσει αὐτὸν τὸν φαῦλο κύκλο τῆς ἄγνοιας καὶ ἡ κίνηση τῆς Canonical κινεῖται πρὸς τὴν ἐντελῶς ἀντίθετη κατεύθυνση. Πάει μὲ τὰ νερὰ τοῦ ἀδαοῦς χρήστη καί, ἀντὶ νὰ τὸν διαπαιδαγωγεῖ, ἐκμεταλλεύεται τὴν φυσικὴ τάση του γιὰ εὔκολες λύσεις.
Αὐτὴ εἶναι ἡ οὐσία τῆς διαφωνίας μου, φίλε MakisM1. Βασίζεται σὲ τρόπο σκέψης ποὺ χρειάστηκαν χρόνια καὶ χρόνια γιὰ νὰ ἀποκτήσω, γιατὶ δὲν εἶχα τὴ δυνατότητα νὰ γνωρίσω τὴν ἐναλλακτικὴ πρόταση ποὺ φέρνει τὸ ΕΛΛΑΚ. Τὸ θέμα δὲν εἶναι πῶς θὰ συμπεριφερθοῦμε ἐσὺ κι ἐγώ, ἡ γενιὰ ποὺ «ὡρίμασε», ἀλλὰ πῶς θὰ διδάξουμε τὶς ἐπερχόμενες γενιὲς νὰ συμπεριφέρεται. Καὶ σίγουρα δὲν εἶναι λύση τὸ «ἂν κλέψουν, πρόβλημά τους», ἀφοῦ δὲν προσπαθεῖ κανεὶς νὰ τοὺς δείξει πῶς γίνεται στὸν κόσμο τοῦ ΕΛΛΑΚ.