Δημοσιεύτηκε: 12 Οκτ 2014, 11:59
από dim459
koyia έγραψε:Δεν ήξερα ότι το sudo στο ubuntu έχει αυτή την μεγάλη σημασία

To ubuntu από προεπιλογή δεν έχει γραφική συνεδρία για τον root και κατά την άποψή μου σωστά, αφού είτε το χαρακτηρίσεις "mainstream" είτε "εισαγωγική" διανομή, είναι η προτίμηση των περισσότερων αρχαρίων χρηστών linux, οι οποίοι αν συνδέονταν σαν διαχειριστές από γραφικό μάλιστα περιβάλλον, θα έκαναν ευκολότατα το σύστημα "μπάχαλο". Έχω την υποψία ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εδώ δεν θα ασχολούμασταν απλά με μικροπροβλήματα, και τα φορμάτ θα ήταν στην ημερησία διάταξη.
Έχει λοιπόν επιλέξει τη μέθοδο του sudo, με την οποία αποκτά κανείς προσωρινά δικαιώματα διαχειριστή, προκειμένου να διεκπεραιώσει μια εργασία που απαιτεί τέτοια δικαιώματα. Ακόμα κι αν δεν μιλάμε για τερματικό, αλλά για κάποια εφαρμογή από γραφικό περιβάλλον που ζητά password, κατ' ουσίαν στο παρασκήνιο αυτό γίνεται, εκτελείται μια εντολή που ξεκινά από sudo, απλά δεν το βλέπεις-πράττεις άμεσα.
Αν θες να το εμβαθύνεις και περισσότερο, αυτός είναι και ο λόγος που ενώ τα περισσότερα πράγματα γίνονται πλέον και από γραφικό περιβάλλον, υπάρχουν κάποια για τα οποία, κατά την άποψή μου σκοπίμως, δεν φτιάχτηκε gui, αλλά απαιτούν τουλάχιστον σε κάποιο στάδιο τερματικό, έτσι ώστε να αποθαρρύνονται οι εντελώς αρχάριοι να πειράζουν ουσιώδη για τη λειτουργία μέρη του συστήματος.
koyia έγραψε:Αναρωτιόμουνα γιατί το xsane το οποίο το χρησιμοποιούσα παλιά (μου φαίνεται στο 12.04? και μόλις άνοιξε το αναγνώρισα) δεν είχε εγκατασταθεί από μόνο του.

Χμμμ... ορισμένες επιλογές σχετικά με το τι προεγκαθίσταται και τι όχι είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες, ειδικά από τη στιγμή που το iso της διανομής έχει ξεφύγει από το μέγεθος του cd και πέρασε σε αυτό του dvd, οπότε δεν τίθεται πλέον περιορισμός χώρου. Τέλος πάντων το xsane μπροστά σε άλλα είναι πταίσμα...
koyia έγραψε:Πράγματι το ubuntu software center είναι πολύ πιο αργό από το gdebi

Κάποτε, προ software center, ήταν η προεπιλεγμένη-προεγκατεστημένη εφαρμογή γι αυτές τις δουλειές.
koyia έγραψε:Ελπίζω να είσαι διαθέσιμος και για άλλες πιθανές απορίες μου

Ε, εντάξει, θεωρητικώς κάπως έτσι λειτουργούμε εδώ πέρα, αν ξέρουμε κάτι απαντάμε... Ας πούμε στο μέλλον, αν προκύψει ανάλογο θέμα θα ξέρεις τι να προτείνεις σε κάποιον που ψάχνεται να εγκαταστήσει ένα scanner της epson...
Aν και νομίζω ότι στο συγκεκριμένο thread τα "εύσημα" πάνε στον Reinach και όχι σε μένα, αυτός πρότεινε τη σελίδα με τη λύση του θέματος, εγώ απλά διευκρίνισα όσα δεν κατάλαβες από αυτή...