Δημοσιεύτηκε: 22 Ιούλ 2010, 11:48
έγραψε:Τα νούμερα της MS έχουν πάρει την κατιούσα. Ανεπιστρεπτεί εκτιμώ. Οι κατασκευαστές δεν την εμπιστεύονται πια όπως παλιά, ούτε έχουν τόσο μεγάλη καούρα να είναι πιστοί της φίλοι.
Διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, αν ίσχυε θα υπήρχαν κάποια, έστω για δείγμα, laptop με προεγκατεστημένο gnu/linux,
σωστά ρυθμισμένα σε σχέση με το hardware (wifi, μπαταρίες), με τις απαραίτητες προσαρμογές κλπ...
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, σε κάποιες χώρες που οι καταναλωτές καταλαβαίνουν τα δικαιώματα τους
και πιέζουν γι' αυτά, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται, υπάρχουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα...
Για να μην αναφερθεί το γνωστό επιχείρημα, «δεν υπάρχει ζήτηση», μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε μια αγορά
όπου οι πωλητές χτυπιούνται στα 10 ευρώ, αν επέτρεπε η microsoft να πουληθούν συστήματα
χωρίς το λειτουργικό της, θα υπήρχε τουλάχιστον κάποια πρόταση...
Αν πάλι η πλειοψηφία λειτουργεί σαν κοπάδι, ή δεν αντιλαμβάνεται την παγίδα στην οποία πέφτει με το κλειστό λογισμικό, είναι διαφορετικό πρόβλημα. Το ζητούμενο της πρωτοβουλίας που συζητάμε εδώ, είναι τα δικαιώματα
του καταναλωτή. Δεν γκρινιάζω και δεν διαμαρτύρομαι γιατί δεν μου πουλάνε το laptop που μου γυάλισε με linux,
αλλά γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι...
Σε τελευταία ανάλυση, σαν καταναλωτή με ενδιαφέρουν τα 30 € μου (πολύ δύσκολα κερδισμένα) και σαν πολίτη,
η εφαρμογή των νόμων χωρίς να πρέπει να την διεκδικήσω στα δικαστήρια, για τόσο απλά θέματα!
Off topic:
Η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, η σημασία που έχει για την πρόοδο της κοινωνίας, η κατανόηση από το πλατύ κοινό όσων διακυβεύονται με την πρόσδεση στο άρμα των πολυεθνικών τύπου microsoft και apple είναι πολύ σημαντικά θέματα, αλλά το τονίζω, διαφορετικά από αυτό που συζητάμε εδώ!
Με την ευκαιρία και κάτι ακόμη, άσχετο με την συγκεκριμένη συζήτηση. Σε ότι αφορά την διαπαιδαγώγηση του κοινού, θα μπορούσαμε σαν κοινότητα να ζητήσουμε να μην φωτογραφίζεται ο opengov πρωθυπουργός μας, με φόντο τα τελευταία μοντέλα της apple...