Δημοσιεύτηκε: 23 Ιουν 2012, 07:29
Learner έγραψε:Έρχεται τώρα η Canonical (μας) και με κάποιες ανακοινώσεις κάνει γνωστά τα σχέδια που πιθανών (αλλά όχι σίγουρα) θα ακολουθήσει για να διασφαλίσει πως το Ubuntu θα φορτώνει σε συστήματα με το secure boot "ON" .
Δεν θεωρώ παράλογη τη δημιουργία κλειδιού για να μπορεί το Ubuntu να φορτωθεί σε υπολογιστές που έχουν Secure Boot μηχανισμό. Αλλά το πράγμα αλλάζει αν ο χρήστης πληρώνει για το κλειδί αυτό.
H Canonical είχε κάνει προτάσεις για τον μηχανισμό του Secure Βοοt oι οποίες θα έλυναν τα χέρια σε πολλούς χρήστες Linux. Όπως για παράδειγμα να υπάρχει η λειτουργία να απενεργοποιήσεις το Secure Boot, να δημιουργηθεί ένα εύκολο σε χρήση interface για να μπορεί ο χρήστης να προσθέσει αντικείμενα που θεωρεί "secure", ώστε να φορτώνονται από το Secure Boot. Eφόσον αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιηθούν, πιστεύω η δημιουργία τέτοιου κλειδιού είναι μονόδρομος δυστυχώς.
Learner έγραψε:Έπειτα αλλάζουμε και boot-loader , ναι καλά διαβάσατε. Πάει ο Grub2 . Θα αναγκαστούν όπως δηλώνει και εξηγεί ο Steve Langasek να αλλάξουν boot-loader λόγω της άδειας κάτω από την οποία βρίσκεται ο Grub2 (GPLv3). Για να αποφύγουν λοιπόν αυτή την "παράνομη" πράξη (να απαγορέψουν ή να κλείσουν το κλειδί τους μέσα στον Grub2) , θα χρησιμοποιήσουν τον efilinux loader της Intel , στον οποίο θα κάνουν κάποιες μικρο-ρυθμίσεις για να μπορεί να υποστηρίξει και εκκίνηση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων.
Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα. Δεν ξέρω πως λειτουργεί ο bootloader που θα αντικαταστήσει τον grub, αλλά δεν μου αρέσει σαν ιδέα.
Ελπίζω τουλάχιστον, αν εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, να γίνει πιο εύκολη η δημιουργία dual-boot Linux-Windows ώστε να αρχίσουν περισσότεροι χρήστες να πειραματίζονται και σιγά σιγά να καταλάβουν την ανωτερότητα των Linux λειτουργικών.
Learner έγραψε:Κρίμα πάντως , κρίμα που η Microsoft τους έβαλε τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι.
Όπως και να 'χει, κρίνοντας αντικειμενικά και μη επιρρεασμένος από την ιδεολογία και τα πιστεύω μου, απλά με λογική, δεν νομίζω μακροπρόθεσμα ότι όλες αυτές οι αλλαγές και η πολιτική της Microsoft να επιρρεάσουν αρνητικά την δημοτικότητα που αποκτά το Linux. Μάλιστα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ίσως να βγει και κάτι καλό.