Δημοσιεύτηκε: 23 Σεπ 2012, 20:50
από kestes
Θα ξεκινήσεις με τα ΧΡ.
Θα κανεις την διευθυνση του υπολογιστη σου σταθερη και θα τον βαλεις στην ομαδα εργασιας MSHOME . Επανεκκινηση .
Μετα με δεξι κλικ στον φακελο που θελεις επιλεγεις κοινη χρηση και τον κανεισ κοινοχρηστο.
Στους λογαριασμους χρηστων θα βαλεις κωδικο εισοδου αν δεν εχεις βαλει ηδη.
Μετα θα συνδεθεις στο Ubuntu και θα εγκαταστησεις το πακετο samba.
Θα κανεις και εδω την διευθυνση του υπολογιστη σου σταθερη.
Με εντολη στο τερματικο
gksu gedit /etc/samba/smb.conf
ανοιγεις το αρχειο ρυθμισεων για το samba.Διαγραφεις τα παντα και κανεις επικοληση το παρακατω

#======================= Global Settings =======================

[global]

workgroup = MSHOME
netbios name =
domain master = no
wins support = yes
server string = %h server
dns proxy = no
name resolve order = lmhosts host wins bcast

#### Networking ####

#### Debugging/Accounting ####

log file = /var/log/samba/%m.log
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d

####### Authentication #######

security = user

########## Domains ###########

########## Printing ##########

load printers = yes
printing = cups
printcap name = cups

############ Misc ############

#======================= Share Definitions =======================
[files]
comment = Shared Files
path = /
writable = yes
guest ok = yes
[homes]
comment = Home Directories
path = /home/
browseable = yes
guest ok = Yes
read only = no
create mask = 0775
directory mask = 0775

[printers]
comment = All Printers
browseable = yes
path = /var/spool/samba
printable = yes
writable = no
guest ok = yes
read only = yes
create mask = 0700
printer admin = root

[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
read only = yes
guest ok = no

#==========================================================
[cdrom]
comment = Samba server's CD-ROM
read only = yes
locking = no
path = /cdrom
guest ok = yes
public = yes

preexec = /bin/mount /cdrom
postexec = /bin/umount /cdrom
#=============================================End====================================================

Στην πρωτη ενοτητα global settings στο net bios name θα βαλεις το ονομα του υπολογιστη ετσι οπως θελεις να φαινεται στο δικτυο.
Στην ενοτητα share definitions και την γραμμη path θα βαλεις τον φακελο στον υπολογιστη με το ubuntu που θελεις να ειναι κοινοχρηστος για να μπορεις να τον ανοιγεις και απο τα windows.Αν δεν ξερεις την διαδρομη του ανοιγεις το τερματικο γραφεις sudo updatedb και πατας enter και περιμενεις . Οταν τελειωσει γραφεις το ονομα του φακελου στην εντολη locate. Αν θελεις να βρεις π.χ. Την διαδρομη του φακελου Εικόνες γραφεις locate Εικόνες και στο βγαζει.Προσοχη στα καφαλαια και στους τονους γιατι τι εικονες απο το Εικόνες ειναι τελειως διαφορετικο. Στην υποενοτητα homes και στην δευτερη γραμμη path = βαζεις τον αρχικο φακελο του χρηστη που θελεις να κανεις κοινοχρηστο (αν θελεις).Δηλαδη αν το ονομα του χρηστη ειναι εγω βαζεις /home/εγω.Αυτο το κανεις για να εχεις προσβαση απο τα windows στον προσωπικο σου φακελο στο ubuntu.
Στην τελευταια ενοτητα κανεις τη cd rom συσκευη του υπολογιστη με ubuntu κοινοχρηστη
Οποια ενότητα δεν νομιζεις οτι χρειαζεσε η οποια γραμμη απο την ενοτητα δεν χρειαζεσε την απενεργοποιεις (δεν την σβηνεις ) βαζοντας στην αρχη της καθε γραμμης την διεση #. Ειναι το συμβολο που υπαρχει μπροστα απο τις γραμμες που χωριζουν τις ενοτητες.Κανεις αποθηκευση και κλεινεις τον κειμενογραφο.
Αν στον ubuntu υπολογιστη υπαρχουν παραπανω απο ενας χρηστες και θελεις μονο ο ενας να μοιραζεται τα αρχεια του τοτε στο τερματικο θα γραψεις
sudo smbpasswd -a εγω
οπου εγω ειναι το ονομα του χρηστη με τον κοινοχρηστο φακελο.Για να το αφαιρεσεις γραφεις στο τερματικο
sudo smbpasswd -x εγω
οπου εγω ειναι το ονομα του χρηστη που θελεις να αφαιρεσεις.
Τελος επανεκκινεις το ubuntu και το router που χρησημοποιεις.