Δημοσιεύτηκε: 11 Ιαν 2009, 21:09
από kaingeo
Παιδιά χωρίς να θέλω να με θεωρήσετε ψώνιο θα πω δυο τρία πράγματα για μένα. Τα πράγματα αυτά τα λέω για να αποκτήσει λίγη βαρύτητα η άποψη μου μήπως ακούσετε τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως στην ελληνική εκπαίδευση. Με λένε Καινουργιάκη Γιώργο και αυτά θα τα πώ, γιατί σας γουστάρω πάρα πολύ και είμαι σίγουρος για τις αγνές σας προθέσεις. Αυτό γιατί αντί να εύχεστε να υπάρξει Linux στα σχολεία κάνετε κάτι για αυτό. Είμαι καθηγητής πληροφορικής στην Κρήτη και ασχολούμαι τα τελευταία 2 και κάτι χρόνια ενεργά με την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού. Μια από τις κύριες ασχολίες μου είναι να οργανώσω μια ομάδα εθελοντών καθηγητών που να αναγνωριστεί από το υπουργείο παιδείας. Επίσης κάνω μεταφράσεις στο Lauchpad, γράφω αρκετό documentation (ασκήσεις, οδηγούς χρήσης), κάνω ομιλίες και workshops για το ελεύθερο λογισμικό και προσπαθώ να συντηρήσω ένα project.

Το υπουργείο έχει δοκιμάσει πιλοτικά την λύση του Ubuntu LTSP και των Thin Clients - Linux Terminal Server Project (δείτε τι είναι εδώ: http://files.ubuntu-gr.org/education/Ub ... _Guide.zip) και την έχει εγκρίνει ως την καλύτερη λύση για την αξιοποίηση των παλιών εργαστηρίων των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι σε καλή πορεία αλλά το πρόβλημα είναι για μια ακόμη φορά τα λεφτά. Έχουν παγώσει λοιπόν το πρόγραμμα για τα νέα εργαστήρια. Το θέμα είναι να βρούμε λύσεις που είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες του κλειστού λογισμικού, πιο οικονομικές και πιο κατανοητές στον μέσο καθηγητή που δυστυχώς δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ψαγμένος ή καταρτισμένος.

Είναι κατανοητή λοιπόν η προσπάθεια σας μια και το Ubuntu έτσι όπως διατίθεται δεν αρκεί για την ελληνική εκπαίδευση να θέλετε να δημιουργήσετε ένα remaster. Δεν είναι όμως το πρόβλημα η εγκατάσταση επιπλέον εφαρμογών και η δημιουργία μιας διανομής κατά την άποψη μου, αλλά η ενεργή δράση από την κοινότητα στο θέμα της εκπαίδευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες δουλειές. Και ποιες δουλειές είναι αυτές;
1. Μετάφραση όλων των κύριων εφαρμογών εκπαίδευσης (και της τεκμηρίωσης τους) upstream κυρίως στο Kde-edu ή στο Gnome.
2. Συγγραφή ασκήσεων για τις εφαρμογές αυτές.
3. Δημιουργία scripts που θα κάνουν την ζωή ευκολότερη στους καθηγητές. (αυτό το κάνει ο alkisg)
4. Debugging σε όλα τα bugs που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα στις εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Για το LinuxEllSchool θα κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
1. Εγκαταστήστε τα πακέτα ελληνικής υποστήριξης του gnome και του kde από την αρχή.
2. Μετάφραση όλων των εφαρμογών που χρησιμοποιεί η διανομή.
3. Προσωπικά δεν μου άρεσαν τα themes και το backround.
4. Αφαίρεση του Σύστημα > Διαχείριση συστήματος > Εγκατάσταση από το μενού.
5. Χρήση λιγότερων εφαρμογών. Νομίζω ότι είναι πάρα πολλές και δεν χρησιμοποιηθούν όλες.
6. Μου άρεσε η κάτω μπάρα με τις εφαρμογές.
7. Το openJDK δεν έπαιζε.

Παιδιά πραγματικά θέλω αυτός ο ενθουσιασμός να συνεχιστεί και να δημιουργήθεί μια μαθητική κοινότητα που δεν θα έχει μόνο ως σκοπό την ανάπτυξη μιας διανομής αλλά και την ενημέρωση και το μαρκετινγκ για το linux γενικότερα.