Δημοσιεύτηκε: 22 Ιούλ 2010, 12:42
από ktogias
logari81 έγραψε:
Πες ότι εισαι κατασκευαστής φορητών και θέλεις να διαθέσεις ένα μοντέλο σου στην αγορά. Έχεις δικαίωμα να το διαθέσεις με όποιο λειτουργικό θέλεις. Όπως επίσης κι ο πελάτης έχει το δικαίωμα να το αγοράσει ή να μην το αγοράσει. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα υπηρχαν φορήτοί που θα πουλιόταν υποχρεωτικά με Linux, υποχρεωτικά με Windows, υποχρεωτικά με FreeDos, ή χωρίς λειτουργικό. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι με το τί συνδυασμό hardware-software θα θελήσει να σου προσφέρει ο κατασκευαστής. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ίδιος έχει πολλά περιθώρια για επιλογές.

Αν ως κατασκευαστής θελήσεις να διαθέσεις το μοντέλο σου και με windows έχεις το εξής πρόβλημα. Πρέπει να πληρώσεις στην MS τις αντίστοιχες άδειες. Το ποσό που θα πληρώσεις όμως δεν είναι προκαθορισμένο. Η MS μπορεί να σου πει, θέλω 20€ ανά κομμάτι ή θέλω 100€ ανα κομμάτι, αναλόγως πόσο σε συμπαθεί. Κι αν εσένα σε συμπαθεί λιγότερο από ότι τον ανταγωνισμό σου, τα λάπτοπ σου θα είναι κατα 80€ ακριβότερα από τους ανταγωνιστές σου, που έχουν καλύτερες σχέσεις με την MS. Το πρόβλημα είναι ότι η MS δεν μπορεί να ελεγθεί από κανεναν για το ποιον συμπαθει και ποιον όχι, ουτε μπορει να τις πει κανενας τίποτα γιατι έδωσες σε αυτον αυτην την προσφορά και σε μένα αλλη, έτσι όπως έχουν τα πράγματα ειναι δικαίωμά της.

Το ερώτημα που θέλω εγώ να θέσω είναι το εξής: Αφού η MS φέρεται τόσο άγαρμπα, ανήθικα και αυταρχικά γιατί οι κατασκευαστές επιμένουν να θέλουν τόσο πολύ να πουλάνε τα laptop τους (και) με windows και να μπλέκουν σε αυτό το σύστημα προστασίας και νταβατζιλικιού; Δεν είναι ελεύθεροι να της πούνε "ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε;". Τι τους εμποδίζει; Εγώ αν είχα μια εναλλακτική αξιόπιστη λύση, έστω και λίγο υποδεέστερη θα την προτιμούσα σίγουρα προκειμένου να ξεφύγω από την κατάσταση ομηρίας που περιγράφεις. Γιατί όμως τέτοιες κινήσεις δεν γίνονται σε μεγάλο βαθμό και πολλές φορές αποτυγχάνουν (*); Μήπως λείπει κάτι από το ΕΛΛΑΚ; Μήπως λείπει κάτι από τους κατασκευαστές που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να συμπληρωθεί;

logari81 έγραψε:
Τι κάνουμε τότε; Για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτό το μονοπώλειο θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα διαχωρισμου του hardware από το software.
Αυτό που λέμε είναι, ναι μεν είναι δικαίωμά σου κύριε κατασκευαστα να διαθέσεις όποιο συνδυασμό hardware-software θέλεις, επιπλέον όμως θα πρέπει να δίνεις και την δυνατότητα αγοράς του γυμνού hardware.

Η λύση του windows refund είναι ένας τρόπος να ασκήσουμε πίεση.

Πιο πάνω λες ότι ο κατασκευαστής είναι σε μια περίεργη και δυσάρεστη κατάσταση ομηρίας από την MS κι εδώ προτείνεις να τον στριμώξουμε κι εμείς ασκώντας του καταναγκασμό από τη δική μας πλευρά. Το πως ο ένας καταναγκασμός θα βοηθήσει στην απελευθέρωση από τον άλλο δεν μου είναι και τόσο καθαρό. Κερδίζουμε κάτι βάζοντας τον κατασκευαστή που χρυσοπληρώνει καταναγκαστικά όπως λες την MS να χάνει κόπο, χρόνο και χρήμα για το refund;

logari81 έγραψε:
Η άλλη λύση είναι να ψωνίζουμε από καταστήματα του εξωτερικού που προσφέρουν ήδη και φορητούς χωρίς windows. Π.χ. http://www.one.de/ .

Υπάρχουν και πιο κοντινά καταστήματα που διαφημίζονται ως linux only ή linux friendly. Δείτε σχετικό παλιότεορ thread: viewtopic.php?f=14&t=3726&hilit=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 . Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε αυτούς που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δεσμά που περιγράφεις πιο πάνω, και γιατί όχι, να τους ρωτήσουμε με ποιον τρόπο τα κατάφεραν και τι προβλήματα αντιμετώπισαν, να τους ζητήσουμε να έρθουν στην κοινότητα ή να μας επιτρέψουν να καταγράψουμε εμείς την εμπειρία τους έτσι ώστε να βοηθηθούν και άλλοι πωλητές και κατασκευαστές που θέλουν αλλά διστάζουν να κάνουν το βήμα. Να μια ωραία ιδέα για συνέντευξη στο ubuntistas: Ένας συντελεστής του amd.net.gr η του monoware.gr να μας μιλήσει για τους λόγους που υποστηρίζει linux, την εμπειρία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

(*) Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου IBM, HP, ASUS φλερτάρουν εδώ και καιρό με την ιδέα ανάπτυξης δικού τους desktop με βάση linux, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα κάτι αξιοσημείωτο. Η ASUS τόλμησε με το EEE. Αλλά κι εγώ όταν το πήρα δεν άντεξα ούτε μια μέρα το απαρχαιωμένο Xandros που είχε πάνω και το φόρμαρα για να βάλω ubuntu. Φοβάμαι να φανταστώ τι τράβηξε ο ανυποψίαστος μη κομπιουτεράκιας που βρέθηκε με ένα τέτοιο μοντέλο στα χέρια.