Δημοσιεύτηκε: 10 Δεκ 2009, 19:57
από mangelasakis
Off topic:
Θα σου πω.... Από ότι είδα στη λίστα που μου έδωσε ο Hephaestus μόνο οι επεξεργαστές Pentium 4 Prescott έχουν 1MB L2 cashe μνήμη οπότε βγάζω αυτο το συμπέρασμα μιας και δεν υπάρχει άλλος pentium με 1Mb L2. Και αν εξαιρέσεις ότι λειτουργεί σε ψηλή θερμοκρασία οι Prescott HΤ είναι από τους πιο αναβαθμισμένους Pentium 4 οπότε μην νομίζεις ότι έχεις τον χειρότερο P4 επειδή ανεβάζει θερμοκρασία. Απλά προσπάθησε να κρατίσεις τη θερμοκρασία λειτουργίας του κάτω από 60-65 βαθμούς κελσίου. Αν το καταφέρεις αυτό θα είσαι μια χαρά. Εγώ αυτό θα προσπαθίσω να κάνω....

Τρέχοντας το sensors λογικά θα σου βγάλει 3 θερμοκρασίες για την cpu. Η μία απο αυτές πρέπει να είναι γύρω στους 32 βαθμούς και να παραμένει σταθερή. Λογικά αυτή δεν έχει να κάνει άμεσα με τον πυρήνα του επεξεργαστή σου... Η τουλάχιστον αυτο το συμπέρασμα έβγαλα εγώ για τον δικό μου επεξεργαστή. Τώρα οι άλλες 2 θερμοκρασίες που βγάζει πρέπει να είναι σχέδον στο ίδιο επίπεδο κάπου στους 60 έως 75 βαθμούς στην χειρότερη περίπτωση και είναι οι θερμοκρασιες της cpu. Αυτές είναι οι θερμοκρασίες που ανεβάζουν οι Prescott και γενικά οι Pentium 4 με την ψύκτρα που τους συνοδεύουν και χωρίς επιπλέον ψύξκτρες...

Τώρα για πιό λόγο σου εμφανίζει 2 cpu αυτό έχει να κάνει με το HΤ (Hyper-Threading). Το HΤ είναι ένα σύστημα που εφαρμόστηκε στους Pentium 4 για πρώτη φορά και ξαναεμφανίζεται τώρα στους i7 της Intel και η λειτουργία του είναι η εξής: Δημιουργεί για κάθε πύρηνα της cpu άλλο έναν εικονικό. Δηλαδή ο επεξεργαστής σου λειτουργεί σαν να είναι διπύρηνος αλλά στην ουσία δεν είναι. Απλά μοιραζεται την ισχύη του ενός πυρήνα ώστε να εκτελεί ταυτόχρονα 2 διαφορετικές εντολές οπότε εκμεταλεύεται καλύτερα τους πόρους του συστήματος... Για αυτόν τον λόγο σου εμφανίζει 2 cpu και 2 θερμοκρασίες. Αλλά ο επεξεργαστής σου έχει 1 πυρήνα οπότε αυτές οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι σχεδόν οι ίδιες.

Επίσης πρέπει να σου πω ότι αν θέλεις μπορείς να απενεργοποιήσεις το ΗΤ απο το BIOS . Δεν θα δεις μεγάλη διαφορά. Απλά αν τρέχεις 2 προγράμματα ταυτόχρονα θα είναι λίγο πιο αργός ο υπολογιστής σου και αν τρέχεις μόνο ένα τότε θα πηγαίνει πιο γρήγορα. Αλλά αυτό δεν είναι απολυτο και μην φανταστείς μεγάλες διαφορές. Απλά δεν ξέρω αν απενεργοποιώντας το ΗΤ θα δεις κάποια διαφορά στην θερμοκρασία της cpu.

Όλα αυτά είναι γνώσεις μου που δεν ξέρω αν είναι απόλυτα σωστές. Αλλά νομίζω ότι έτσι είναι...