Δημοσιεύτηκε: 22 Δεκ 2008, 02:34
vista killer έγραψε:Dimitris έγραψε:Να διευκρινήσω κάτι σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία για να αποφευχθούν οι όποιες παρεξηγήσεις. Όταν δημιουργείς κάτι δικό σου είναι φυσικά πνευματική ιδιοκτησία σου. Αλλά αυτό δε σου απαγορεύει να το εκδόσεις ύπο την creative common licence, ώστε να μπορούν να το αναπαράγουν και άλλοι.
Κι εγώ είμαι υπέρ των επώνυμων άρθρων.
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δεν θεωρώ όταν γράφω κάτι ότι είναι ιδιοκτησία μου αλλά θεωρώ ότι γίνετε ελεύθερα διαθέσιμο σε όποιον το διαβάσει και χωρίς καμία υποχρέωση σε μένα. Αν ήθελα να ήταν πνευματική μου ιδιοκτησία θα το κράταγα μέσα μου και δεν θα το γραφα
Όταν δημιουργείς κάτι, αποτελεί μέρος της πνευματικής σου ιδιοκτησίας.
Αυτό είναι τυπικό, και συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των έργων ΕΛ/ΛΑΚ.
Το κρίσιμο σημείο είναι η «άδεια διάθεσης» όπως GPL που επιτρέπει μια σειρά από σημαντικές ελεύθερίες, ή και οι άδειες Creative Commons (πιο τυπικό για κείμενα).
Όταν αποκυρήσεις την πνευματική ιδιοκτησία ενός δημιουργήματός σου, τότε αυτό γίνεται μέρος του «public domain», που μπορεί να έχει ασαφή χαρακτήρα.
Το τυπικό για εμάς είναι να παράγουμε έργο, που είναι φυσιολογικά δικής μας πνευματικής ιδιοκτησίας, και το αναδιανείμουμε με την άδεια π.χ. GPLv2/3 (αν είναι κώδικας) ή κάποια από τις CreativeCommons (αν είναι κείμενο όπως εδώ).
Ωστόσο, για θέματα όπως το όνομα «Ubuntistas» διατηρούμε το δικαίωμα να το χρησιμοποιούμε μόνο εμείς οι ίδιοι.