Δημοσιεύτηκε: 10 Ιούλ 2012, 02:54
από razor
έγραψε:To μόνο που χωρίζει τον άσχετο από τον σχετικό είναι οι ώρες πτήσεις...

Αναμφίβολα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος ότι υπάρχουν και οι αντίστοιχοι οδηγοί (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει σώνει και καλά να είναι γραμμένοι για αυτόν που δεν ξέρει τίποτε). Οι οδηγοί πάντως και οι πληροφορίες που μπόρεσα να αντλήσω από τα αντίστοιχα φόρουμ για το tex και lyx/latex δεν ήταν καθόλου φιλικές προς τον άπειρο χρήστη. Προσωπική εκτίμηση.

Για τα υπόλοιπα που έγραψες: Το Lyx το θέλω για κείμενα από 50 μέχρι και 300 σελίδες.Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, βέβαια, αν χρησιμοποιήσω κάποιον άλλο επεξεργαστή κειμένου αλλά αυτός μου λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Δεν θα χρησιμοποιήσω μαθηματικούς τύπους, διαγράμματα, και εικόνες. Θα χρησιμοποιήσω όμως πίνακες, πίνακες περιεχομένων, citations και βιβλιογραφία που είναι μεγάλη σε έκταση και περιλαμβάνει πολλές γλώσσες. Πέρα από τα πολλά θετικά που έχει στο να διαχειρίζομαι μεγάλα σώματα κειμένου, να δημιουργώ outlines και σχόλια μέσα στο ίδιο το κείμενο, σημειώσεις περιθωρίου (κάτι που το χρειάζομαι) κτλ, έχει και μια λειτουργία που με γλιτώνει από ώρες ανώφελου κόπου: τη συγγραφή μιας εκτεταμένης βιβλιογραφίας. Είναι δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε είναι διατεθειμένος να γράψει δεκάδες και εκατοντάδες σελίδες για σοβαρό σκοπό και όχι για την πλάκα του, είναι αναμενόμενο ότι θα καταβάλλει και τον απαραίτητο κόπο να ασχοληθεί με το εργαλείο που θα του επιτρέψει να φέρει σε πέρας το τη δουλειά του. Όχι απλά να πιάσει minimum παρουσίασης αλλά να κάνει σωστή και καλή δουλειά.

Δεν είχα, βέβαια, δει τον οδηγό που προτείνεις αλλά είχα βρει άλλους που μου έδωσαν μια καλή αρχική εικόνα. Δεν προχώρησα όμως παρακάτω από τη στιγμή που βρήκα το Lyx μιας και αυτό κάνει αυτόματα τη δουλειά που θέλω να κάνω. Δεν διαφωνώ ότι όταν θέλεις να κάνεις πιο περίπλοκες δουλειές, θα πρέπει να ξέρεις πως δουλεύει το πράγμα αντί να πατάς κουμπιά στο interface του Lyx, όμως, όπως είπα, το πιο περίπλοκο πράγμα που θα κάνω στο κείμενο είναι να βάλω κάνα πίνακα ή κάποιο quotation. Η διπλωματική/διδακτορικό στις θεωρητικές επιστήμες είναι κατά κανόνα απλό κείμενο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι και προσεγμένο. Γι' αυτή τη δουλειά σκέφτηκα ότι είναι λογικό να κοιτάξω το Lyx παρά να ασχοληθώ με κάτι που δεν θα μου χρειαστεί μιας και δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μου να αφιερώσω όσο χρόνο θέλω. Τον οδηγό που πρότεινες, πάντως, θα τον κοιτάξω. Φαίνεται εύληπτος και διαβάζεται εύκολα. Αν πιστεύεις ότι μπορεί εκεί να βρω μια λύση στο πρόβλημά μου ή να μου δώσει τη δυνατότητα να καταλάβω τη λύση που μπορεί αν μου προτείνει κάποιος, τότε εννοείται ότι θα τον διαβάσω από την αρχή μέχρι το τέλος.

Πάντως, δεν υπάρχει κανένα αίσθημα handicap ή δέους μπροστά στο άγνωστο :shifty: Υπάρχει όμως περιορισμένος χρόνος, πολλές υποχρεώσεις και αρκετή πίεση. Και για να είμαι ειλικρινής και κάποια δόση απαισιοδοξίας ψάχνοντας στο διαδίκτυο δύο απογεύματα τώρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σκέφτηκα να ποστάρω εδώ την ερώτηση ποντάροντας στο ότι πολλά μέλη του φόρουμ είναι από θετικές σχολές και πιθανό να ασχολήθηκαν με διπλωματικές και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Τώρα για το συγκεκριμένο: θέλεις να ανεβάσω το αρχείο tex και να το βάλω εδώ; Να το κάνω export σε τι μορφή; Επίσης, εννοείς να αντικαταστήσω τους ελληνικούς τίτλους που στο .bib έχουν μπροστά το $$ ξαναγράφοντας τον κανονικό τίτλο στα ελληνικά;