Δημοσιεύτηκε: 31 Δεκ 2010, 16:19
από simosx
Αποστόλης έγραψε:
stamatiou έγραψε:αλλα θα ηθελα να μαθω πως γινεται η δουλεια ετσι πειραματικα...


Η μόνη (βασική) διαφορά ανάμεσα στο δικό σου server και στον server μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες provider είναι οτι ο δικός τους server παρέχει μια συγκεκριμένη ip στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση από οπουδήποτε στον κόσμο. Και για ευκολία την "αντικαθιστάς" με ένα όνομα ώστε να είναι εύκολο να την θυμηθεί κάποιος.
Αν εσύ πας και "καρφώσεις" μια ip στο σύστημά σου, του αφήσεις ελεύθερη πρόσβαση στο port που τρέχει ο apache και πας στο γειτονικό internet cafe και χτυπήσεις την ip σου, πολύ απλά θα δεις ότι έχεις στον server σου.
Φυσικά ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ αυτό που σου έγραψα γιατί εκτός συγκλονιστικού απροόποτου θα κλέψεις ip από κάποιο άλλο site, θα σε βρούνε και θα σε τσακίσουν.


Η διεύθυνση IP που έχεις πάντα είναι η (δυναμική) IP που δίνει ο πάροχος, και η οποία τη χρησιμοποιείς δίχως πρόβλημα. Ένας χρήστης δεν είναι σε θέση να βάλει μια άλλη IP στο σύστημά του, διότι απλά δε θα λειτουργήσει. Όταν λέμε να βάλει άλλη IP, εννοούμε να αλλάξει τη δημόσια IP του οικιακού router, κάτι που δε νομίζω να γίνεται.

Οπότε είναι εντάξει να κάνεις πειραματισμούς. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι πρέπει να φροντίζεις για την ασφάλεια της υπηρεσίας που προσφέρεις. Για παράδειγμα, αν φτιάξεις μια εφαρμογή σε PHP που εμφανίζει τα περιεχόμενα του δίσκου σου, τότε (αν δεν περιορίσεις την πρόσβαση), θα μπορούν και τρίτοι από το διαδίκτυο να δούνε αυτά τα περιεχόμενα του δίσκου σου. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι εντάξει. Για παράδειγμα, την εφαρμογή σου την βάζεις π.χ. στο secret00392/mytest.php οπότε ο τυχαίος χρήστης από το διαδίκτυο πρέπει να μαντέψει την πλήρη διαδρομή.

Επειδή έχεις δυναμική IP, θα πρέπει οι επισκέπτες σου να γνωρίζουν κάθε φορά την IP σου, και εσύ πρέπει να αφήνεις το μηχάνημά σου ανοιχτό ώστε να διατηρεί την ίδια IP. Αυτό που κάνει το dyndns.org είναι να παρέχει ένα όνομα π.χ. serverakos.dyndns.org (εσύ επιλέγεις το 'serverakos') και οι επισκέπτες να οδηγούνται κάθε φορά στη σωστή διεύθυνση IP όταν επισκέπτονται το serverakos.dyndns.org. Πως γνωρίζει το dyndns ποια είναι η IP σου; Επειδή έχεις πάει στις ρυθμίσεις του router σου στην καρτέλα για το dyndns (μάλλον το έχεις) και έχεις βάλει τη ρύθμιση ώστε ο router σου να ενημερώνει κάθε φορά τη νέα IP σου στο dyndns.org.

Αποστόλης έγραψε:Σχετικά με αυτά που έγραψε ο simosx ψιλοδιαφωνώ, μιας και το internet βρίθει από οδηγούς εγκατάστασης Apache-PHP-MySQL και καλό είναι όποιος θέλει να τα εγκαταστήσει να ψάχνει λίγο και να διαβάζει. αλλο ένα tutorial δεν νομίζω οτι θα προσφέρει κάτι ακόμα.
Αντίθετα ένα RTFM θα έκανε καλό σε όποιον θέλει πράγματι να μάθει κάτι.
Φιλικά πάντα και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης.


Ως κοινότητα Ubuntu-gr είναι καλό να έχουμε οδηγούς στην ελληνική γλώσσα που να είναι δοκιμασμένοι και πρόσφατοι. Βοηθάει νέα μέλη ώστε με λίγο κόπο να καταφέρουν να έχουν το δικό τους διακομιστή.
Το να γράψεις οδηγό δείχνει ότι έχεις κατανοήσει το ζητούμενο και έχεις επιλύσει μια και καλή το πρόβλημα. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η επανάληψη της βοήθειας που παρέχουμε, διότι είναι κουραστικό και επίμονο.
Αν ο stamatiou κάνει τον κόπο και γράψει ένα οδηγό με δικά του λόγια, τότε θα είναι εξαιρετικό, και θα βοηθήσει νέα μέλη που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Διαφορετικά κάποιο νέο μέλος με το ίδιο ερώτημα μπορεί να ρωτήσει σε κάποια δύσκολη στιγμή και να μη λάβει καν απάντηση. Το βλέπω δυστυχώς συχνά στο φόρουμ.