Δημοσιεύτηκε: 06 Οκτ 2013, 11:33
από fkol k4
tractrix έγραψε:Εκτος θεματος: Λαμβανω υποψιν μου τις πληροφοριες σου περι ubuntu/amazon αν και εχω διαβασει οτι ισχυει διδρομη πληροφορηση μεταξυ τους, δυστυχως δεν θυμαμαι τωρα τις πηγες που μπορει βεβαια και να ειναι αναξιοπιστες.

Απλώς διευκρινιστικά, η ιστορία με το ubuntu/amazon έχει ως εξής:
Υπάρχει μια λειτουργία στο Ubuntu, το λεγόμενο Dash. Φωτό:

Από εδώ, μπορεί ο εκάστοτε χρήστης να ψάχνει διάφορα πράγματα, είτε αυτά βρίσκονται στον υπολογιστή του είτε στο διαδίκτυο.
Ας πούμε λοιπόν πως εγώ γράφω τη λέξη Cash εκεί.
Η ιδέα είναι πως θα πρέπει να εμφανιστεί οτιδήποτε σχετικό με Cash. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για cash management, τα αρχεία του υπολογιστή μου που έχουν στο όνομά τους τη λέξη cash, κτλ.
Από εκείκαι πέρα, υπάρχει και το amazon.
Η λέξη Cash λοιπόν, μεταφέρεται σε έναν server του Ubuntu. O server αυτός λοιπόν, συνδέεται με το amazon και χοντρικά λέει:
έγραψε:Δώσε μου ό,τι σχετικό έχεις με Cash

Το amazon λοιπόν, δίνει αποτερλέσματα για Cash στον server του Ubuntu. Το amazon ξέρει πως τα ζήτησε το Ubuntu, αλλά φυσικά δεν ξέρει ποιος από τα 25 εκατομμύρια χρηστών Ubuntu είναι αυτός πουυ ζήτησε πληροφορίες για Cash.
Ο server του Ubuntu μεταφέρει τα αποτελέσματα της αναζήτησης στον υπολογιστή μου, οπότε εγώ βλέπω βιβλία σχετικά με Cash, ταμειακές μηχανές (Cashiers) και δίσκους του μεγάλου Johnny Cash που διατίθενται προς πώληση από το amazon.

Αν αποφασίσω πως κάποιο από αυτά τα προϊόντα θέλω να το αγοράσω, τότε θα πρέπει να συνδεθώ ο ίδιος στο amazon και να δώσω αυτοπροσώπως τις σχετικές πληροφορίες.
Η λειτουργία αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η εύλογη απορία του «και γιατί να πιστέψω αυτό που λέει το Ubuntu και όχι αυτό για το οποίο το κατηγορούν;»
Η απάντηση είναι πως ο κώδικας της λειτουργίας αυτήςε είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό, οπότε αν κάποιος με κατάλληλες γνώσεις διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να «ξεμπροστιάσει» το ψέμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί.
tractrix έγραψε:Ακομα ποιο βαθια εκτος: Με το τι εχει διαρευσει τον τελευταιο καιρο, εγω προσωπικα εχω παψει να εχω εμπιστοσυνη στις "δικες τους" πληροφοριες πλεον και κανω και αλλα σεναρια. Συνηθως και με τα "αποτελεσματα δημοσιευμενα" πλεον, αυτα που μαθαινουμε ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου.

Εύλογη η ανησυχία.
Σε έναν κόσμο όμως που δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς αυτόνομοι αλλά για κάποιες λειτουργίες μας βασιζόμστε σε δυνατότητες που μας παρέχουν τρίτοι, θα πρέπει αναγκαστικά κάποιους από αυτούς να τους εμπιστευτούμε.
Ο καθένας βέβαια επιλέγει ποιον θα χρίσει ως έμπιστο.
Για το λίνουξ συγκεκριμένα, ισχύει πως αυτός που μας διαθέτει τις ενημερώσεις στον υπολογιστή (η Fedora, το Ubuntu κτλ), έχει τη δυνατότητα αν θέλει να κάνει πολύ σοβαρότερη ζημιά στον υπολογιστή μας από ένα απλό Amazon και μάλιστα πολύ πιο συγκεκαλυμμένα.
Για κανέναν πάροχο τέτοιου τύπου όμως δεν υπάρχει κακό προηγούμενο, οπότε μάλλον μπορούμε μέχρι νεωτέρας να θεωρούμε πως ο οποιοσδήποτε από τους γνωστούς παρόχους Linux είναι αρκετά αξιόπιστος.
Μεταξύ των πιο ευρέως διαδεδομένων είναι η Red Hat (RHEL + υποστήριξη στο Fedora), SUSE (SUSE Enterprise Linux + υποστήριξη στο openSUSE), Canonical (Ubuntu), Linux Mint, Debian, Gentoo Linux, Arch Linux, Mageia Linux. Πάνω στα προϊόντα αυτών, βασίζονται και άλλα.

Τα παραπάνω μην τα πάρεις προσωπικά, είναι απορίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς, οπότε βρήκα την ευκαιρία να γράψω μια πιο αναλυτική εξήγηση και για μελλοντική παραπομπή.