Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2008, 08:01
από alkisg
Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με έναν από τους developers/support technicians της Βραζιλίας, χρησιμοποιούν συνδυασμό LTSP και multiterminal. Αν και το LTSP που χρησιμοποιούν δεν είναι το standard αλλά με aufs, το οποίο είναι καλύτερο και νομίζω ότι θα ενσωματωθεί και στο mainstream LTSP σε επόμενες εκδόσεις.

Για το multiterminal υλικό είχαν κι αυτοί προβλήματα, π.χ. μου έλεγε ότι σε κάτι δοκιμές με pci-e που κάνανε η τρίτη μητρική τους έπαιξε, οι δύο πρώτες δεν!
Το iTalc πιστεύω θα παίξει με λίγες αλχημείες στο σετάρισμα (π.χ. διαφορετικές IP για κάθε terminal στην ίδια κάρτα ethernet).

Και ο φαύλος κύκλος για τους απλούς καθηγητές είναι ότι δεν μπορούν να αγοράσουν για το εργαστήριο χωρίς να είναι σίγουροι ότι δουλεύει κάτι, και ότι δεν μπορούν να κάνουν δοκιμές ότι δουλεύει αν δεν το αγοράσουν πρώτα! :cry:

Με τα όσα έχω δει μέχρι στιγμής,
Το LTSP είναι φτηνότερο όταν υπάρχει ήδη παλιό εργαστήριο. Ένας νέος server αρκεί, και αν κάποιος θέλει καλύτερες ταχύτητες αγοράζει ένα gigabit switch και 10 κάρτες δικτύου gbit => 150 ευρώ.

Το multiterminal έχει καλύτερες επιδόσεις, δηλαδή μπορούν π.χ. να βλέπουν όλοι full screen hd dvd playback χωρίς να χάνουν frames. Αλλά θέλει προσοχή και στις μητρικές και στις κάρτες γραφικών, π.χ. η NVidia μετά από την 8800 έβγαλε τη δυνατότητα multiple overlays από τις κάρτες της για να υποστηρίξει καλύτερα το DirectX 10!!! :x


Από βδομάδα θα εγκαταστήσω ένα gigabit LTSP εργαστήριο με quad core server, αν πάει ικανοποιητικά καλά τότε θα ποστάρω αναλυτικά αποτελέσματα.