Δημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2012, 17:03
από Learner
OPanos έγραψε:Γενικά πολύ κουβέντα γίνεται για το θέμα...

Από το blog της canonical:

Κώδικας: Επιλογή όλων
http://blog.canonical.com/2011/10/28/white-paper-secure-boot-impact-on-linux/

Δεν νομίζω πως διαφωνεί κάποιος με την καλύτερη ασφάλεια. Το secure boot την προσφέρει . Ενδιαφέρει άμεσα χρήστες windows και (ίσως) έμμεσα χρήστες Linux.
Αυτό που δεν θέλω είναι να αναλάβει η Ms τον έλεγχο του secure boot , ασφαλίζοντας συσκευές με προ-εγκατεστημένα windows 8 και αυτό που ΔΕΝ θέλω , έρχεται η Fedora και το κάνει πράξη.... Και λέγοντας το κάνει πράξη , εννοώ :
έρχεται η Fedora και αντί να αντιδράσει στην μονοπωλιακή τακτική της Ms (που την καλύπτει πίσω από το secure boot) , όπως κάνει η Canonical παρακάτω στο κομμάτι του άρθρου που παραθέτω , "αναγκάζει" όσους χρήστες θέλουν dual-boot να πληρώσουν 99$ για να αγοράσουν το πιστοποιημένο κλειδί της Ms.
Φυσικά και συμφωνώ με τα λεγόμενα στο blog της Canonical
έγραψε:However, we believe that you have the right to have your cake and eat it too! Its possible to have Secure Boot and the ability to choose your software platform.
This is why we recommend that systems manufacturers include a mechanism for configuring your own list of approved software. This will allow you to run Windows 8 and Linux at the same time in your PC with Secure Boot “ON”. This should also include you being able to try new software from a USB stick or DVD.

OPanos έγραψε:Προφανώς, θα ήθελα αν αγόραζα laptop το καλοκαίρι του 2013, να περάσω ΟΤΙ θέλω και χωρίς να είμαι σε θέση να κάνω compile τον δικό μου kernel ή να γράψω τον δικό μου grub3...

Προφανώς κι εγώ το ίδιο θέλω ...
OPanos έγραψε:Το μόνο που κατά την άποψή μου δεν χρειάζεται, είναι οι αφορισμοί ;)

Δεν είναι αφορισμοί.. προσωπική γνώμη - κριτική είναι.. η οποία φυσικά και μπορεί να αλλάξει (στο μέλλον) ή να αμφισβητηθεί.
Απλά όταν βλέπω τέτοιες τακτικές , όπως αναφέρει και ο Fkol_k4 παραπάνω..
fkol k4 έγραψε: "if you cant' beat 'em, join them"
και Μεγάλες διανομές που μπορούν να επηρεάσουν τον "κόσμο" του Gnu/Linux , να υποκύπτουν ή να μην αντιδρούν (όσο πρέπει) σε εκβιασμούς τύπου Ms , κάτι με πιάνει. :P
Και φυσικά μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ , πως λέω απλά τη γνώμη μου ... και ποιος είμαι εγώ που λέω απλά τη γνώμη μου ; ένας απλός χρήστης Ubuntu (λέγοντας απλός , εννοώ ούτε developer , ούτε προγραμματιστής είμαι) που δεν μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη κοινότητα ή διανομή , όπως π.χ ο Matthew Garett ή ο Mark Shuttleworth.