Δημοσιεύτηκε: 21 Μάιος 2010, 11:47
από Dimitris
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σάς τις δυσκολίες αλλά και χαρές της σελιδοποίησης του περιοδικού που φαντάζομαι είχαν λίγο πολύ και οι σελιδοποιητές πριν από μένα. Μέχρι πριν από δύο μήνες δεν είχα κάνει ποτέ αυτή τη δουλειά. Για τη σελιδοποίηση του περιοδικού τώρα χρησιμοποιούμε το TeX (για την ακρίβεια XeLaTeX). Έχω δουλέψει αρκετά με το TeX για συγγραφή απλών άρθρων για επιστημονικά περιοδικά, δημιουργία παρουσιάσεων, και posters, αλλά κάτι τέτοιου μεγέθους δε νομίζω να είχα κάνει ποτέ. Τώρα γράφω τη διατριβή μου σε latex.

Ένας πολύ περιεκτικός οδηγός για το LaTeX υπαρχει σε παλιότερα τεύχη του περιοδικού. Εδώ δε θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Καταρχήν έπρεπε να φτιάξω το εξώφυλλο. Αποφάσισα να το κάνω σε inkscape γιατί είναι vector graphics προγραμμα και θα εισάγαγα απλώς το τελικό pdf στο LaTeX. To inkscape έχει φανταστικές ικανότητες που δε γνώριζα, όπως το "σκισμένο χαρτί", "μουτζούρα με μολύβι", διαπερατότητα χρωμάτων, κλίσεις (πώς μεταφρέζεται το gradient στο συγκεκριμένο περιεχόμενο; ) κ.α. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και δοκιμάζοντας ό,τι επιλογή έβλεπα, τα έμαθα. Συμπέρασμα: ο καθένας μπορεί να το πετύχει. Κάτι αντιστοιχο συνέβει και με το οπισθόφυλλο. 'Ηθελα ένα τριδιάστατο λογότυπο της λέξης ubuntu, αλλά δεν υπήρχει καμία επιλογή στο inkscape. Έτσι έψαξα πάλι στο διαδίκτυο και βρήκα ότι χρειαζοταν διάφορα layers μετατοπισμένα ελαφρώς μεταξύ τους κλπ κλπ. Συμπέρασμα με θέληση και δουλειά όλα γίνονται.

Περνώντας στο latex το μοίρασμα του κειμένου σε στήλες, η τοποθέτηση των εικόνων και γενικότερα το γέμισμα των σελίδων ή η συμπίεση του κειμένου σε μια σελίδα απαιτούσε αρκετή "χειρονακτική" εργασία. Βλέποντας ότι πολλά άρθρα δεν ταίριαζαν σε μία σελίδα χρειάστηκε να φτιάξω διάφορα πλαίσια που θα γέμιζαν τη σελίδα με πληροφορίες όπως το distro watch, απλούς γρίφους, κατάλογο Java-based ERP προγραμμάτων κ.α. Όλα αυτά τα βλέπουμε συνέχεια στα επαγγελματικά περιοδικά αλλά δε συνειδητοποιούμε ότι βρίσκονται εκεί για να γεμίζουν κενό χώρο.

Αυτά προς το παρόν με τις δυσκολίες (υπήρχαν κι άλλες αλλά μάλλον τις έσβησα από τη μνήμη μου). Ήταν όντως απόλαυση, ένα συναίσθημα "ναι, πέτυχα κάτι" ή "τόσο απλό ήταν;" όταν κατάφερα να κάνω τα ψευδοτρισδιάστα γράμματα. Δεν έχω γνώσεις γραφίστα, οπότε κατι τέτοιο να είναι τετριμμένο, αλλά ήταν ένα συναίσθημα επιτυχίας. Όταν τα άρθρα των συντακτών άρχισαν να μαζεύονται και να γεμίζει το περιοδικό, να αυξάνονται οι σελίδες και να παίρνει το περιοδικό σάρκα και οστά, τότε είπα άξιζε τον κόπο να αφιερώσω τόσες ώρες. Ήταν ένα αίσθημα δημιουργίας, που πιστεύω οι περισσότεροι έχουμε χάσει.

Ο χρόνος που μου πήρε ήταν αξιόλογος. Δυο σαβατοκύριακα και 3-4 απογεύματα. Τη μία Κυριακή δούλευα από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά δεν ήταν όπως τη δουλειά. Δεν έλεγα θα κλείσω 8ωρο και θα φύγω. Ήθελα να το τελειώσω. Γιατί ήξερα ότι το ίδιο έλεγαν και οι σελιδοποιητές πριν από μένα. Ίσως τώρα που έχω περισσότερη εμπειρία να είναι πιο εύκολα. Γι'αυτό θα ήθελα και τους παλιότερους σελιδοποιητές να μας πουν την εμπειρία τους.

Τέλος, από το επόμενο τέυχος, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρχουν και easter eggs κρυμμένα στο pdf! Γι'αυτό διαβάστε με προσοχή ;)