Δημοσιεύτηκε: 27 Ιουν 2012, 10:54
από simosx
Spoiler: show
Off topic:
fkol k4 έγραψε:
Παιδιά, σιγά το πράγμα, εγώ δεν έχω πρόβλημα να μου σύρουν και πολύ χειρότερα, δεν τρέχει τίποτα.

Με τον Κωνσταντίνο (kigk) έχω συνομιλήσει στο παρελθόν. Ο Κωνσταντίνος είναι και στην ομάδα Ubuntistas.
Αυτό που συνέβει είναι ότι στη συζήτηση θέλεις να προχωρεί γοργά και να καταλήγει κάπου. Μερικές φορές μπορείς να τα πάρεις στο κρανίο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι για κανένα τρόπο αποδεκτό.

Για το θέμα του SecureBoot και τη Microsoft, η άποψή μου είναι ότι η Microsoft θα χρησιμοποιήσει ακόμα μια φορά την ηγετική της θέση στους επιτραπέζιους υπολογιστές για να επιτεθεί στους ανταγωνιστές (ελεύθερο λογισμικό). Το να είναι υπογεγραμμένα τα συστατικά λογισμικού είναι υπέροχο πράγματα, ωστόσο η όλη υλοποίηση μπορεί να γίνει με αρνητικό τρόπο για το ελεύθερο λογισμικό.

Ας δούμε παρόμοια πρακτική με τις πληροφορίες ACPI στο BIOS των υπολογιστών. Στο ACPI υπάρχουν επεκτάσεις και πληροφορίες ώστε το λειτουργικό σύστημα να μπορέσει να αφυπνίσει, να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια, κτλ. Είναι στο χέρι του κατασκευαστή να φτιάξει καλές και συμβατές πληροφορίες. Και οι κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα συμβατά με Windows έρχονται σε επαφή με τους κατασκευαστές όπου υπάρχει καθοδήγηση. Για το ACPI και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κοινότητας, η πηγή του προβλήματος είναι το λογισμικό μεταγλώττισης ACPI που δίνει η Microsoft στους κατασκευαστές όπου παράγει αρκετές φορές προβληματικό κώδικα. Και οι διανομές πρέπει κάθε φορά να τρέξουν για να επιλύσουν το πρόβλημα.
Προβληματικοί κατασκευαστές σε θέματα ACPI είναι τυπικά η Toshiba και μετά η Sony.

Άραγε, για αυτά που λέω υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι η Microsoft χρησιμοποίησε δόλο;
Δες στο http://simos.info/blog/archives/date/2008/07

Μαντεύω ότι για το SecureBoot η Microsoft θα έρθει σε επαφή με τους κατασκευαστές ώστε να είναι δυσκολότερο (→«μη προτεινόμενο») να βάλεις εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα.
Πως θα γίνει δε γνωρίζω. Πάντως για τους κατασκευαστές έχουν μεγάλο συμφέρον να μην πειράζει ο πελάτης σημαντικά αρχεία ώστε να μη χρειάζεται να ενοχλεί με προβλήματα εγκατάστασης.
Δηλαδή, ο κατασκευαστής να πωλεί τον υπολογιστή και να μη χρειάζεται να ενδιαφερθεί μετά για μετέπειτα υποστήριξη που κοστίζει.

Ας μαντέψω ακόμα για φορά: η Microsoft θα δίνει πιο φθηνά την έκδοση OEM των Windows αν ο κατασκευαστής επιλέξει πραγματικά μόνο Windows μέσω του SecureBoot.