Δημοσιεύτηκε: 11 Μαρ 2009, 16:50
Dimitris έγραψε:...greatst έγραψε:Δύο απορίες / προβληματισμοί: το sourceforge διατίθεται και για έργα πέραν του ανοικτού λογισμικού? Επίσης, η άδεια GPLv3 είναι κατάλληλη για ένα βιβλίο?
Το βιβλίο θα είναι έργο ανοικτού λογισμικού, μιας και πρόκειται να τεκμηρίωση. Αρα μπορεί να μπει στο sourceforge υπο κάποια ελεύθερη άδεια. Διάλεξα την GPL γιατί δεν τα κατέχω αυτά καλά. Αν έχετε να προτείνεται κάτι καλύτερο, παρακαλώ τεκμηριώστε την άποψή σας. (Η creative common δεν ήταν διαθέσιμη προς επιλογή στο sourceforge.)
...
Εντελώς φιλικά, εγώ σου επισήμανα δύο σημεία που νομίζω ότι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Εφόσον δεν ασχολούμαι με το project ο ίδιος -τουλάχιστον επί του παρόντος- δεν έχω καμιά (ηθική ή άλλη) υποχρέωση να σου "τεκμηριώσω" οποιαδήποτε άποψη μου. Θα πω μόνο ότι έχω την ΑΙΣΘΗΣΗ ότι η GPLv3 δεν είναι η καταλληλότερη άδεια για τεκμηρίωση, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι το sourceforge διατίθεται και για έργα τεκμηρίωσης, αλλά εσύ θα το ψάξεις αυτό. Γενικά, εσύ πρέπει να έχεις τεκμηριωμένη άποψη για το έργο μιας και εσύ το ξεκίνησες και εσύ είσαι ο συντονιστής του.
Κλείνω την παραπάνω απάντηση και ήθελα να εκφράσω -όχι προς τον Dimitris αλλά γενικότερα- κάποιον προβληματισμό: θεωρώ ότι καλό είναι η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού να μην καταναλώνει πολύτιμες ανθρωποώρες για να "ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό". Εφόσον θεωρούμε(?) ότι υπάρχουν διαθέσιμα κατάλληλα εγχειρίδια για linux ή/και ubuntu μπορούμε (εάν διατίθενται υπό μία άδεια που το επιτρέπει) να τα αποδώσουμε/προσαρμόσουμε στα ελληνικά ή/και στην ελληνική πραγματικότητα, από το να γράψουμε από το μηδέν ένα νέο βιβλίο για κάτι που ήδη υπάρχει. Βέβαια, και η συγγραφή ενός νέου βιβλίου μόνο κέρδος θα φέρει στην κοινότητα, απλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται μια ορθολογική κατανομή πόρων (πχ: ανθρωποώρες).