Δημοσιεύτηκε: 17 Απρ 2009, 22:00
Καταλαβαίνω από τα post των υπέρμαχων του άτυπου αυτού συμβουλίου όπως το χαρακτηρίζουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν μία οργανωτική δομή, που ο καθένας θα έχει συγκεκριμένες δραστηριότητες και θα είναι υπεύθυνος γι'αυτές. Επίσης το "άτυπο" αυτό συμβούλιο θα έχει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων και θα "συνεδριάζει" κλειστών των θυρών.
Εάν έχω καταλάβει σωστά, παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε, αλλιώς διορθώστε με για να διορθώσω με την σειρά μου τις παρακάτω σημειώσεις / ερωτήσεις / παρατηρήσεις :
Επί του τελευταίου, παρακαλώ για δεύτερη φορά τον διαχειριστή του forum να ανοίξει την κατηγορία σε όλους. Έχει όλη η κοινότητα το δικαίωμα είτε συμμετέχει λίγο ή πολύ να μάθει για ένα τέτοιο θέμα.
Εάν έχω καταλάβει σωστά, παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε, αλλιώς διορθώστε με για να διορθώσω με την σειρά μου τις παρακάτω σημειώσεις / ερωτήσεις / παρατηρήσεις :
- Σε μία κοινότητα γιατί πρέπει να υπάρχουν κλειστά συμβούλια τα οποία να αποφασίζουν για το σύνολό της; Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα συμβούλια θα αποτελούνται από αυτούς του ασχολούνται με το project, αλλα τι πειράζει να εκφράσει κάποιος άλλος μια άποψη; Με ποιο κριτήριο κάποιος μπαίνει ή βγαίνει από το συμβούλιο. Όπως σωστά ρωτά και ktogias πως διασφαλίζεται αυτό; Δεν είναι πιο υγιές να υπάρχουν όλα ανοιχτά κάπου; Scripta manent όπως λέει και ο bullgr, αρκεί να μπορείς να δεις τα γραπτά.
Ο ορισμός ομάδων που παίρνουν αποφάσεις, θεωρώ ότι θα απομακρύνει πιθανούς νέους χρήστες που θέλουν να προσφέρουν. Η λογική της ανάθεσης, ότι αυτό το έχει αναλάβει ο τάδε που είναι στο συμβούλιο, θα σκοτώσει τις περισσότερες πρωτοβουλίες. Άλλωστε είναι το πιο εύκολο πράγμα να γκρινιάξεις σε κάποιον "υπεύθυνο" από να το κάνεις ο ίδιος. Το δεύτερο πιστεύω ότι είναι ο πυρήνας της λογικής του ελεύθερου λογισμικού.
Το σημερινό μοντέλο μέχρι ένα σημείο δεν διαφέρει από αυτό που προτείνεται: Υπάρχουν σαφώς ορισμένα άτομα για συγκεκριμένες θέσεις. Κάποιος είναι υπεύθυνος για το forum, για το website για την λίστα κτλ. Ας ανακοινωθούν οι υπεύθυνοι σε μία σελίδα ώστε να ξέρει ο καθένας με ποιον να επικοινωνήσει για τι. Επίσης να ορίσουμε μια διαδικασία για το πως αναλαμβάνει κάποιος υπεύθυνος με αντικειμενικά κριτήρια. Ως εδώ είναι ο ίδιο. Το πρόβλημα είναι στον κλειστό χαρακτήρα του συμβουλίου και στην λήψη αποφάσεων στο όνομα της κοινότητας.
Αναφέρθηκαν προβλήματα συντονισμού και αδράνειας. Πώς θεωρείτε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με την λογική ενός συμβουλίου; Τα ίδια άτομα που συμμετέχουν σήμερα στις λίστες και το forum, θα συμμετέχουν αύριο και σε αυτό το συμβούλιο. Γιατί για παράδειγμα δεν απάντησε κανείς π.χ. στις προτάσεις του Hellug από αυτά τα άτομα και τι θα τον κάνει ξαφνικά πιο υπεύθυνο ή δραστήριο; Θεωρώ ότι η σημερινή δομή δεν εμποδίζει την συμμετοχή πουθενά. Το θέμα της πρωτοβουλίας είναι πάντα θέμα ατομικό και το άτομο θα είναι το ίδιο και εντός και εκτός συμβουλίου.
Με προβληματίζει έντονα επίσης που παρόλο που το συμβούλιο διατυμπανίζεται ότι είναι άτυπο υπάρχει ένα thread με 21 posts σχετικά με την πιθανή νομική του υπόσταση.
Επίσης ας μου εξηγήσει κάποιος τι πρόκειται να συμβεί σε 3-4 χρόνια και γιατί. Επίσης γιατί δεν έχει συμβεί εδώ και 3-4 χρόνια. Εάν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, παρακαλώ μοιραστείτε το μαζί μου!
Επί του τελευταίου, παρακαλώ για δεύτερη φορά τον διαχειριστή του forum να ανοίξει την κατηγορία σε όλους. Έχει όλη η κοινότητα το δικαίωμα είτε συμμετέχει λίγο ή πολύ να μάθει για ένα τέτοιο θέμα.