Δημοσιεύτηκε: 18 Μαρ 2014, 13:45
Όχι, δεν κάνεις λάθος. Το Xubuntu και το Lubuntu είναι καλές λύσεις όταν μιλάμε για παλιά μηχανήματα.Dreamy έγραψε:Για το λάπτοπ, που εκεί έχω και το ουσιαστικό πρόβλημα μιας και δεν είμαστε για να παίρνουμε καινούργιο, τουλάχιστον όχι τώρα, πίστευα ότι μπορεί να κάνει και το Lubuntu ή to Xubuntu.. Kάπου είχα διαβάσει, αν θυμάμαι καλά, ότι είναι πολύ ελαφριά και κάνουν για παλιά λάπτοπ όπως το δικό μου, ίσως και παλιότερα.. Κάνω λάθος..??
Το πρόβλημα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το λειτουργικό.
Το πρόβλημα είναι οι εφαρμογές που θα πρέπει να τρέξεις αφού φορτώσει το λειτουργικό.
512 MB μνήμης είναι πολύ λίγα. Αν υποθέσουμε πως περίπου 140 θέλει το Xubuntu και άλλα 100 η κάρτα γραφικών, είναι ήδη η μισή μνήμη σου.
Οπότε, καταλαβαίνεις πως έπειτα αυτά που μπορείς να κάνεις με 260 MB μνήμης είναι σχεδόν τίποτα.
Αυτή τη στιγμή φια παράδειγμα έχω ανοιχτό τον chrome μόνο στο forum και θέλει τα 140MB, φαντάσου να άνοιγα κανένα site γεμάτο διαφημίσεις όπως πχ το Facebook ή το http://www.sport-fm.gr
Αν προσθέσεις μνήμη, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Για τα υπόλοιπα, όλα όσα αναφέρεις γίνονται. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα για torrent, το Libreoffice ως σουίτα εφαρμογών γραφείου (ναι, διαβάζει αρχεία .doc) κτλ κτλ.
Το ConvertXtodvd τρέχει μέσω wine αν δεν σε καλύψει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή του Ubuntu και το Internet είναι Internet ανεξαρτήτως λειτουργικού.
Για το portal που αναφέρεις δεν ξέρω, αλλά αν δεν απαιτεί Internet explorer τότε πιθανότατα δεν θα έχεις πρόβλημα.
Το Dual boot είναι εύκολο να γίνει και δεν έχει σχέση με το αν έχεις δυνατό μηχάνημα ή όχι. Δεν φορτώνονται και τα δύο λειτουργικά ταυτόχρονα, μόνο αυτό που επιλέγεις κάθε φορά.
Φαντάσου το σαν να είχες δύο διαφορετικούς σκληρούς δίσκους, έναν με Windows και έναν με Ubuntu και κάθε φορά που ήθελες να τρέξεις το ένα λειτουργικό έναντι του άλλου να ξεβίδωνες τον έναν και να βίδωνες τον άλλον.
Φαντάσου κάτι τέτοιο, αλλά χωρίς το βίδωμα-ξεβίδωμα.
Για την εγκατάσταση δες αυτό το βίντεο:
Το βίντεο ισχύει για όλες τις εκδόσεις του Ubuntu, Kubuntu. Xubuntu, Lubuntu κτλ.