Δημοσιεύτηκε: 07 Αύγ 2008, 09:41
έγραψε:Υπόψιν ότι εκεί που γράφω A, B, C, D, ή A, B σημαίνει ότι το θέμα είναι ένα τετρασέλιδο ή ένα δισέλιδο. Το τονίζω αυτό γιατί μερικοί γράψανε "να μπει στο Α αυτό και στο Β εκείνο" κλπ
Ναι όντως οι σελίδες που χαρακτηρίζονται από Α, Β, C, D ή Α, Β είναι συνέχειες του άρθρου και καλό θα ήταν να μην κάνετε πχ στο ελεύθερο άρθρο δύο θέματα αλλά ένα. Η σελίδα Α & Β δηλαδή να είναι ένα θέμα. Ο λόγος που δεν πρέπει να γίνονται 2-3 θέματα σε ένα άρθρο είναι ότι θα χαλάει το layout που περιοδικού και ότι το κείμενο δεν είναι τόσο μεγάλο. Σύμφωνα με τις διαστάσεις του περιοδικού και τη σχεδίασή του, ένα δισέλιδο άρθρο (Α, Β) θα είναι περίπου μια σελίδα γραμμένη στο Open Office.
Οπότε μην έχετε την εντύπωση ότι για ένα δισέλιδο θα πρέπει να γράφετε σελίδες ολόκληρες.
Το ίδιο ισχύει και για τα τεχνικά θέματα: Ένα τετρασέλιδο για ένα τεχνικό θέμα μεγάλο (πχ software raid, ftp server, ρύθμιση 3d περιβάλλον, mail server, file server, scripts και ότι άλλο θέλετε) θα καταλαμβάνει 4 σελίδες (Α,Β,C,D) και ένα τεχνικό θέμα μικρό (πχ ρύθμιση ssh, εγκατάσταση και ρύθμιση AWN κλπ) θα καταλαμβάνει 2 σελίδες.
έγραψε:Για τις σελ 2-3 και εγώ θα ήθελα λίγες διευκρινήσεις περί τίνος πρόκειται (editorial και περιεχόμενα?)
Η ταυτότητα του περιοδικού θα περιέχει την ονομασία του περιοδικού, συντελεστές και διάφορα άλλα στοιχεία (ότι κυκλοφορούμε υπό την άδεια GPL κλπ). Θα γίνει την πρώτη φορά και θα είναι μόνιμη σε κάθε τεύχος χωρίς αλλαγές (ίσως μόνο στους συντελεστές εάν προκύψουν αλλαγές-προσθήκες στην ομάδα).
Το editorial είναι ένα μικρό κείμενο από τη συντακτική ομάδα για τα περιεχόμενα του περιοδικού.
Τα περιεχόμενα θα γίνονται από εμένα μιας και είναι περισσότερο εικαστικά. Θα έχει μια μικρή φωτό από κάθε θεματική ενότητα του περιοδικού με τον τίτλο της και τη σελίδα στην οποία βρίσκεται. Οπότε εδώ δεν έχετε να κάνετε τίποτα εσείς.
Με λίγα λόγια στις σελίδες 2-3 το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι το κείμενο του editorial.
Κάτι τελευταίο που ήθελα να προσθέσω είναι να μην αγχώνεστε για το μέγεθος των κειμένων που χρειάζεται να γράφετε. Λόγω διαστάσεων του περιοδικού θα είναι σχετικά μικρά τα κείμενα. Υπολογίστε για ένα δισέλιδο χρειάζεται μια σελίδα γραμμένη στο Open Office. Όταν τελειώσω το layout θα σας το παραθέσω να το δείτε... Εκεί θα δείτε και το μέγεθος των κειμένων που χρειάζεται να γράψετε μιας και θα έχω προσθέσει dummy κείμενο (lorem ipsum κλπ). Έτσι θα καταλάβετε πόσο κείμενο χρειάζεται σε κάθε θέμα.
Και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο κείμενο πρέπει να γράψετε προτού ξεκινήσετε. Για να υπάρχει ομοιομορφία στο περιοδικό θα πρέπει το μέγεθος των κειμένων να είναι περίπου ίδια. Δεν γίνεται να γράψει κάποιος 1/3 της σελίδας στο Open Office για ένα δισέλιδο και ο άλλος να γράψει 3 σελίδες στο Open Office για ένα δισέλιδο. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο θα φαινόταν άσχημο στην εμφάνιστη του περιοδικού.
Το μέγεθος των κειμένων που θα χρειαστούν θα ξεκαθαρίσει με το layout που θα σας δείξω όταν θα είναι έτοιμο...