Δημοσιεύτηκε: 05 Φεβ 2013, 11:40
από monkgr
Μετὰ λύπης μου ὁμολογῶ ὅτι μὲ τὸ Ubuntu ἔχω κόψει (ἄμεση) ἐπαφή, κυρίως λόγῳ τῶν «πέτρινων χρόνων τοῦ Unity», ποὺ λέει καὶ ὁ Κώστας (konn). Μὲ βασικὴ διανομὴ τὸ Arch εἶμαι ἐδῶ καὶ καιρὸ, (νομίζω ἀπὸ τὸ 2010), χωρὶς νὰ ἔχει χρειαστεῖ νὰ κάνω κάποια ἐπανεγκατάσταση. Καὶ αὐτὸ παρὰ τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ σύστημά μου βίωσε δύο σημαντικὲς ἀλλαγές στὴ δομὴ καὶ τὴ διαχείριση τῆς διανομῆς: τὸ package signing καὶ πρόσφατα τὸ systemd. Αὐτὸ καὶ μόνο δείχνει τὶ μέτρησε πρωτίστως γιὰ τὴν ἐπιλογή μου. Ὁ κυλιόμενος χαρακτήρας, σὲ συνδυασμό μὲ τὴν ἐξαιρετικὴ σταθερότητα καὶ τὴν ἀπεριόριστη εὐελιξία, ἡ σὲ βάθος γνώση τοῦ συστήματος ποὺ στήνεις καί, last but not least ποὺ λένέ, ὁ ἐξαιρετικὸς διαχειριστής πακέτων, ὁ pacman, μὲ τὰ παράγωγά του στὰ ἀποθετήρια τῶν χρηστῶν (AUR), τὰ packer καὶ yaourt, σὲ κατακτοῦν καὶ δὲν σὲ ἀφήνουν νὰ ξαναφύγεις γιὰ ἄλλες φωλιές ;)
Παράλληλα, ὅμως, μὲ τὸ Arch ἔχω ἐγκαταστήσει (σὲ dual boot) κατὰ καιροὺς διάφορες ἄλλες διανομές, ὅπως Sabayon, Mint, LMDE, Slackel, Bodhi, Debian testing, AntiX, Voyager...
Αὐτὸ τὸν καιρὸ ἔχω σταθερὰ στὸ γραφεῖο Arch καὶ Mint 14 (Xfce) καὶ στὸ σπίτι Arch καὶ Slackware 14 (Openbox). Ἐπίσης σὲ ἕναν ὑπολογιστὴ-μπακατέλα τοῦ γραφείου (συναδέλφου ποὺ συνταξιοδοτήθηκε καὶ ὁ ὑπολογιστὴς ἔμεινε νὰ κάαααθεται, ἀφοῦ μὲ τὰ XP σερνότανε) ἔχω περάσει Slackel μὲ openbox καὶ δουλεύει - ὄχι σφαιράτα, βέβαια, ἀλλὰ τουλάχιστον ἀξιοπρεπῶς.
Τὸ Ubuntu, ὡς ἡ πρώτη ἀγάπη ἀπὸ τὸν χῶρο τοῦ Linux, δὲν ξεχνιέται. Ἐξ οὗ καὶ ἡ παραμονή μου στὸ φόρουμ - ὁ δολοφόνος γυρίζει πάντα στὸν τόπο τοῦ ἐγκλήματος!