Δημοσιεύτηκε: 27 Ιουν 2012, 15:20
από Γιώργος Φιωτάκης
Λαμπρά, απ' ό,τι βλέπω η συζήτηση έχει ξεφύγει αρκετά... οπότε να πω κι εγώ τη γνώμη μου κι ας μην έχει σημασία πια...

1) Από την ανακοίνωση του Garett είναι ξεκάθαρη η θέση της Red Hat (αν και ανεπίσημη) ότι δεν θέλει να εκμεταλλευτεί τη θέση της αλλά να παρέχει μια λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί τόσο από άλλες διανομές, όσο και από ανεξάρτητους χρήστες-προγραμματιστές-«μερακλήδες» που θέλουν να «πειράζουν» το σύστημα τους. Δεν βλέπω το λόγο που η Canonical θα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό (σαν σκεπτικό), απλά η Red Hat έκανε πρώτη την ανακοίνωση.

2) Δεν θεωρώ ότι αυτή η κίνηση είναι περιοριστική. Υπήρξαν πολύ πιο περιοριστικές εποχές που δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών του εμπορίου και η μετάβαση από ένα γραφικό σύστημα με windows σε ένα σύστημα με GNU/Linux ήταν σχεδόν εφιάλτης, παρόλα αυτά δεν επηρεάστηκε αρνητικά η εξάπλωση του GNU/Linux.

3) Άλλο πράγμα η ανακοίνωση και άλλο η υλοποίηση. όταν θα το δούμε στην πράξη θα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

4) Βλέπουμε το δέντρο και αγνοούμε το δάσος...
Κανείς δεν πρόσεξε το γεγονός ότι παρόλο που η Microsoft ανακοίνωσε πως σε υπολογιστές θα υπάρχει η δυνατότητα να μπουν και κλειδιά/λειτουργικά τρίτων, σε συσκευές ARM δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
Προφανώς η microsoft δεν φοβάται τον ανταγωνισμό στους υπολογιστές, είναι αστείο ακόμα και να το κουβεντιάζουμε. Ούτε «καίγεται» τόσο πολύ για την ασφάλεια των χρηστών (όχι πως δεν ενδιαφέρεται, αλλά είναι και λίγα αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος για την ασφάλεια ενός συστήματος που δέχεται το 95% όλων των επιθέσεων).
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να μπορέσει να κατοχυρώσει το όποιο μικρό κομμάτι μπορέσει να αποκομίσει αρχικά από την αγορά κινητού/ταμπλέτας κλειδώνοντας το και επεκτείνοντας το αργότερα.
Εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια αφού ήδη έχει αργήσει να μπει στο παιχνίδι δραματικά, αλλά δεν είναι ούτε το μικρομάγαζο της γωνίας, ούτε η αγαθή και πρωτάρα ανερχόμενη εταιρεία.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά αυτή είναι η πιο σημαντική και είναι προφανές ότι δεν θέλει να αφήσει τους ανταγωνιστές της να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα.
Ίσως να απαιτεί κάποιες παραπάνω γνώσεις και ρυθμίσεις το να βάλεις μια διανομή Linux ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό παράλληλα ή και αυτόνομα σε ένα υπολογιστή (ούτως ή άλλως η τεκμηρίωση για το πως να το κάνεις θα κυκλοφορήσει σε χρόνο dt και το δίκτυο θα κατακλυστεί με διάφορα how-to και βίντεο), σκεφτείτε όμως πως το ίδιο πράγμα θα είναι αδύνατο σε ένα κινητό ή μια ταμπλέτα που θα αγοράζεις με windows.

5) Οι δημοσιεύσεις του στυλ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;!» και «σας ξέρουμε εσάς κάτι τέτοιους!» είναι κάτι που αν και αναμενόμενο σε ένα φόρουμ, σπανίζουν σ' αυτό εδώ κι εύχομαι να συνεχίσουν να σπανίζουν - όχι επειδή κάποιος συντονιστής τις έκοψε, ούτε γιατί κάποιος ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, αλλά γιατί σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και την άποψη του, ειδικά όταν διαφωνούμε.