Δημοσιεύτηκε: 05 Φεβ 2009, 22:32
kalakouentin έγραψε:Μια εμπεριστατωμένη δημοσίευση "Γιατί GNU/Linux αντί Mac OS" θα ήταν πραγματικά σημαντική.
Σ'αυτό έχεις δίκιο. Σαν χρήστης Mac OS το πρωί και linux (ubuntu) το βράδυ, θα σας πω τις εμπειρίες μου. Να σημειώσω ότι στο Mac δεν είμαι admin οποτε αναγκάζομαι να κάνω compile όλα τα προγράμματα που δεν υπάρχουν native γιατί ο admin έχει πολλή δουλειά και δεν έχει όρεξη να ασχολείται με τις βλακείες μου (ουφ το πα).
Τώρα στις τεχνικές λεπτομέρειες. Το γεγονός ότι το X11 δεν είναι native στο Mac OS X--έχει τέτοια δυνατότητα αλλά τα γραφικά χρησιμοποιούν το περιβάλλον cocoa--κάνει όλες τις Χ11 εφαρμογές πιο αργές. Δειτε για παραδειγμα το gimp ή το inkscape τα οποία είναι πολύ αργά ενώ στον ίδιο υπολογιστή θα έπρεπε να πετάνε. Επιπλέον, μεχρι πρότεινος δεν υπήρχε stable εκδοση της gtk+-2.0 για mac os x. Ευτυχως η κατάσταση άλλαξε πριν από μερικούς μήνες. Τα πακέτα του debian δεν υπάρχουν στο σύστημα πακεταρίσματος του mac os x. Υπάρχει μια προσπάθεια να μεταφερθουν (fink λέγεται) αλλά ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα. Πολλές φορές έχω ψάξει για βιβλιοθήκες και αναγκάστηκα στο τέλος να τις μεταγλωττίσω μόνος μου.
Κατά τα άλλα είναι αλήθεια ότι το mac os x έχει όλες τις δυνατότητες ενός συστήματος unix. Eπίσης ακούω συνέχεια ότι οι εφαρμογες που υπάρχουν για γραφικά, εμπορικές φυσικά, είναι πολύ καλές. Δε μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχουν και στα ακατονόμαστα ίσως και στο linux.