Δημοσιεύτηκε: 24 Απρ 2024, 00:55
από dim459
Το "απλός οικιακός χρήατης" έχει μία σχετικότητα.
Είναι μάλλον προτιμότερο να αναφέρει κανείς τον εκτιμώμενο όγκο εκτύπωσης.
Αν πχ τυπώνονται 2-3 σελίδες την εβδομάδα το κόστος των toners δεν έχει σε τελική ανάλυση και τόσο μεγάλη σημασία.
Αν όμως ο αριθμός είναι αισθητά μεγαλύτερος τότε αρχίζουν να μπαίνουν διάφοροι παράγοντες προς εκτίμηση.
Το κόστος αγοράς είναι σίγουρα ένας, αλλά όσο μεγαλώνει ο αριθμός σελίδων προφανώς περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Καλό είναι εκτιμήσει κανείς τα εξής :
α) Πόσο έχουν τα original toners
β) Πόσο έχουν τα ιμιτασιόν toners (ακούω διάφορα κατά καιρούς, είχα και έχω στην κατοχή μου πολλά μοντέλα laser printers, ουδέποτε έχω αγοράσει original toner από το 1998 και ουδέποτε μου δημιουργήθηκε πρόβλημα στις εκτυπώσεις ή στον εκτυπωτή). Εξυπακούεται ότι άλλη τιμή είναι τα 40 ευρώ και άλλη τα 10 ευρώ, για toner του ίδιου εκτυπωτή.
γ) Αν ο εκτυπωτής παίρνει toner με τσιπ ή χωρίς και αν υπάρχει δυνατότητα bypass του τσιπ ή έστω είναι εύκολη η αφαίρεση και τοποθέτηση του τσιπ σε άλο toner. Η διαφορά στην τιμή ιμιτασιόν toner με τσιπ και του ιδίου χωρίς τσιπ είναι χαοτική, πχ 25 ευρώ αντί για 10.
Από εκεί και πέρα αν ο αριθμός σελίδων είναι σχετικά μεγάλος υπάρχει λογική στην αναζήτηση refurbished εκτυπωτή και δεν αναφέρομαι σε "εισαγωγικά" μοντέλα laser (τα οποία ούτως ή άλλων δεν πολυβρίσκονται ως refurbished). Υπάρχουν refurbished μοντέλα "ημιεπαγγελματικών" εκτυπωτών (σίγουρα αρκετά πάνω από τα 100 ευρώ) τα οποία όμως είναι πράγματι άλλης κατηγορίας, αφού πρώτον έχουν duplexer, δεύτερον μεγάλα feeders, τρίτον τυπώνουν μακράν πιο γρήγορα, τέταρτον είναι συνήθως δικτυακοί και πέμπτον το κόστος αναλωσίμου ανά σελίδα είναι κατά πολύ μικρότερο (συνήθως παίρνουν toners που τυπώνουν 2 και 3 φορές περισσότερες σελίδες από αυτά των εισαγωγικών εκτυπωτών). Όποιος έχει χρησιμοποιήσει μοντέλα σαν τον ΗΡ 2020 dn ή τα διάδοχα αυτού μοντέλα αντιλαμβάνεται την διαφορά.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται λίγο googling πρώτον στο skroutz για τιμές των toners και δεύτερον στην περίπτωση των refurbished στα καταστήματα που πωλούν και στα διαθέσιμα μοντέλα και δυνατότητες.
Προσωπικώς έχω μία προτίμηση στους ΗΡ και σε μοντέλα ανώτερης κατηγορίας, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ακόμα και στο σπίτι τυπώνω τουλάχιστον 50-60 σελίδες την εβδομάδα, ενώ συχνά ο αριθμός ανεβαίνει κατά πολύ.