Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2013, 23:27
Learner έγραψε:
Το Arch Linux και υποθέτω κάθε arch-based διανομή θέλει διάβασμα και συνεχές διάβασμα. Αυτή είναι η δική μου γνώμη - από τη μικρή εμπειρία που έχω σε Arch Linux.
Το manjaro δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, έχω δοκιμάσει το archbang που θεωρείται και αυτό αρκετά εύκολο σε σχέση με το Original Arch Linux.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια η οποία μου κτύπησε περισσότερο επειδή την έβαλες και σε έντονα γράμματα. «Υπόθεση» θα πει «θεμέλιο». Είναι αυτό που βάζεις από κάτω για να κτίσεις συμπεράσματα. Μπορεί βεβαίως να ισχύει μπορεί και όχι. Αν πχ το συμπέρασμα είναι άτοπο τότε ξέρεις ότι δεν ισχύει και η υπόθεση κλπ κλπ.
Όταν βγάζεις συμπέρασμα βάσει κάποιων δεδομένων όχι όμως ασφαλές τότε «εικάζεις». Οπότε το «σωστό» θα ήταν να πεις «εικάζω» και όχι «υποθέτω»
κλείνω την ενδιαφέρουσα παρένθεση, μάθαμε κάτι σήμερα
Το manjaro παίρνει πολλά καλά στοιχεία από το mint και αφορούν την ευκολία. Για παράδειγμα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης τού mint. Στην Xfce εκδοχή του μπορώ να πω ότι είναι ιδιαιτέρως εύκολο και κατάλληλο για άσχετο από υπολογιστές, αλλά... θέλει μια μιρκή τόλμη.
Να πω κατ' αρχάς ότι το manjaro είναι ελαφρώς πιο συντηρητικό από το arch και μέσα στούς στόχους του είναι οι αναβαθμίσεις να είναι ομαλές για τούς αρχαρίους. Το αν θα το καταφέρει αυτό δεν το ξέρω. Το χρησιμοποιώ εδώ και λίγο σχετικά διάστημα και θα είμαι σε θέση να εκφράσω μια πιο σίγουρη γνώμη σε κανένα χρόνο.
Τώρα η τόλμη τι σημαίνει. Το manjaro είναι μια ρέουσα διανομή που σημαίνει ότι αναβαθμίζεται κάθε τόσο σαν να κάνει ενημέρωση. Και οι αναβαθμίσεις μπορεί να σπάσουν πράγματα. Απλό παράδειγμα, την πυραλώπηξ αναβαθμίζεις και σπάνε πρόσθετα. Το ubuntu κρατάει όλες τις «επικίνδυνες» αναβαθμίσεις ανά εξάμηνο οπότε βγάζει την επόμενη έκδοση. Όπως είναι φανερό οι περισσότεροι *φοβούνται* να κάνουν αμέσως την αναβάθμιση. Αυτό από μόνο του λέει κάτι. Το να έχεις «ρέουσα» διανομή θέλει κάποια @@.
Από την άλλη το προσωπικό μου πείραμα με το LMDE για ενάμισι χρόνο με έπεισε για την ανωτερότητα μιας ρέουσας διανομής σε σχέση με το μοντέλο τής νέας έκδοσης κάθε έξι μήνες. Το LMDE είναι όμως πολύ συντηρητικό (βασίζεται στο debian testing) και για αυτό τώρα δοκιμάζω το manjaro.
Η ετυμηγορία μου είναι ότι άνετα προτείνω το manjaro σε εντελώς άσχετο με μόνη προϋπόθεση ότι δεν είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης. Ιδιαιτέρως αν η χρήση του είναι το σερφάρισμα η πυραλώπηξ θα έχει αρκετά γρήγορα τελευταίες εκδόσεις της. Ή αν χρησιμοποιεί κάποιο ελεύθερο πρόγραμμα (όπως το blender που αναφέρθηκε παραπάνω) θα έχει επίσης αρκετά γρήγορα τις αναβαθμίσεις που περιμένει.
Να σημειώσω εδώ ότι αν κάποιος (άσχετος) θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη χρήση (πχ σερφάρισμα) και slackware να τού εγκαταστήσεις εφόσον μπορεί να την κάνει, ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ! Δεν πρόκειται να καταλάβει την διαφορά ποτέ αν δεν επιχειρήσει να κάνει κάτι διαφορετικό. Το μόνο που βλέπει είναι το γραφικό περιβάλλον και αν μπορεί ή όχι να κάνει αυτό που θέλει.