Δημοσιεύτηκε: 06 Ιουν 2014, 10:35
από Dimitris
Καλημέρα,
να πω τις εμπειρίες μου, αν και δεν έχω χρόνο να συμμετάσχω στην πρωτοβουλία που προτείνεις.

Το openerp, τώρα πλέον odoo, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση οποιουδήποτε μη ελεύθερου αντίστοιχου λογισμικού. (Δε συγκρίνω SAP και άλλα μεγαθήρια, αλλά τα ελληνικά παιχνιδάκια). Απλά χρειάζεται είτε χρόνο ή χρήμα.

Στην εταιρία που δουλεύω (τεχνική-κατασκευαστική με ~20 άτομα προσωπικό) ζητήσαμε προσφορά για ERP (με CRM, διαχείριση αποθήκης, διαχείριση παραγωγής, διαχείριση πωλήσεων) από ελληνικές εταιρίες και ζητούσαν τον ετήσιο μικτό μισθό ενός μηχανικού. Κάτι που σήμερα δε μπορούμε να διαθέσουμε. Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις τους έπεισα για το openerp.

Προς το παρόν δεν έχουμε ξοδέψει τίποτε επιπλέον και έχω καταφέρει να περάσω όλα τα δεδομένα πελατών(~650), προσφορών(~1500 τα τελευταία 2 χρόνια) και προϊόντων(~3900) από ένα παλιό πρόγραμμα στο openerp (αυτόματα όχι με το χέρι). Είμαι στη φάση της μορφοποίησης της φόρμας προσφορών του openerp σε αυτή της εταιρίας και θα μπει σε λειτουργία μέχρι πριν το 15-αυγουστο ως πρόγραμμα προσφορών/crm/project management.

Μετά θα χρησιμοποιηθεί για έκδοση δελτίων αποστολής, διαχείριση παραγωγής και αποθήκης.

Τέλος, έχω μερικά προσχέδια για το πώς θα μεταφερθούν όλα τα δεδομένα από το Κεφάλαιο (αυτό χρησιμοποιούμε προς το παρόν) στο openerp. Ο στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να μεταβούμε και στο λογιστικό κομμάτι σε openerp. (Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε 2 εταιρίες που πρόκειται να ενοποιηθούν, αλλά θα ξεπεραστεί κι αυτός ο σκόπελος)

Όπως ανέφερε και ο xqtr, ο μόνος λόγος που δεν προχωράει το openerp είναι η υποστήριξη. Αλλά υπάρχει ελπίδα... Χρειάζεται είτε προσωπικός χρόνος του επιχειρηματία ώστε να μάθει πώς λειτουργεί το openerp και να το ρυθμίσει στις ανάγκες του ή να προσλάβει έναν προγραμματιστή για να κάνει αυτή τη δουλειά. Το πρόβλημα στη δεύτερη περίπτωση είναι ότι αν δε ξέρει ο επιχειρηματίας τι χρειάζεται δε μπορεί να καθοδηγήσει τον προγραμματιστή γιατί στην Ελλάδα φοβόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Αυτό που θα σου προτείνω diggy για να μεταβείς ομαλά στο openerp είναι τα εξής:
  • Να έχεις οπωσδηποτε συνεργασία με λογιστή τον οποίο μπορείς να ρωτήσεις ό,τι απορία σου δημιουργηθεί.
  • Να ξεκινήσεις σταδιακά
  • Να έχεις πάντα ένα backup της βάσης δεδομένων σου
  • Να μάθεις python
  • Να μη φοβάσαι να χαλάσεις τα πράγματα
  • Για τις μεταφράσεις εφάρμοσε την αρχή της lazy evaluation
  • Να κοιτάς στον κώδικα του openerp για το πως λειτουργούν τα πράγματα
  • pgadmin is your friend

Μερικές λεπτομέριες για το λογιστήριο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούν οι λογιστές μόνο το γενικό ημερολόγιο. Το openerp έχει πολλά ημερολόγια, αγορών, πωλήσεων, παγίων, κλπ. Ακόμη δεν έχω κατασταλάξει στη δομή αλλά βλέπω τα ημερολόγια του openerp ως τη δυνατότητα να έχεις περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οικονομική ανάλυση της κατάστασης της εταιρίας. Θα πρέπει να ορίσεις όλους τους συντελεστές αγορών και πωλήσεων ΦΠΑ και να τους συνδέσεις με τους αντίστοιχους κωδικούς. Όλες οι αναφορές για ΦΠΑ, περιοδικές δηλώσεις, εισαγωγες, κλπ μπορούν να προγραμματιστούν στο openerp. Το ελληνικό λογιστικό πακέτο του openerp, περιλαμβάνει μόνο 2-βαθμιους λογαριασμούς. Με το script που ετοιμάζω θα περάσω τα δεδομένα από το κεφάλαιο με όλη τη δομή των 4-βάθμιων λογαριασμών.

Κάτι που μπορείς να το περιγράψεις με λόγια με όλες του τις λεπτομέριες, μπορείς να το προγραμματίσεις κιόλας.

Αυτά προς το παρόν και καλή επιτυχία. Κι εγώ ανυπομονώ να δω πώς θα πάει η πρώτη υλοποίηση...