Δημοσιεύτηκε: 17 Απρ 2009, 16:35
ktogias έγραψε:...
Ένα θέμα π.χ. θα μπορούσε να είναι "Κανάλι #ubuntu-hellas στο freenode" όπου όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να βοηθήσει στο σχηματισμό άποψης, και όπου θα καλούσαμε και τον Stathi να πει την δικιά του ιστορία. Αφού αρκετά μέλη έχουν πει την άποψή τους ανοίγουμε, πάλι σε χώρο που μπορεί να κάνει subscribe και να παρακολουθεί όποιος θέλει, ένα ανοικτό poll με τις λύσεις-δρασεις που έχουν προταθεί. Όλοι ξέρουν ότι το poll θα τρέχει π.χ. για 2 βδομάδες. Μετά το κλείσιμο του poll οργανώνουμε πάλι ανοικτά σαν κοινότητα τη δράση που ψηφίστηκε από τους περισσότερους από όσους ενδιαφέρθηκαν. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν πόροι-διάθεση από κάποιον για την υλοποίησή της, απλά δεν πραγματοποιείται.
Η δική μου άποψη είναι ότι ο χώρος του ΕΛ/ΛΑΚ είναι άγνωστος στο Στάθη, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τι θεωρούν οι υπόλοιποι ως αποδεκτό (χρήση του ονόματος Ubuntu ενώ υπάρχει ήδη δεδομένο ελληνικό έργο). Διαβάζοντας με προσοχή τη σελίδα του Στάθη, βλέπω ότι έχει ενδιαφέρον να βελτιώσει τα πράγματα στην Ελλάδα με το τρόπο του, και βλέπει το ΕΛ/ΛΑΚ σαν ένα τέτοιο εργαλείο. Δεν είναι κάτι χαρακτηριστικό μόνο στον Στάθη που προσπαθεί σε λάθος κατεύθυνση·αρκετά άτομα μαθαίνουν τα ζητήματα γύρω από το ΕΛ/ΛΑΚ δοκιμάζοντας και κάνοντας σφάλματα στην πορεία. Ο τρόπος που πιστεύω ότι είναι καλύτερος είναι να αναλάβει κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί του και να περάσει το μήνυμα περί ΕΛ/ΛΑΚ και της δομής της κοινότητάς μας.
Γενικά, κάτι τέτοιο είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να αναλάβω, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να το κάνω τώρα. Είχα την ευκαιρία να το κάνω άλλες φορές, και θέλει πολύ υπομονή. Είμαι σε θέση όμως να συμβουλεύσω στη διαδικασία.
Αυτά που γράφω παραπάνω τα γράφω διότι γνωρίζω (ελπίζω) ότι δε θα βγουν δημόσια στο διαδίκτυο. Αν και δεν αναφέρω κάτι κατακριτικό για το Στάθη, δε θα ήθελα η προκαταρκτική συζήτηση αυτή που μπορεί ή όχι να γίνει πράξη, να είναι δημόσια. Παρόμοια ζητήματα υπάρχουν με άλλες πρωτοβουλίες όπου άτομα προσπαθούν να κινηθούν επαγγελματικά με το ΕΛ/ΛΑΚ και έχουν κάνει σφάλματα. Και εδώ, δε θα ήθελα να γράψω δημόσια, ενώ τα άτομα αυτά μπορεί με την παρέμβασή μας να διορθώσουν αυτό που κάνουν και να μετά προσφέρουν πραγματικά στην κοινότητα.
ktogias έγραψε:Η παραπάνω διαδικασία είναι απλά μια γρήγορη σκέψη και μπορεί να έχει προβλήματα ή να επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων. Γι' αυτό είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να την βελτιώσουμε αν κρίνετε κι εσείς ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως η καθιέρωση μιας τέτοιας διαδικασίας που θα την σέβονται και θα την τηρούν τα μέλη που έχουν κάποιες αρμοδιότητες, κάνει κατά τη γνώμη μου μη-απαραίτητη την ύπαρξη συμβουλίου και είναι πιο αποτελεσματική από αυτό.
Η γρήγορη σκέψη που περιγράφεις έχει τα βήματα της γραφειοκρατίας και βημάτων που γίνονται έμμεσα (αναμονή για poll). Από τη συμμετοχή μου σε online κοινότητες, ένα ανοιχτό poll σε όλους δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα (είναι σα να προσπαθείς να παίξεις σκάκι με ένα master όπου οι κινήσεις που θα κάνεις είναι από ελεύθερο poll πλειοψηφίας). Αν ψήφιζαν τα μέλη κάποιας άτυπης ομάδας όμως...