Δημοσιεύτηκε: 17 Απρ 2009, 14:54
από simosx
vista killer έγραψε:Φυσικά είναι αναπόφευκτο για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να οργανωθούν μόνοι τους χωρίς να υπάρχει κάποια ηγεσία από πάνω τους. Και γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία μια τέτοιας ομάδας. Ας δούμε καταρχήν τη δομή που είχαμε μέχρι τώρα και τι αποτελέσματα έφερε στην κοινότητα και αν δούμε ότι είναι αποτυχημένη τότε φυσικά να την αλλάξουμε. Ας δούμε μετά η οργάνωση σε ηγεσίες σε άλλες ομάδες του χώρου τι αποτελέσματα έχει φέρει.
H ελληνική ομάδα του debian πλέον τελείως ανύπαρκτη. Το hellug τελείως ανδρείκελο και χωρίς καμία ουσιαστική δράση παρά καθημερινους καβγάδες διασπάσεις για την καρέκλα..

Η οργάνωση δίχως οργανισμούς (αυτοργάνωση, οργάνωση δίχως καθορισμένη ηγεσία) είναι κάτι που πιστεύουμε πάρα πολύ και προσωπικά γράφω τακτικά σε ανακοινώσεις, ιστολόγια, κτλ. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε στις ανακοινώσεις για την πορεία του φόρουμ ότι το βασικό ζήτημα κάθε φορά είναι να βρούμε διαδικασίες ώστε να φέρουμε περισσότερα άτομα να βοηθήσουν, και να καθοδηγήσουν τους νέους.

Στην ελληνική πραγματικότητα πολλές φορές η αυτοοργάνωση δε δουλεύει διότι το κοινό σκεπτικό είναι ότι θα το κάνει κάποιος άλλος, και τελικά μπορεί να το αναλάβει κάποιος ιδεαλιστής μέχρι να τα πάρει στο κρανίο και εγκαταλήψει.

Η κινητήρια δύναμη στην ελληνική κοινότητα του debian.gr ήταν ο markos, που μόλις επικεντρώθηκε σε κάτι άλλο, η κοινότητα σταμάτησε να ακούγεται, είναι «ανύπαρκτη». Ήταν αποτυχία οργάνωσης ή ηγεσίας; Η τρέχουσα κατάσταση είναι ένα από τα στάδια της αυτοργάνωσης, και είναι φυσιολογικό στάδιο. Σε μια κοινότητα, η αυτοργάνωση μπορεί να παύσει να παράγει έργο μέχρι να βρεθούν νέοι ιδεαλιστές να ξαναπροσπαθήσουν. Είναι μια κατάσταση που πιστεύω θα θέλαμε να αποφύγουμε εδώ.

Για το hellug έχω αναφερθεί αρκετά συχνά στο ιστολόγιό μου. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι δεν παρέχεται ένα θετικό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα να διώχνει το νέο αίμα. Είδα πριν λίγο στο φόρουμ του hellug· κάποιος είχε ένα πρόβλημα στην υπολογιστή και η απάντηση που έτυχε να πετύχω ήταν της μορφής «με τις πληροφορίες που δίνεις, περιμένεις να λάβεις βοήθεια;». Τέτοιες φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες είναι πράγματα που φτιάχνουν ή δε φτιάχνουν κοινότητες. Υπάρχουν παρόμοια ζητήματα που μάς ξεφεύγουν, σε όλες τις κοινότητες, και πρέπει να τα βρούμε.

vista killer έγραψε:Αν θέλετε να εφαρμόσουμε τέτοιες νοοτροπίες και εδώ τότε δυστυχώς έχετε επιλέξει λάθος δρόμο. Αυτό που με στεναχωρεί πιο πολύ είναι ότι βλέπω ότι δεν μπαίνετε καν στον κόπο να κάνετε διάλογο όυτε να δώσετε την ευκαιρία για αποφάσεις αλλά προσπαθήτε να περάσετε ότι η γνώμη σας είναι σωστή και ότι εμείς που έχουμε λάθος άποψη έχουμε πρόβλημα κατανόησης.
Τι να πω αν θέλετε τόσο πολύ μια ηγεσία φτιάξτε την. Ετσι και αλλιώς εμείς θα κάνουμε ότι κάναμε και μέχρι τώρα. Δεν ξέρω πια η αντίδραση σε περιπτώσεις απειθαρχίας στις αποφάσεις του συμβουλιού...

Δεν είναι θέμα ηγεσίας αλλά συμμετοχής σε γενικότερα ζητήματα της ΕΛΛΑΚ/Ubuntu. Αν η λέξη «συμβούλιο» δεν ταιριάζει, δείτε τον περιγραφικό ορισμό.

Η αντιμετώπιση που προσωπικά θα περίμενα (και με παραξενεύει σε κάποιο βαθμό που δεν βγαίνει έτσι) είναι
1. είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθειά (πείραμα;) σας, δε θα ήθελα να συμμετάσχω αυτή τη στιγμή για τους δικούς μου λόγους.
2. είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθειά σας, θα ήθελα να παραμείνω για τώρα στην άτυπη ομάδα αυτή και να συνεισφέρω όπως μπορώ με την εμπειρία μου και τον σχολιασμό μου.