Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2009, 00:59
από stavrosLinux
ktogias έγραψε:Διαβάζω στο προτεινόμενο κείμενο:
Τα μέλη της ομάδας του φόρουμ (διαχειριστές ϰ συντονιστές) αναδεικνύονται με δημοκρατική διαδικασία από το σύνολο της κοινότητας (ψηφίζουν όσοι ενδιαφέρονται)

και πιο κάτω
Για ευρύτερα θέματα, είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία και γενικότερη αποδοχή από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, και για σημαντικά θέματα από την κοινότητα --σημειώνεται αφενός ότι η άποψη όλων των μελών της κοινότητας, ανεξαρτήτως του ρόλου/καθηκόντων έκαστου, έχει ίση αξία και βαρύτητα, και αφετέρου ότι οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να θέσει οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση στη κοινότητα.
Η κοινότητα συνεδριάζει στο IRC (#ubuntu-gr-meetings) σε ώρα που θα έχει γνωστοποιηθεί σε λίστα και φόρουμ και κανάλι τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα. Η συζήτηση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της κοινότητας. [...]


Τα παραπάνω με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Συνεχίζοντας όμως στην ανάγνωση της υπόλοιπης συζήτησης, άρχισα να μπερδεύομαι σχετικά με το τι θεωρούμε εδώ "κοινότητα" και "μέλη της κοινότητας". Διαβάζω για προϋποθέσεις (αριθμός posts, διάρκεια συμμετοχής στο forum) ώστε κάποιος να έχει δικαίωμα ψήφου ή να θεωρείται μέλος (της κοινότητας υποθέτω). Ποιοι είναι λοιπόν η κοινότητα; Είναι μόνο αυτοί που που έχουν πάνω από Χ post ή είναι γραμμένοι στο forum πάνω από Y μήνες; Με μια γρήγορη στατιστική του Phantomas βγήκε ότι περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις έχει μόνο περίπου το 20%. Το υπόλοιπο 80% τι είναι; Δεν είναι κομμάτι της κοινότητας; Δεν πρέπει να έχουν λόγο στις αποφάσεις;

Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την κοινότητα ως το 100% των ανθρώπων που έστω κάνανε τον κόπο να εγγραφούν. Να δούμε μέσα στην κοινότητα ακόμα και αυτούς που δεν πρόλαβαν να γραφτούν ακόμα αλλά απλά περνάνε και διαβάζουν που και που τα όμορφα πράγματα που γράφονται εδώ μέσα, ακόμα και αυτόν που ήταν περαστικός από το κανάλι συνεδριάσεων ή μια συζήτηση και ένοιωσε την ανάγκη να εκφράσει την άποψή του. Αυτό θα πει να είμαστε μια ανοικτή κοινότητα, μια κοινότητα που ενθαρρύνει την είσοδο και ανεμπόδιστη εξέλιξη νέων ανθρώπων στους κόλπους της. Διαφορετικά δημιουργούμε άλλη μια κλειστή ιεραρχική δομή, που κάνει διακρίσεις, που αποκλείει τους πολλούς και δίνει την εξουσία της λήψης αποφάσεων σε λίγους σύμφωνα με κάποια κριτήρια, είτε είναι ο αριθμός των posts είτε οτιδήποτε άλλο.

Εγώ π.χ. δραστηριοποιούμαι στην κοινότητα από το 2005, σε διάφορους τομείς ανάλογα με τη διάθεση και το χρόνο μου. Είμαι γραμμένος στο forum από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, αλλά έχω 91 posts μόνο. Αρκετοί με ξέρετε και ζητάτε τη γνώμη μου ή με καλείτε σε τυπικές ή άτυπες συσκέψεις της κοινότητας. Θα άλλαζε αυτό αν αντί για 91 δημοσιεύσεις είχα 20; Ή θα γίνω πιο άξιος να έχω δικαίωμα ψήφου με 10 δημοσιεύσεις ακόμα; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κατά τη γνώμη μου η προσφορά και ακόμα περισσότερο η πρόθεση και δυναμική για προσφορά δεν μπορεί να μετρηθεί με νούμερα ή να μπει σε κανόνες. Μάλιστα τα νούμερα και οι αποκλεισμοί με βάση αυτά μπορούν πολύ εύκολα να αποθαρρύνουν κάποιον, να μειώσουν τη διάθεση και τη δυναμική του για προσφορά ή και να διαστρεβλωθούν σκόπιμα από κάποιον προκειμένου να αποκτήσει το όποιο "προνόμιο" ή "διάκριση".

Φόβος κάποιων είναι ότι αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων όλοι θα προκληθεί μπάχαλο ή κάποιοι μπορεί να προβούν σε τεχνάσματα προκειμένου να προκαλέσουν αποφάσεις που δεν θα είναι για το όφελος της κοινότητας. Και τα δυο σκέλη του παραπάνω φόβου τα θεωρώ αβάσιμα:

Αυτή εδώ η συζήτηση και ψηφοφορία (όπως και πολλές άλλες σε αυτό και άλλα ανοικτά forum) είναι δημόσια και μπορεί να συμμετέχει και "η κουτσή Μαρία". Βλέπετε μέχρι στιγμής κάποιο μπάχαλο; (δε μιλάω για μικροπαρεκτροπές που συμβαίνουν "και στις καλύτερες οικογένειες" και εύκολα μαζεύονται με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, αλλά για κάτι που δεν μαζεύεται και βλάπτει μακροπρόθεσμα την κοινότητα.) Πρώτα απ' όλα, πιστεύετε ότι θα πλακώσει ο πολύς ο κόσμος να γράφει εδώ ή να πατήσει το κουμπάκι της ψηφοφορίας πάνω; Το εύχομαι, αλλά με βάση την εμπειρία μου δεν το βλέπω... Πάλι οι 10-20 που από μεράκι ή παραξενιά μας αρέσει να ασχολούμαστε με την κοινότητα θα τα πούμε και άντε άλλοι τόσοι να τα διαβάσουν με προσοχή και οι διπλάσιοι από τους προηγούμενους να ψηφίσουν. Μακάρι να ενδιαφερόντουσαν περισσότεροι να πουν την άποψή τους και να εκφράσουν την ψήφο τους. Και ας είχαν γραφτεί και χθες. Ποιος νοιάζεται; Όσο πιο πολλοί τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε σαν κοινότητα και τόσο πιο κατάλληλες για τους πολλούς αποφάσεις θα παίρνουμε.

Όσον αφορά την περίπτωση να μπει κάποιος άσχετος επίτηδες σε μια ψηφοφορία στο IRC ή αλλού προκειμένου να την σαμποτάρει ή να ψηφίσει πολλές φορές με διάφορα ψευδώνυμα: 1. Τη θεωρώ πολύ μικρή σαν πιθανότητα να μπει κάποιος στον κόπο να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα πιο μικρή θεωρώ την πιθανότητα να μην τον αντιληφθεί έγκαιρα το σώμα της κοινότητας. 2. Αν θελήσει πραγματικά κάποιος να το κάνει για να κάνει κακό στην κοινότητα ή σε κάποιους προσωπικά, κάλλιστα μπορεί να περιμένει να μαζέψει χρόνο και ανέξοδα posts της μιας γραμμής, ώστε να αποκτήσει τις τυπικές προϋποθέσεις και μετά να σαμποτάρει μια ολιγομελή κλειστή ομάδα πολύ πιο εύκολα από ότι μια ανοικτή πολύ μεγαλύτερη κοινότητα, όπου η "κουτσή Μαρία" και "το μέλος των 0 posts" μπορεί να τον αντιληφθούν και να τον ξεμπροστιάσουν την ώρα που θα δουλεύει κάτω από τη μύτη των "επιφανών" και "καταξιωμένων" μελών.

Επειδή ήδη έγραψα πολλά, να συνοψίσω την άποψή μου:

* Θεωρώ μαι ανοικτή κοινότητα που δεν κάνει κανενός είδους διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη της, πέραν των λειτουργικών ρόλων που κάποιοι αναλαμβάνουν, πάντα με απόφαση και υπό την κρίση του συνόλου.
* Δεν συμφωνώ με τη θέσπιση τυπικών κριτηρίων προκειμένου να έχει κάποιος δικαίωμα ψήφου. Να μπορεί να ψηφίσει και να πει τη γνώμη του όποιος ενδιαφέρεται και μπαίνει στον κόπο να το κάνει.
* Συμφωνώ με το να πρέπει να κάνει κάποιος register το nick του προκειμένου να μπορεί να μπει στο κανάλι συζητήσεων και ψηφοφοριών. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να την κάνει ο καθένας και προστατεύει πρώτα την ταυτότητα του ίδιου, και μετά την κοινότητα από φαινόμενα κατάχρησης από τρίτους. Αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασφάλισης της ταυτότητας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (π.χ. pgp? ) και στο forum καλό θα ήταν να το κάνουμε.
* Προτείνω την πρόβλεψη δυνατότητας αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από κάποιον στην εξαιρετική μόνο περίπτωση που αυτός αναφερθεί από κάποιο αριθμό μελών της κοινότητας (ή κάποιου οργάνου, όπως οι συντονιστές π.χ.) ότι καταχράται και χρησιμοποιεί κακώς το δικαίωμα αυτό με στόχο τη βλάβη του συνόλου. Η τελική απόφαση για αφαίρεση του δικαιώματος να γίνεται μετά από ανοικτή ψηφοφορία όπου πάλι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα.


+1
Επίσης
"Η κοινότητα συνεδριάζει στο IRC (#ubuntu-gr-meetings) σε ώρα που θα έχει γνωστοποιηθεί σε λίστα και φόρουμ και κανάλι τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα"

Μπορεί οι 24 ώρες σε χρόνο υπολογιστών να είναι ένας αιώνας, σε πραγματικό χρόνο όμως είναι πολύ λίγος γιατί εκτός από το ubuntu έχουμε και μία ζωή να ζήσουμε :-) Τουλάχιστον 48 ώρες περιθώριο αν γίνεται.