Δημοσιεύτηκε: 13 Οκτ 2009, 23:24
από jennie
Για το daemon, simos says ότι τώρα και στα Αγγλικά ο σωστός όρος είναι service: υπηρεσία.

Και λίγη φιλοσοφία: Όλοι λέμε ότι το Ubuntu είναι φιλικό προς το χρήστη και απολύτως κατάλληλο για αρχαρίους, αλλά στην πράξη οι περισσότεροι θεωρούν ότι αν δεν παίζεις το τερματικό στα δάχτυλα και δεν ξέρεις που βρίσκεται το xorg.conf και το sources.list δεν είναι δυνατόν να ξέρεις από linux.
Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι, παρόλο που μου πήρε σχεδόν δυο χρόνια να μάθω ότι το λένε dmesg και όχι dsmeg, παρόλο που εξακολουθώ να μη θυμάμαι τη σωστή σύνταξη για το ls ή το mv, το σύστημά μου το κάνω ό,τι θέλω, χρησιμοποιώντας σπανίως τερματικό, και μόνο για να κάνω πράγματα που όντως δεν είναι για τον κοινό χρήστη. (Οκ, όχι ό,τι θέλω, αλλά κάνω πολύ περισσότερα από ότι έκανα πριν αποκτήσω λίνουξ).

Τώρα, τι θα συμβούλευα για πιο κατανοητή επικοινωνία με αρχάριους χρήστες (οποιασδήποτε ηλικίας);
Αποφεύγουμε την επιστημονική ορολογία πληροφορικής (θα ζητούσατε από τη μαμά σας να αγοράσει υδροχλωρικό οξύ αντί για ακουαφόρτε; ). Άρα:
φράση ή κείμενο αντί για string/αλφαριθμητικό/συμβολοσειρά/λεκτικό
γραφικό περιβάλλον ή και κάτι απλούστερο αντί για gui/interface/διεπαφή
κτλ...

Είναι που είναι τρομακτικό το τερματικό (έκανα και ομοιοκαταληξία!), δεν χρειάζεται να το κάνουμε ακόμη περισσότερο.
Όχι nano (οκ, δεν το χρησιμοποιεί κανείς σε αυτό το φόρουμ, αλλά το έχω άχτι)
"Πήγαινε βοηθήματα-τερματικό" (ή alt+F2) και όχι "δώσε abc" (χωρίς πλάκα, την πρώτη φορά που το είδα, δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο ποιητής).
Και γενικά, αν κάτι γίνεται χωρίς τερματικό, καλύτερα να δίνονται οδηγίες χωρίς τερματικό (αν και το ξέρω ότι παίρνει χρόνο και ότι κι εγώ θα προσπαθούσα να το αποφύγω αν απαντούσα σε 30 ερωτήσεις την ημέρα).

Και μια γενική παρατήρηση για το τερματικό (έχω κέφια σήμερα): Για άτομα που δε μεγάλωσαν με dos και basic, νομίζω ότι το τερματικό μπορεί να λειτουργήσει πολύ περισσότερο ως τυφλοσούρτης για πειθήνια ρομποτάκια από ότι η χρήση του γραφικού περιβάλλοντος. Πλέον υπάρχει πολύς κόσμος που καταλαβαίνει αρκετά καλά πώς λειτουργεί ο υπολογιστής, χωρίς να έχει δει ποτέ του τερματικό. Αυτός ο κόσμος, αν βρεθεί μπροστά σε σχετικά γνώριμες οδηγίες, θα βγάλει και κάποια δικά του συμπεράσματα, θα λειτουργήσει με κριτική σκέψη. Αν δει μια σειρά από ακαταλαβίστικες εντολές, απλά θα τις παπαγαλίσει. Και σε δέκα μέρες που θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, πάλι στο φόρουμ θα ρωτάει. Π.χ., ας πούμε ότι έχω ένα αρχείο .tar.gz. Αν μου πεις, "δώσε <εντολή για untar που δε θυμάμαι>", δεν κατάλαβα τι έκανα. Αν μου πεις, κάνε δεξί κλικ και πάτα "Αποσυμπίεση", έχω πολύ περισσότερες πιθανότητες να καταλάβω ότι το .tar.gz είναι κάτι που μοιάζει με το zip.

Σορι για το σεντόνι! Και το ξέρω ότι το παρατραβάω λίγο, αλλά τι να κάνουμε, μια ζωή είμαι λίγο πνεύμα αντίρρησης...