Δημοσιεύτηκε: 06 Ιουν 2009, 10:46
- Κώδικας: Επιλογή όλων
Φίλτατε έπεσες σε πόντιο. Και αυτό που έχει να σου πει ο πόντιος είναι ότι κανείς από τους ποντίους τρίτης γεννεάς, αλλά ούτε και πρώτης και δεύτερης και πιστεύω ούτε και τέταρτης δεν έχει δηλώσει ποτέ μακεδόνας. Κάτοικος της περιοχής της Μακεδονίας ναι. Εγώ δηλώνω. Παρόλ αυτά όμως θα ήθελα να ξέρεις ότι οι πόντιοι είναι φυλή που έχει σχέση με τη Μακεδονική χωρίς όμως οι ταυτότητες τους να συμπίπτουν. Δεδομένο είναι ότι ο Πόντος(εύξεινος) ως όνομα εμφανίζεται τον 4ο αι. π.Χ. Και μόνο μετά το πέρασμα του Μ.Αλεξάνδρου. Πες το και τυχαίο γεγονός αλλά έτσι είναι. Και με δεδομένο ότι η διάλεκτος είναι πλησιέστερη στα αρχαία της Ελληνικής γλώσσας και αναγνωρισμένη ως διάλεκτος, μάλλον η σχέση είναι λίγο πιο στενή από ότι ίσως μπορούμε να φανταστούμε. Με όλα αυτά δεν υποστηρίζω ότι είμαι Μακεδόνας και ότι προέρχομαι από την εν λόγω φυλή αλλά μάλλον είμαι περισσότερο Μακεδόνας από πολλούς άλλους, και με την έννοια ότι αυτός είναι ο τόπος στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι θέμα “όπου ζεις εκεί πατρίς”. Και να σου πω την αλήθεια ενοχλούμαι και από την ονομασία της χώρας των Σκοπίων αλλά περισσότερο με καίει το γλωσσικό. Διότι μπορεί ο ιστορικός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος να ξέρει πολύ καλά ποιά είναι η Μακεδονική διάλεκτος όμως αυτοί που αναγνωρίζουν τα ISO μάλλον δεν ξέρουν την τύφλα τους. Διότι τα σλαβοβουλγάρικα δεν έχουν σχέση με τα Μακεδονικά, αν και τα κυριλλικά είναι έμμεσος και εν μέρει άμεσος απόγονος των Ελληνικών, όμως αναγνωρίζονται προφανώς ως τέτοια. Αυτό είναι που με καίει. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι η Μακεδονία δεν είναι μόνο χώρος διαμονής ποντίων αλλά και ντόπιων. Συνεπώς φαντάζομαι και κάποιων “Μακεδόνων” ίσως. Και για να γίνω και λίγο ξινός, οι ντόπιοι δεν γουστάρουν τους πόντιους, ακόμη και σήμερα, με τίποτα. Μιλάω σαφώς για την παλιά φρουρά των αγράμματων και απολίτιστων (δεν φταίνε αυτοί φυσικά, είναι γεωπολιτικό, πολιτικό, θρησκευτικό και της οργάνωσης της εκπαίδευσης θέμα). Όμως κοίτα να δεις που όταν πρέπει κάποιος να θέσει το θέμα Μακεδονία όλοι μιλάνε για τους πόντιους. Γιατί άραγε; Μου ΄ρθε τώρα και ένα άσμα της σύγχρονης μούσας αλλά θα παραπάει το παιχνίδι, οπότε άστο.
Και τελοσπάντων ως κάτοικος της αν. Μακεδονίας αισθάνομαι ότι πρέπει να προστατέψω τον τόπο μου. Αν όχι βασιζόμενος σε ιστορικά γεγονότα, τουλάχιστον βασιζόμενος στο ότι αποτελεί την προσωπική μου ανθρώπινη ιστορία και νομίζω ότι είμαι υποχρεωμένος να την τιμήσω. Και αν όπως λες αφήσω τα πράγματα να τσουλίσουν δε νομίζω ότι την τιμώ ιδιαίτερα. Και πιστεύω ότι μέσα από τα μικροπράγματα μεγαλώνει η τιμή. Ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο έλεγε “μην αφήνετε κενά στην εργασία. Αν βλέπετε ότι υπάρχει προοπτική σε κάποιον τομέα καλύψτε τον γιατί διαφορετικά θα τον καλύψει κάποιος άλλος”. Τώρα εμένα γιατί μου φαίνεται ότι η πολιτική αδιαφορία έχει κάνει τον τομέα μακεδονική γλώσσα να καλυφθεί από τους σλάβους;
Τελοσπάντων η κουβέντα είναι πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα αλλά δε νομίζω ότι το φόρουμ έχει σκοπό να λύσει το Μακεδονικό ή το Κυπριακό. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να παράγει έργο για να έχει φωνή όπως λέει και ο φίλος.......................Και πιστεύω ότι αυτά είναι τα μικρά-μεγάλα πράγματα, για τα οποία μιλούσα πριν, που πρέπει να γίνουν. Είμαι νέος στα ουμπούντου και δεν μπορώ να βοηθήσω ιδιαίτερα αν και έχω ήδη αρχίσει να κατεβάζω αρχεία και να προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται η μετάφραση.
Έχω και μια ιδέα αλλά δεν ξέρω πως μπορώ να την πραγματοποιήσω. Είδα στη βικιπαίδεια ότι έχουν κάνει επίσημη την ποντιακή και σκεφτόμουν να μπω στη διαδικασία να μεταφράζω στα ποντιακάκαι τα ουμπούντου. Δεν ξέρω τη διαδικασία για να κάνω κάτι επίσημο οπότε αν κάποιος ξέρει αν υπάρχει προηγούμενη δουλειά ή πως ξεκινάει μια νέα δουλειά και ενδιαφέρεται να βοηθήσει ας μου απαντήσει εδώ.
Ευχαριστώ