Δημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2012, 15:01
από fkol k4
Learner έγραψε:Τι να πω εγώ τώρα ; "Παντρεύτηκε" η Fedora με την microsoft ; Υπέκυψε η Fedora στην άθλια τακτική μονοπώλησης που ακολουθεί τόσα χρόνια η microsoft ;
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου το τι κάνει η Fedora μιας και δεν την χρησιμοποιώ και ούτε πρόκειται .. όμως ...
...επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών , μιας και είναι από τις μεγαλύτερες διανομές Gnu/Linux ... έπειτα σκέφτομαι μήπως..
...να είναι η αρχή ; Η αρχή του τέλους για τα λειτουργικά συστήματα Gnu/Linux όπως τα ξέραμε ; Θα ακολουθήσουν άραγε και άλλες μεγάλες διανομές τον "δρόμο" που χάραξε η Fedora ;

Από ότι διάβασα πάντως, η εξήγηση/απολογία του Matthew Garrett είναι του τύπου "if you cant' beat 'em, join them" και με κύριο σκεπτικό πως θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρχει και ένα κλειδί για κάθε διανομή και πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για άλλου είδους κινήσεις.
Δε λέω πως είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά τουλάχιστον είναι μια λογική εξήγηση.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα θετικά για οποιονδήποτε, καθώς από ότι κατάλαβα (αν κατάλαβα λάθος ας με διορθώσει κάποιος) το κλειδί δεν αφορά τη δυνατότητα εκκίνησης αυτού καθ' αυτού του λειτουργικού της Fedora, αλλά τη δυνατότητα να φορτώνεται ο Grub της. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως χρησιμοποιώντας έστω και μια "dummy" εγκατάσταση της Fedora, μπορείς να χρησιμοποιείς τον Grub της για να φορτώνεις οποιαδήποτε άλλη διανομή θέλεις, χωρίς αυτή να χρειάζεται να έχει κλειδί.

Δεν ξέρω, καθαρά ιδεολογικά ίσως είναι συμβιβασμός, αλλά καθαρά πρακτικά δεν μου φαίνεται και πολύ άσχημη λύση.
Εξάλλου, οι τακτικές δεν είναι πλέον και τόσο «άσπρο-μαύρο», ο ανοιχτός πόλεμος μάλλον τελειώνει.

Η Microsoft δίνει κώδικα για τον πυρήνα και προσφέρει εικονικές μηχανές Linux στο Windows Azure, η Red Hat αγοράζει UEFI κλειδί της Microsoft, η Canonical ψάχνει Mac OS developers και καταργεί την επίσημη υποστήριξη του Kubuntu...
Άντε βγάλε άκρη...πιο πιθανό είναι να προβλέψεις τι θα κάνει η δική μας κυβέρνηση από τη Δευτέρα και μετά (αν έχουμε κυβέρνηση εννοείται), παρά να δεις που το πάνε αυτοί μεταξύ τους... :lol: