Δημοσιεύτηκε: 26 Απρ 2010, 16:07
blackpit35 έγραψε:
@ktogias
αυτό που βρήκα ψάχνοντας είναι το εξής : http://www.google.com/trends?q=linux,+w ... all&sort=0
δεν αναφέρθηκα σε " κείμενα που συγκρίνουν τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των δυο λύσεων" αλλά σε " στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος ". Η σύγκριση των χαρακτηριστικών δεν μου αποδεικνύει ότι είναι και πιο λειτουργικό.
Το διάγραμμα του google trends πως το σχετίζεις με τη σύγκριση λειτουργικότητας;
Καλό είναι να δούμε λειτουργικότητα και κόστος ξεχωριστά κατά τη γνώμη μου. Το κόστος είναι πιο εύκολα μετρήσιμο. Για κλειστό λογισμικό είναι κόστος κτήσης άδειας χρήσης + κόστος εγκατάστασης και τεχνικής υποστήριξης αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της εταιρίας παραγωγής (απλά γιατί όλοι οι άλλοι δεν είναι σε θέση να ξέρουν πως λειτουργεί και άρα να το υποστηρίξουν). Για το ανοικτό είναι το κόστος εγκατάστασης και τεχνικής υποστήριξης από πλήθος ανεξάρτητων μικρών και μεγάλων εταιριών και επαγγελματιών που έχουν τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο λογισμικό. Είναι σαφές λοιπόν ποια από τις δύο περιπτώσεις κοστίζει περισσότερο και γιατί.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, τα πράγματα, κατ' εμέ, είναι λίγο πιο θολά. Τί είναι η λειτουργικότητα και πως μετριέται; Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης; Δεν έχω σίγουρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά πολύ θα ήθελα να έχω. Σαν ένα πρώτο μετρήσιμο χαρακτηριστικό επέλεξα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αν π.χ. το προϊόν Α σου δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας κειμένου σε στήλες, ενώ το Β όχι, έχω μια συγκεκριμένη και μετρήσιμη διαφορά. Άλλες παράμετροι που ίσως παίζουν ρόλο στη λειτουργικότητα είναι η ευχρηστία, η ευκολία μάθησης χρήσης νέων χαρακτηριστικών, η σταθερότητα, η συντηρισιμότητα. Αν θέλουμε να ξέρουμε τι λέμε, πρέπει να μελετήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους, και αν η μελέτη δείξει πράγματι αυτό που και η διαίσθησή μας λέει, να βροντοφωμνάξουμε: "Το ΕΛΛΑΚ είναι ταυτόχρονα πιο φτηνό και πιο λειτουργικό από το κλειστό λογισμικό σε αυτή, εκείνη και την άλλη εφαρμογή." . Διαφορετικά, να πούμε "Το ΕΛΛΑΚ είναι πιο λειτουργικό από το κλειστό λογισμικό στις Χ, Υ, Ζ εφαρμογές, με εξαίρεση την Α,Β, Τ περίπτωση". Και να δούμε μετά τι πρέπει να γίνει ώστε το ΕΛΛΑΚ να γίνει προτιμότερο και καλύτερο και σε αυτές τις περιπτώσεις. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να πάρουμε στο λαιμό μας αυτούς που θα μας πιστέψουν και θα τρέξουν να βάλουν ΕΛΛΑΚ για να ανακαλύψουν κατόπιν ότι δεν τους εξυπηρετεί και ζημιώνονται αντί να ωφεληθούν επειδή έτυχε να βρίσκονται στην περίπτωση Β π.χ.