Δημοσιεύτηκε: 18 Οκτ 2009, 14:07
από simosx
geonik250 έγραψε:Η μετάφραση το πιο πάνω κειμένουSpoiler: showΓραμμένο από τον Clem (στμ Clement Lefebvre ιδρυτής του Linux Mint) Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009
Ήρθα πρόσφατα σε επαφή με έναν ονόματι Graeme Cobbett. Στο email του έγραφε πως έλαβε επιστροφή χρημάτων για την άδεια χρήσης των Windows και δώρισε αυτά τα χρήματα στο Linux Mint. Φυσικά όπως φαντάζεστε, ήταν πολύ ευτυχής για το γεγονός και ήθελε να πει στον κόσμο πως το κατάφερε.
Να λοιπόν το άρθρο του πάνω στο θέμα. Καλή ανάγνωση σε όλους!
Γειά, το όνομά μου είναι Graeme Cobbett. Σήμερα δώρισα $112 στο Linux Mint. Αλλά το ποσό δεν ήταν από μένα. Η Microsoft μου έδωσε τα χρήματα. Να πως τα κατάφερα.
Αυτή είναι η ιστορία του πως αγόρασα ένα καινούριο notebook, αντικατέστησα τα Windows με Linux και πήρα επιστροφή χρημάτων για το λειτουργικό σύστημα που δεν ήθελα. Λίγοι επιχειρούν το τελευταίο κομμάτι για την επιστροφή χρημάτων, αλλά ίσως μπορείτε και εσείς, αν έχετε ήρεμη διάθεση και επιμείνετε τότε μπορεί να είναι απλό.
1. Διαλέξτε τον νέο σας υπολογιστή
Ρίξτε μία ματιά στην τεράστια γκάμα νέων PC στην αγορά. Υπάρχει διαθέσιμο αυτό που σας αρέσει χωρίς προεγκατεστημενα Microsoft Windows; Εκτός και αν είναι netbook, μάλλον όχι. Ακόμα και αν σταθείτε τυχεροί, οι πιθανότητες είναι ότι κοστίζει το ίδιο (ή ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις) από το αντίστοιχο με Windows. Άρα είστε αναγκασμένοι να αγοράσετε ένα αντίγραφο των Windows το οποίο δεν θέλετε.
2. Μην ανοίξτε τον νέο σας υπολογιστή ακόμα!
Μπορείτε να μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού μόνο αν δεν το χρησιμοποιήσετε. Θα χρειστείτε έναν άλλο υπολογιστή για το βήμα 3.
3. Κατεβάστε το Linux.
Αυτό είναι εύκολο. Πρώτα, διαλέχτε ποιά διανομή Linux θέλετε. Εγώ κατέβασα το Linux Mint επειδή, είναι βασισμένο στο Ubuntu, έχει τεράστια βάση υποστήριξης ώστε να μπορείτε να βρείτε βοήθεια εύκολα με το Google. Αλλά σε αντίθεση με το Ubuntu, είναι έτοιμο να παίξει DVD, αρχεία μουσικής, και αρχεία flash χωρίς "πειράγματα". Αν χρησιμοποιείστε Windows για να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα αντικαταστάτη, το μόνο περίπλοκο κομμάτι είναι ότι πρέπει να έχετε μία εξειδικευμένη εφαρμογή όπως το Isorecorder για να κάψετε (στμ εγγραφή σε CD ή DVD) το αρχείο (στμ iso image file). (http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm).
4. Βεβαιωθείτε ότι το Linux λειτουργεί
Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο νέο σας υπολογιστή χωρίς να εκκινήσετε τα Windows: απλώς τοποθετήστε το νεο γραμμένο CD ή usb stick στον υπολογιστή σας πριν τον ανοίξετε. Ίσως να μην λειτουργούν όλα στην εντέλεια την πρώτη φορά. Για παράδειγμα, στο δικό μου Dell Studio 1555, ο ήχος δεν λειτουργούσε. Έτσι έψαξα στο google "Dell Studio 1555 Ubuntu Sound" και βρήκα έναν οδηγό βήμα προς βήμα που ακολουθόντας τον διόρθωσε το πρόβλημα αμέσως.
5. Μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού
Έχετε διαβάσει ποτέ την άδεια τελικού χρήστη για τα Microsoft Windows? (στμ EULA). Εϊναι αρκετά τρομακτικό στο τι δεσμεύεστε. Αν αγοράσετε υπολογιστή Dell, τότε αμέσως μόλις ξενικήσουν τα Windows συμφωνείτε σε μία δεύτερη σειρά τρομακτικών όρων χρήσης του λογισμικού. Απλά μην τις αποδεχτείτε. Το Email είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος (στμ επικοινωνίας): σε αντίθεση με το τηλέφωνο είναι δωρεάν, μπορείς να στοιχειθετήσεις την υπόθεσή σου με λίγα λόγια, και αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή που αγοράσατε κάνει κάποια προσφορά έχετε απόδειξη για αυτή στο φάκελο του email σας, ώστε να μην μπορούν να υπαναχωρήσουν. Μην Καθυστερήσετε - για παράδειγμα, η Dell θέλει να κάνετε αυτή τη επικοινωνία μέσα στις πρώτες 7 μέρες. Αυτό που έγραψα:
"Δεν αποδέχομαι τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού της Dell ή την άδεια χρήσης λογισμικού τελικού χρήστη (EULA) των Windows. Σας βεβαιώνω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα κομμάτι λογισμικού, δεν έχω ανοίξει ή παραβιάσει την σφραγίδα ασφαλείας σε καμία συσκευασία και έχω διαγράψει όλο το προεγκατεστημένο και ενσωματομένο λογισμικό από τον Dell υπολογιστή μου.
"1. Πως μπορώ άμεσα να σας επιστρέψω τους δίσκους (CD DVD) και τα υπόλοιπα αντικείμενα του λογισμικού σε εσάς;
"2. Πως θα με αποζημιώσετε για το κόστος του λογιμικού; Σας αναφέρω ότι τα Windows Vista Home Premium έχουν λιανική τιμή πώλησης 133,96GBP (146 ευρώ), το Microsoft Works 39.99GBP (44 ευρώ) και το Cyberlink PowerDVD 39.99GBP (44 ευρώ), το οποίο σημαίνει ότι οφέιλετε ολική αποζημίωση για 213.94GBP (234 ευρώ).
Μετά τιμής"
6. Επιχειρηματολογήστε για την υπόθεσή σας
Ήμουν ξαναμένος για αυτό το κομμάτι. Το άρθρο στο http://www.linux.com/archive/articles/5938 σας καλύπτει για αυτή την περίπτωση πολύ καλά, Σας συνιστώ να ανατρέξετε σε αυτό αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή προσπαθήσει να απορίψει το αίτημά σας τις πρώτες φορές.
Ήμουν λοιπόν πανέτοιμος για μία μάχη με την Dell όταν απάντησαν μέσα σε 48 ώρες λέγοντας:
Τα CD με το λογισμικό μπορούν να επιστραφούν στην Dell.
Παρ'όλα αυτά, η αποζημίωση για το Cyberlink PowerDVD δεν μπορεί να διευθετηθεί καθώς αυτό το λογισμικό είναι ήδη προεγκατεστημένο στο σύσστημα.
Το ποσό που θα σας επιστραφεί για τα Vista Home Premium είναι 57.82GBP (63 ευρώ) + ΦΠΑ και για το Microsoft Works 3.86GBP (4.25 ευρώ) + ΦΠΑ
Περίφημα! Με τον ΦΠΑ έχουμε ένα σύνολο περίπου 70GBP (77 ευρώ), αρκετά για να παραβλέψω τις ανοησίες για το λογιμσικό του DVD. Ήμουν προσεκτικός ώστε να μην πω "αποδέχομαι την προσφορά σας", αντί αυτού προτίμησα "Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Μπορείτε να παραλάβετε τα CD την [ημερομηνία]". Έτσι αν μου την φέρουν αργότερα, μπορώ να τους πάω στο δικαστήριο για να διεκδικήσω την πλήρη τιμή πώλησης.
7. Επιμείνετε ευγενικά
Μετά λοιπόν έρχεται το ενδιαφέρον κομμάτι. Η Dell κανόνισε να παραλάβει το λογισμικό από μένα αλλά ο υπάλληλός τους για την παραλαβή δεν εμφανίστηκε. Γιατί άλλωστε; Αυτό πρόκειται να τους κοστίσει 70GBP (77 ευρώ). Με είχαν στριμώξει, ζητώντας μου να περιμένω σπίτι μία ολόκληρη επιπλέον ημέρα. Έτσι ανέβασα τον παράγοντα "φίρμα" με ένα μύνημα:
"Στις 27 Αυγούστου 2009, σας έγραψα μη αποδεχόμενος τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού. Μου απαντήσατε στις 31 Αυτούστου λέγοντας ότι μπορώ να έχω επιστροφή χρημάτων αν σας επέστρεφα τα CD του λογισμικού.
Προσφερθήκατε να παραλάβετε τα CD στις 11 Σεπτεμβρίου. Έχασα μία μέρα εργασίας περιμένοντάς σας στο σπίτι για να παραλάβετε τα CD αλλά δεν τα παράλαβατε. Το έχετε παραδεχτεί αυτό αλλά δεν προσφέρατε κάμποια εξήσηγηση. Τώρα λέτε ότι δεν μπορώ να έχω την επιστροφή χρημάτων εκτός αν κανονίσουμε την παραλαβή των CD αποό εσάς κάποια άλλη στιγμή. Δεν έχω τα οικομνομικά μέσα να χάσω άλλη μία μέρα εργασίας, έτσι προσφέρθηκα να σας τα ταχυδρομήσω. Απορρίψατε την προσφορά μου.
Θα ήθελα να σας δώσω άλλη μία ευκαιρία να επανορθώσετε. Παρακλώ καταβάλετε την επιστροφή χρημάτων τώρα. Αν δεν μπορείτε να το πράξετε, παρκαλώ στείλτε μου ένα αντίγραφο της επίσημης διαδικασίας υποβολής παραπόνου της Dell ώστε να θέσω το παράπονό μου στο κατάλληλο επίπεδο."
Η Dell γνωρίζει ότι αν αρνηθώ ένα λογικό αίτημα από αυτούς τότε το δικαστήριο θα απορίψει όποια οικονομική απάιτηση κάνω. Έτσι το έπαιξα καλός οσότου καταλάβουν ότι θα ήταν αναγκασμένοι να με αφήσουν να χρησιμοποιήσω απλό ταχυδρομείο για στείλω τα CD.
Έτσι εν καιρώ πήρα την επιστροφή χρημάτων. Μου πήρε 12 email συνολικά, και η Dell μάλλον δεν πήρε αποζημίωση από την Microsoft για την άδεια χρήσης. Αλλά φαντάζομαι κάθε φορά που κάποιος εξασφαλίζει επιστροφή χρημάτων για άδεια χρήσης, έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο αποτέλεσμα στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του κατασκευαστή με την Microsoft, χαλαρώνοντας σιγά σιγά την μονοπωλιακή θέση της Microsoft στην αγορά λειτουργικών συστημάτων.
8. Δωρίστε την επιστροφή σας στο Linux Mint.
Επειδή είστε ένας από τους καλούς, ή επειδή νιώθετε ένα όμορφο συναίσθημα από την ιδέα ότι τα χρήματα που πήρατε από το αχρησιμοποίητο λογισμικό της Microsoft κρατά το ελεύθερο λογισμικό μπροστά. Συγχαρείτε τον εαυτό σας.
Μπήκε ανακοίνωση στο www.ubuntu-gr.org,
http://www.ubuntu-gr.org/story/18-10-09 ... E%B1%CE%BA