Δημοσιεύτηκε: 04 Σεπ 2012, 12:50
από eliasps
Αν και μη κατέχων, σκέφτηκα να πω την γνώμη μου, η οποία είναι ότι κάλλιστα μπορεί να ισχύει, γιατί δεν βλέπω κάτι παράλογο.

Έχει συζητηθεί πολλές φορές το θέμα για το Linux και τους ιούς ή γενικότερα τα κακόβουλα λογισμικά.
Είναι μύθος ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν προσβάλλουν Linux και ευρύτερα Unix-like λειτουργικά. Είναι σπάνιο μεν, αλλά έχει γίνει (κρίνοντας από ότι έχω διαβάσει από έγκυρες πηγές).
O κύριος λόγος που τα Unix-like συστήματα δεν κινδυνεύουν (από άποψη βλάβης) από malware, είναι το σύστημα και η ιεραρχία των χρηστών που έχει και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στον κάθε ένα από αυτούς. Για να προκαλέσει ένα malware βλάβη στο σύστημα θα πρέπει να "προσβάλλει" αρχεία συστήματος και να τα αλλοιώσει, αρχεία τα οποία ανήκουν στον Root και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το κάνει ως υπερχρήστης, οπότε θα χρειαστεί τον κωδικό του υπερχρήστη και δεν μπορεί να τον βρει. Άρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση.

Τώρα για το συγκεκριμένο malware, δεν μου φαίνεται παράλογο να μπορεί να υποκλέψει κωδικούς ιστοσελίδων, αποθηκευμένους σε έναν browser, εφόσον τα αρχεία ή ο τρόπος και η κωδικοποίηση που χρησιμοποιεί ο browser για την αποθήκευση των κωδικών, ανήκουν σε κάποιον άλλον χρήστη και όχι σε υπερχρήστη (πράγμα που δεν γνωρίζω αν ισχύει ή πως λειτουργεί γενικότερα αυτή η διαδικασία).
Οπότε, από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται με κάποιον τρόπο ο υπερχρήστης, το malware θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία και να πάρει τους κωδικούς.

Να τονίσω πως όλα αυτά είναι εικασίες και άμα κάνω λάθος κάπου, ας με διαφωτίσει κάποιος.