Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2010, 15:57
από Stokos
Γεια σας! Είναι το πρώτο μου post στο forum και αυτή τη περίοδο κάνω τα πρώτα μου βήματα στο linux, οπότε παρακαλώ δείξτε λίγο κατανόηση.

Έχω ένα Laptop Toshiba Satellite L500 με κάρτα γραφικών ATI Mobility Radeon HD 4570.
Χρησιμοποιώ τη διανομή Ubuntu 9.10 και kernel 2.6.31-20-generic. Το ubuntu μου πρότεινε και εγκατέστησε τον proprietary ATI/AMD FGRLX driver. Βέβαια ο driver δε δουλεύει τέλεια, εξηγούμαι:
* Τα desktop effects (στο maximum) δουλεύουν όλα μια χαρά αλλά ότι έχει να κάνει με εμφάνιση παραθύρων στο nautilus (π.χ. άνοιγμα ενός φακέλου ή restore window) έχει ένα αρκετά εκνευριστικό delay 0.5-1sec ακόμα και με disabled όλα τα desktop effects. Ψάχνοντας λίγο στο internet είδα ότι οφείλεται στη κάρτα γραφικών.
* Το flash έχει κάποια μικροπροβληματάκια, εφαρμογές stream (π.χ. youtube) δουλεύουν σχεδόν τέλεια ενώ άλλες εφαρμογές όπως π.χ. flash games εμφανίζουν flickering και slowdown (δεν διορθώνεται αν κάνω disable τα desktop effects). Το ίδιο συμβαίνει και με το προ-εγκατεστημένο παιχνίδι gnometris!
* Δοκίμασα να παίξω μερικές ταινίες .avi και παρατήρησα ότι υπάρχει frameskipping όταν υπάρχει γρήγορη κίνηση.
* Σήμερα συνέβησαν και μερικά freeze! Κόλλησαν τα πάντα όλα: mouse, ήχος, οθόνη κ.τ.λ. οπότε έπρεπε να κάνω hard reboot για να επανέλθει το σύστημα. Δε ξέρω αν γι'αυτό ευθύνεται η κάρτα γραφικών...

Μ'αυτά και μ'αυτά, είπα να δοκιμάσω τον open source driver για τον οποίο άκουσα από φίλο μου και ο γκούγκλης με έβγαλε εδώ.

Σε προηγούμενο post, είδα ότι θα πρέπει να αναβαθμίσω τον kernel - άρα να υποθέσω και τη διανομή στη beta 10.04, ισχύει αυτό; Δε μπορώ να τρέξω το driver στη "stable" διανομή και kernel 9.10;

Επίσης ότι άλλες συμβουλές μου δώσετε, μιας και όπως προείπα είμαι τελείως αρχάριος, σχετικά με την αντικατάσταση του driver θα είναι ευπρσόδεκτες :thumbup: