Δημοσιεύτηκε: 13 Μάιος 2012, 00:05
fkol k4 έγραψε:
Παιδιά, μια διευκρίνηση.
Φυσικά και το Internet δεν είναι κοινωνικό αγαθό, κοινωνικά αγαθά είναι για παράδειγμα η μόρφωση, η παιδεία, η επικοινωνία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία κτλ.
Το Internet είναι απλά ένας από τους πολλούς τρόπους επικοινωνίας και απόκτησης γνώσεων.
Άλλο πράγμα είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου (πχ το δικαίωμα σε μόρφωση, ελευθερία, δικαιοσύνη, ασφάλεια) και άλλο πράγμα τα κοινωνικά αγαθά -αν και ο όρος είναι αδόκιμος και προσωπικά τον θεωρώ βαρβαρισμό. Τα δεύτερα (κοινωνικά αγαθά, κοινοί/δημόσιοι πόροι, κοινωνικές παροχές - πείτε τα όπως θέλετε), είναι τα μέσα για την πραγμάτωση των πρώτων.
Κάθε ελεύθερη δομημένη κοινωνία θα πρέπει να προσφέρει στα μέλη της τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων (πχ πρόσβαση σε δημόσια παιδεία, ισονομία, εξασφάλιση ελευθερίας έκφρασης) ανεξάρτητα από το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της . Το διαδίκτυο έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοια σε μερικές χώρες -και κατά τη γνώμη μου, πολύ σωστά.
fkol k4 έγραψε:Από τα κοινωνικά αγαθά, πολλά μπορεί να προσφέρονται είτε χωρίς χρηματικό αντίτιμο, είτε με, είτε και με τους δύο τρόπους ταυτόχρονα, δεν υπάρχει όμως τίποτα, κανένα αγαθό, είτε κοινωνικό είτε υλικό που να είναι δωρεάν.
Όλα έχουν αντίτιμο, έστω και αν δεν είναι χρηματικό, ενώ συνήθως τα πολυτιμότερα από αυτά δεν αγοράζονται με κανένα χρηματικό ποσό.
Συμφωνώ μεν αφού αν το αναλύσουμε θα φτάσουμε εύκολα σ' αυτό το συμπέρασμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είναι δωρεάν.
fkol k4 έγραψε:Ούτε το ψωμί δεν πρέπει να είναι δωρεάν (δηλαδή χωρίς χρηματικό αντίτιμο), γιατί και αυτός που το φτιάχνει πληρώνει για να το φτιάξει.
Αυτό που πρέπει, είναι να υπάρχει πρόβλεψη της κάθε πολιτείας ώστε να μπορεί να προσφέρεται χωρίς χρηματικό αντίτιμο σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να το καταβάλλουν. Το οποίο όμως θα πρέπει ήδη να έχει καταβληθεί από όσους έχουν χρηματικό πλεόνασμα.
Εξαρτάται από το οικονομικό μοντέλο της κάθε κοινωνίας, υπάρχουν μοντέλα που πρεσβεύουν το: «στον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητες του» και μοντέλα που πρεσβεύουν το: «στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του»...
Aeron έγραψε:θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό...που δεν είναι..
Από τη στιγμή που πλέον το διαδίκτυο είναι συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής, θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτό.
Δυστυχώς όταν σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν την τροφή τους στους κάδους απορριμάτων, ακόμα και η έκφραση της παραπάνω διαπίστωσης ακούγεται τουλάχιστον άτοπη και σαρκαστική.
Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι δήμοι παρέχουν και επεκτείνουν την εμβέλεια της δωρεάν πρόσβασης (που δεν είναι και τόσο δωρεάν όπως είπε και ο fkol k4) στους πολίτες τους.
Neptune έγραψε:
άσε φίλε plig88 που άμα δεν είσαι τύπος που να του αρέσουν πολύ αυτά τα πράγματα μπορεί και να σου την δώσει άσχημα στα νεύρα για όσο θα κάνεις το ψαχτήρι και ειδικά αν δεν είσαι λάτρης τέτοιων γνώσεων και απλά θες internet για να σερφάρεις, βέβαια επειδή εγώ ξέρω να κάνω τέτοιου είδους Black-Hat διαδικασίες για την πλάκαεπειδή τα έχω κυνηγήσει αρκετά άκου λοιπόν τι μου συνέβει (να μάθεις και 2 πραγματάκια): ...
Εγώ πάντως πρώτη φορά μπαίνω εδώ συγκεκριμένα σε αυτή την ενότητα του forum και πρώτη φορά ακούω τέτοιο πράγμα, γιατί να πω την αλήθεια ξαφνιάστικα, με το ύφος του δικαστή που αντίκρισα από τα παιδιά εδώ
δεν ήξερα ότι κατακρίνεται τόσο το να ''κλέβεις'' και καλά
ταχύτητα από την γραμμή κάποιου...εντάξει έλεος ρε παιδιά
ένα πράγμα που έπρεπε να είναι τζάμπα στην κυριολεξία είναι το internet, και αυτο γιατί αποτελείται από εμάς τους απλούς χρήστες, ένας τεράστιος λόγος γιατί δεν θα έπρεπε ο κάθε ΟΤΕ να μας τα παίρνει έτσι απλα για κάτι τέτοιο απλό.
Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι:
α) Οι άνθρωποι που πραγματικά ξέρουν να κάνουν «τέτοιου είδους Black-Hat διαδικασίες για πλάκα» και καταλαβαίνουν και τι και πως ακριβώς το κάνουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν χρησιμοποιούν ξένα δίκτυα για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως τα δεδομένα τους δεν είναι ασφαλή σε ένα τέτοιο δίκτυο και δεν υπάρχει τρόπος να τα προστατέψουν ακόμα κι αν τα κρυπτογραφήσουν.
β) Το ότι κλέβεις δεν παίρνει εισαγωγικά και δεν κλέβεις τον ΟΤΕ, ούτε την κάθε άλλη εταιρεία παροχής, αυτοί θα πάρουν κανονικά το αντίτιμο που τους αναλογεί. Κλέβεις τον διπλανό σου που έχει ήδη πληρώσει για μια υπηρεσία. Αν σου έκλεβα πχ το 1/10 του μισθού σου από το πορτοφόλι σου επειδή θεωρώ ότι το οικονομικό μας σύστημα είναι λάθος, θα το αποδεχόσουν και θα το θεωρούσες σωστό ή θα με σάπιζες στο ξύλο και/η θα ζητούσες τη δίωξη μου;
γ) Άλλο πράγμα το περιεχόμενο του διαδικτύου (όλοι εμείς και ό,τι δημιουργούμε σ' αυτό) και άλλο η υλικοτεχνική υποδομή που το υποστηρίζει. Στην περίπτωση μας πληρώνεις για την υποδομή και όχι για το περιεχόμενο. Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση αλλά δυστυχώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες απαιτήσεις.
δ) Πέρα του ότι οι διακομιστές που φιλοξενούν το φόρουμ βρίσκονται στην Ελλάδα και πρέπει να συμμορφώνονται με την ελληνική νομοθεσία (με λίγα λόγια αν συμπεριλάβουμε στην ύλη τέτοια θέματα θα μπορεί με μια απλή καταγγελία η κάθε εταιρεία να κατεβάσει το φόρουμ και να βάλει τους διαχειριστές σε δικαστικές περιπέτειες με σίγουρη κατάληξη την καταδίκη τους), υπάρχει κι ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που μας επιβάλει όχι απλά να αρνούμαστε τη βοήθεια αλλά και να κατακρίνουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Πιστεύω ότι ολόκληρη η κοινότητα θα συμφωνήσει (και ελπίζω να συμφωνείς κι εσύ) ότι είμαστε υπέρ της ελευθερίας και όχι απλά του «τζάμπα», υπέρ του «θέλω να μάθω» και όχι απλά του «θέλω να κάνω τη δουλειά μου». Και για να μην ξεχνάμε και την κυριολεκτική έννοια «ubuntu» (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση: «προσδιορίζομαι σαν άνθρωπος από την κοινωνία που ανήκω»), προσωπικά δεν θέλω να ανήκω σε μια κοινωνία που θεωρεί αποδεκτό το να μη σέβεται κανείς τον διπλανό του για να εξυπηρετήσει πλασματικές ανάγκες του.
Neptune έγραψε:είμαι απόλυτα σίγουρος και μιλώ βάζοντας το χέρι στην φωτιά ότι όλοι θα κάναμε το ίδιο πράγμα και όχι μόνο άμα το είχαμε ανάγκη γιατί κακά τα ψέματα δεν αντέχεται η σήμερον ζωή στον 21αι. της τεχνολογίας, της πληροφόρισης και ταχύτατης ενημέρωσης χωρίς δυκτίωση με τους υπόλοιπους ανθρώπους
Δεν θέλω να σε προσβάλω, αλλά μόνο για τον εαυτό μας μπορούμε να είμαστε σίγουροι (κι αυτό όχι πάντα)