Δημοσιεύτηκε: 09 Νοέμ 2013, 17:00
από simosx
jennie έγραψε:Απορία1: Τελικά, όταν λέμε "broken package" εννοούμε ΜΟΝΟ τις περιπτώσεις όπου δεν δουλεύει πλέον ένα πρόγραμμα επειδή δεν ικανοποιείται κάποια εξάρτηση; Και όχι περιπτώσεις όπου το ίδιο το αρχείο του προγράμματος είναι αλλοιωμένο (corrupt);
Σκέφτομαι να το μεταφράσω ως αχρηστευμένα πακέτα αντί για κατεστραμμένα πακέτα που είναι τώρα.


Το broken είναι πράγματι για πακέτα που εγκαταστάθηκαν μεν, ωστόσο έχουν εξαρτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Ενδέχεται να καταφέρουμε να επιλύσουμε τις εξαρτήσεις, ενδέχεται να μη μπορούμε οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η απεγκατάσταση.
Η εντολή για αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων είναι sudo apt-get -f install Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί στοχευμένη εγκατάσταση/απεγκατάσταση πακέτων ώστε να επιλυθούν οι εξαρτήσεις που λείπουν.
Οπότε, τα broken δεν είναι αχρηστευμένα αλλά π.χ. πακέτα σε μη λειτουργική/χρησιμοποιήσιμη μορφή/κατάσταση.

jennie έγραψε:Απορία2: Το build, π.χ. στην έκφραση "-b Build the source package after fetching it".
Στην υπάρχουσα μετάφραση, είχε μεταφραστεί κυρίως ως χτίσιμο, αλλά και ως κατασκευή. Εγώ είχα αποφασίσει να χρησιμοποιήσω το κατασκευή, αλλά τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρη.
Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Ουσιαστικά, αυτό που εννοεί ο ποιητής είναι build the binary package from the source. Στα Ελληνικά, "κατασκευή του εκτελέσιμου από τον πηγαίο κώδικα". Αν γράψω στα Ελληνικά "-b Κατασκευή του πηγαίου πακέτου", γίνεται (επαρκώς) κατανοητό ότι το πηγαίο πακέτο είναι η πρώτη ύλη και όχι το προϊόν της διαδικασίας; Θα ήταν πιο σαφές αν χρησιμοποιούσα το "χτίσιμο" ή ίσως κάτι άλλο;

Και στις δύο περιπτώσεις, Εσείς Τι Λέτε Συνήθως;;


Γενικά γίνεται χρήση του όρου compile (μεταγλώττιση) ακόμα και στην περίπτωση που μιλάμε για κατασκευή/χτίσιμο εγκαταστάσιμου πακέτου (binary package). Δεν νομίζω να έχει επικρατήσει όρος μεταξύ των κατασκευή και χτίσιμο (δημιουργία;), και είναι ακόμα στο χέρι μας να επιλέξουμε έναν όρο και να τον καθιερώσουμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη σχετική πρόταση.