Δημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2012, 02:20
από ktogias
foivos1983 έγραψε:* Εγώ παρ όλο που ξέρω κάποια πράγματα για τους υπολογιστές ( η δουλειά μου είναι. Είμαι τεχνικός υπολογιστών και εξασκώ το επάγγελμα αυτό εδώ και 2 χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας επειδή έχω μείνει άνεργος από το 2009)
Βλέπω αρκετούς πελάτες μου (όσους έχω τελος πάντον γιατί με το επάγγελμα αυτό δεν βγάζω ούτε τα βασικά. Δουλεύω και ταξί παράλληλα), ιδιώτες που δεν έχουν ιδέα περι linux και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί μου δίνεται η ευκαιρία και τους διδάσκω περι ubuntu γενικότερα επειδή ubuntu έχω κι εγώ και έχω μάθει κάποια πραγματάκια εδώ και 2 χρόνια. Δεν το κρύβω πως είμαι σχεδόν φανατικός με την συγκεκριμένη έκδοση αλλά και με όλη την φιλοσοφία του Linux σε σημείο να μην γουστάρω τίποτα που να έχει σχέση με windows και να μισώ τους apple. (προσωπική γνώμη αυτή) Τον τελευταίο 1 χρόνο δεν σου κρύβω οτι έχω βάλει στον κόσμο του Linux (ubuntu) πάνω από 15 άτομα (φίλοι-συγγενείς- και μερικούς πελάτες μου) απο όλους αυτούς μόνο ένας ξαναγύρισε σε windows. Αυτό για μένα λέει πολλά.

Είναι πολύ καλό που προσπαθείς να προωθήσεις το ΕΛΛΑΚ και το Linux - και ειδικότερα το Ubuntu - μέσα από τη δουλειά σου. Κι εγώ το ίδιο κάνω εδώ και πάνω από 10 χρόνια πλέον. Έχω δουλέψει ως τεχνικός Η/Υ, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με web development (HTML/CSS/JavaScript/PHP/Zend/Drupal κλπ) και ακαδημαϊκή έρευνα (διδακτορικό και συμμετοχή σε ερευνητικά/αναπτυξιακά project). Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που ξέρουν ελάχιστα από υπολογιστές να βολεύονται και να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους με το ubuntu που εσύ τους πρότεινες σαν λύση.

Τα πράγματα περιπλέκονται όμως τη στιγμή που ο μέχρι χθες χαρούμενος με το ubuntu πελάτης σε παίρνει τηλ αγχωμένος γιατί δεν "ανοίγει" το cd που βρήκε στο Χ τυχαίο περιοδικό ή δεν μπορεί να εγκαταστήσει το Υ πρόγραμμα που του πρότεινε ένας φίλος του ή ακόμα χειρότερα ο προϊστάμενος στη δουλειά, ή το ίδιο άσχημα, του γκρινιάζει ο προϊστάμενος ότι δεν έχει φτιάξει σωστά τον πίνακα περιεχομένων και κάποιες εικόνες κρύβουν το κείμενο στο έγγραφο που του ζήτησε να φτιάξει με βάση το πρότυπο σε doc που του έστειλε, ενώ αυτός τα βλέπει μια χαρά όλα στο openoffice του.

Όταν συμβαίνουν τέτοιες περιπτώσεις, και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι συμβαίνουν αρκετά συχνά, η θέση μας ως τεχνικοί ή ως αυτοί που πρότειναν τη λύση του ubuntu είναι πολύ λεπτή, μια και πρέπει:
1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το πρόβλημα του πελάτη είναι υπαρκτό και σημαντικό
2. Να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει και γιατί δεν μπορούμε να το λύσουμε (τουλάχιστο στη γενική περίπτωση) με το λογισμικό που του έχουμε προτείνει.
3. Να μην αφήσουμε τον πελάτη με την εντύπωση πως το λογισμικό που του προτείναμε είναι ελαττωματικό ή χαμηλής ποιότητας, κάνοντας κακό στη φήμη του ubuntu/ΕΛΛΑΚ αντί για καλό.
4. Να μην αφήσουμε τον πελάτη να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και τις συμβουλές μας, οπότε πλήττουμε το επαγγελματικό μας προφίλ.

Δεν είναι εύκολο να καταφέρνεις όλα τα παραπάνω... Γι' αυτό πρέπει, σαν σωστοί τεχνικοί ή μηχανικοί, να μην προτείνουμε στα τυφλά μια λύση επειδή ταιριάζει σε εμάς ή έχουμε ιδεολογικούς λόγους να την στηρίζουμε, αλλά να προσπαθούμε να καταλάβουμε και να προβλέψουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα του πελάτη, και να τολμάμε όταν πρέπει να του πούμε "Θα σου πρότεινα κάτι βασισμένο σε ΕΛΛΑΚ ή ubuntu, το οποίο έχει αυτά και εκείνα τα πλεονεκτήματα, αλλά δυστυχώς οι ανάγκες που έχεις ή ο τρόπος που θες να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή, σε οδηγούν στο Χ ή Υ κλειστό λογισμικό ως τη μόνη βιώσιμη λύση προς το παρόν. Σε κανένα χρόνο το ξανακοιτάμε μήπως έχει αλλάξει η κατάσταση στο ΕΛΛΑΚ ή στις ανάγκες σου και μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο."