Δημοσιεύτηκε: 13 Φεβ 2014, 17:52
jennie έγραψε:Τη ρωτάω λοιπόν: Ξέρεις τι κάνει το sudo στο λίνουξ;
Απάντηση: Eh??!!???
Οπότε επανέρχομαι: Ξέρετε έστω κι έναν απλό χρήστη που να ξέρει τι κάνει το sudo; Απλό χρήστη εννοούμε κάποιον που δεν ξέρει πόση RAM έχει ο υπολογιστής του και δεν ξημεροβραδιάζεται στα τορεντάδικα. Για να συζητήσουμε μετά για τον αν πρέπει ο απλός χρήστης να ξέρει τι διαφορά ανάμεσα στον υπερχρήστη και τον διαχειριστή. Χωρίς πλάκα τώρα, εννοούμε τη διαφορά sudo και su; Αν όχι, ούτε κι εγώ ξέρω τη διαφορά.
Προσωπικά δεν ξέρω κάποιον χρήστη που δεν ασχολείται γενικά με αυτά, να έχει βρει μόνος του τι σημαίνει το sudo, είτε με ψάξιμο είτε από εμπειρία.
Και εννοείται πως δεν είναι κατακριτέο.
Spoiler: show
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος power user για να συναντήσει αυτούς τους όρους.
Μία από τις πιο απλές ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι:
έγραψε:-Γιατί το Linux δεν κολλάει ιούς;
Και για να φέρω ξανά την αντίθεση μεταξύ των φιλοσοφιών Windows - Linux, όταν ένας χρήστης βάλει κάποιο από τα δύο, θα πρέπει να μάθει πως εγκαθιστά και πως αφαιρεί προγράμματα. Άμα ψάξει ή ρωτήσει, θα του απαντήσουν το εξής:
- Windows: Άνοιξε τον πίνακα ελέγχου, πάτα προσθαφαίρεση προγραμμάτων, βρες το πρόγραμμα και πάτα Κατάργηση.
- Ubuntu: Άνοιξε το Κέντρο Λογισμικού, βρες το πρόγραμμα και πάτα Αφαίρεση.
Άνοιξε το τερματικό και εκτέλεσε:- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get remove package
Πάτα Enter, δώσε τον κωδικό σου (δεν θα φαίνεται τίποτα όσο τον πληκτρολογείς) και πάτα Enter.
Spoiler: show
Ακόμα δεν ξεκινήσαμε και βλέπουμε τερματικά και εντολές.
lucinos έγραψε:πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να έχει κάποιος την διάθεση εξερεύνησης. Πράγμα που δυστυχώς αποθαρρύνεται και παρεμποδίζεται στα σχολεία (τουλάχιστον αυτή ήταν η προσωπική μου εμπειρία)