Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2015, 14:11
sotos21 έγραψε:Σωστές απόψεις Ειρήνη, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μη λειτουργικές.
Σε κάθε κοινωνικό ιστό πάντα υπάρχουν και οι αντιρρησίες, οι οποίοι σε μια δύσκολη κατάσταση για να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του συντονιστή πρέπει το λιγότερο να πάρουν στα σοβαρά αυτόν που τους συμβούλεψε.
Οποίος κάνει αστεία, όμως δέχεται και αστεία και για να το πω καλλίτερα, όποιος παίρνει δικαιώματα για να κάνει πλάκα δίνει και δικαιώματα.
Πλάκα έδωσες πλάκα θα λάβεις, με λίγα λόγια.
Αν είχες πάει φαντάρος θα καταλάβαινες καλλίτερα τι θέλω να πω, γιατί καλός και άγιος ο λοχίας που κάνει αστεία - τι ωραία που περνάνε - αλλά σε μια δεδομένη στιγμή, όταν πει κάτι που πρέπει να γίνει, μερικοί θα τον πάρουν στην πλάκα, και όλη η ομάδα(όχι μόνο οι μερικοί) θα χαντακωθεί.
Παράδειγμα ο the_eye που όλοι εδώ μέσα τον τρέμουμε και αμέσως τρέχουμε να εκτελέσουμε τις υποδείξεις του.
Δε διαφωνώ μαζί σου Σωτήρη. Μπορεί να μην έχω πάει φαντάρος αλλά έχω βρεθεί σε άλλες υποχρεωτικές καταστάσεις που τα φαινόμενα που λες είναι συχνά.
Η διαφορά όμως με την εθελοντική παρουσία ή προσφορά σε ένα χώρο -και στην περίπτωσή μας στον τομέα ελεύθερου λογισμικού- είναι σημαντική.
Εδώ δεν είσαι υποχρεωμένος να συμμετάσχεις και να υπακούς σε πράγματα που θεωρείς παράλογα ή άδικα (στρατός, λοχίες, δουλειές, αφεντικά).
Συμμετέχεις μόνο αν θες και συμφωνείς με αυτά που πρέπει να δεχτείς για να γίνεις μέλος.
Η όποια υπόδειξη από τη συντονιστική ομάδα (είτε γίνεται από το "φόβο και τρόμο" εκπρόσωπό της, είτε από τον "κλόουν") δεν αφορά άποψή του που πρέπει να σεβαστώ ανάλογα πως τον κρίνω. Αφορά υποχρέωσή μου που ανέλαβα μπαίνοντας στο φόρουμ. Απλά αυτός που μου την κάνει ήταν αυτός που έτυχε να δει πρώτος την "παράβαση".
Μια άλλη διαφορά είναι πως ο συντονιστής δεν είναι "εξουσία" ή "τίτλος τιμής". Άσχετα πως μπορείνα φαίνεται στα μάτια του καθενός, δεν είναι τίποτα παραπάνω από "αυξημένες υποχρεώσεις" και το "βάρος" να είσαι εσύ σωστός σε αυτά που καλείς τους χρήστες να συμμορφωθούν. Σαφέστατα κάποια χαρακτηριστικά είναι απαρραίτητα γι αυτό το ρόλο αλλά δεν είναι αποκλειστικότητα των συντονιστών. Τα ίδια άτομα και χρήστες απλώς να ήταν θα συνέχιζαν να τα διέθεταν και θα ξεχώριζαν γι αυτά.
Σχετικά τώρα περί εξαφάνισης, αποχωρήσεων κλπ. είναι φυσικό φαινόμενο. Κάθε πολύ ενεργό μέλος μιας εθελοντικής κοινότητας έχει ένα κύκλο φθοράς ανάμεσα στα 3-6 χρόνια (στατιστικά, εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν). Μετά συνήθως αλλάζουν "τομέα", "στέκι", "τρόπο προσφοράς", όπως θες πες το ή και αποχωρούν εντελώς αν οι συνθήκες της ζωής τους ή οι αντοχές τους, το απαιτούν. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στους διαχειριστές αλλά και στους ενεργούς χρήστες. Απλά στους διαχειριστές το παρατηρούμε πιο έντονα γιατί το "χρωματάκι" τους είναι διαφορετικό. Μας "φαίνεται" συνήθως ότι η αποχώρηση έρχεται μετά από λίγο καιρό από την ανάληψη καθηκόντων αλλά αυτό έχει εξήγηση.
Ένα μέλος παίρνει κάποιο χρόνο να ξεχωρίσει σε ένα χώρο και έναν ακόμη περισσότερο ίσως, ώσπου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να γίνει συντονιστής. Άρα ο κύκλος προσφοράς του σαν συντονιστής απλά συμπληρώνει το μέσο όρο χρόνου μέχρι κάποιος να κουραστεί ή να θελήσει αλλαγή.
Το καλό όμως με το χώρο είναι πως συνήθως υπάρχει νέο αίμα για να ανανεώσει τις ομάδες και χρηστών και συντονιστών και να συνεχιστεί η προσπάθεια.
Στην τελική αποχωρούν ιδρυτές/δημιουργοί διανομών και το έργο τους συνεχίζεται από άλλα άτομα της κοινότητας. Αν αυτό συμβαίνει σε τέτοιο επίπεδο, χωρίς να σταματάει η πορεία, πόσο μάλλον σε επίπεδο συντονιστών ενός φόρουμ.
Μια αξιόλογη, εθελοντική προσφορά, για όσο χρόνο και να κρατήσει, από όποια θέση κι αν γίνεται, είναι ένα ακόμη πετραδάκι στο οικοδόμημα της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού. Μεγαλύτερο ή μικρότερο... σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα είναι προσθετικό. Το μόνο αρνητικό που μπορεί να βρει κάποιος είναι όχι το ότι ίσως η προσφορά να μην κράτησε πολύ, αλλά το ότι δεν υπήρξε καθόλου.