Δημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2014, 00:00
Γειά και χαρά σας. Με αποασχολεί κάτι σχετικά με την τελευταία εκδοση ubuntu. Ξεκινάω με λίγο background. Ημουν μέχρι πρόσφατα με xubuntu 12.10 στο laptop της υπογραφής. Οσο το είχα το είχα στήσει μια χαρα (οσο μπορούσα για αυτο το laptop...). Ειχα και έχω ενα θέμα σχετικα με το ότι πιστευω οτι το λαπτοπ δεν έχει καλή υποστήριξη ακομα και απο τοσα χρόνια που έχουν περάσει.
Λογικά και μονο θα έπρεπε με καποια διανομη linux και με τους νεους ανοιχτους drivers radeon το λαπτοπ απλα δεν θα έπρεπε να ακουγεται καθολου. Αθορυβο και χωρις θερμοκρασιες υψηλες.
Οταν βγηκε μάλιστα η τελευταια εκδοση του microcode CEDAR για καρτες ati σε συνδιασμο μαλιστα και με εναν kernel πολυ μπροστα για το xubuntu 12.10 που ειχα (εβαλα τον 3.13.24 καποια στιγμη) και ενεροποιημενο το dpm μαζί με powersaving ρυθμισεις στο tlp, εβλεπα παρα πολυ καλη ανταποκριση απο το συστημα.
Ομως κατι με εβαλε παλι, και εκανα upgrade σε 14.04 (καθαρη εγκατασταση). Το 14.04 ελεγε οτι το dpm ειναι enabled απο default. Ωραια ειπα. Κι ομως, μαζι με το tlp κιολας, δεν δινει την αποκριση που ειχα. Βλεπω ψηλες θερμοκρασιες ενω ολα ειναι checkαρισμενα οτι τα εχω ρυθμισει ολα να ειναι στο powersave mode (battery mode ολα δηλαδη).
/sys/class/drm/card0/device/
power_method ειναι οντως dpm
το power_dpm_state ειναι στο low
το power_dpm_force_performance_level στο low
ενω το power_profile στο default.
Προσπαθησα να κανω ενα πειραμα να δω τι φταιει δηλαδη να αλλαξω το την κατασταση απο dpm σε profile. Ομως ακομη και super user να μπω στο αρχειο και να αλλαξω κατι, δεν με αφήνει διοτι μου βγάζει μυνημα
“E667: Fsync failed
WARNING: Original file may be lost or damaged
don't quit the editor until the file is successfully written!”
Τι φταίει πια με αυτες τι ρυθμίσεις στο 14.04; Γιατι δεν δουλευει καλα;
Λογικά και μονο θα έπρεπε με καποια διανομη linux και με τους νεους ανοιχτους drivers radeon το λαπτοπ απλα δεν θα έπρεπε να ακουγεται καθολου. Αθορυβο και χωρις θερμοκρασιες υψηλες.
Οταν βγηκε μάλιστα η τελευταια εκδοση του microcode CEDAR για καρτες ati σε συνδιασμο μαλιστα και με εναν kernel πολυ μπροστα για το xubuntu 12.10 που ειχα (εβαλα τον 3.13.24 καποια στιγμη) και ενεροποιημενο το dpm μαζί με powersaving ρυθμισεις στο tlp, εβλεπα παρα πολυ καλη ανταποκριση απο το συστημα.
Ομως κατι με εβαλε παλι, και εκανα upgrade σε 14.04 (καθαρη εγκατασταση). Το 14.04 ελεγε οτι το dpm ειναι enabled απο default. Ωραια ειπα. Κι ομως, μαζι με το tlp κιολας, δεν δινει την αποκριση που ειχα. Βλεπω ψηλες θερμοκρασιες ενω ολα ειναι checkαρισμενα οτι τα εχω ρυθμισει ολα να ειναι στο powersave mode (battery mode ολα δηλαδη).
/sys/class/drm/card0/device/
power_method ειναι οντως dpm
το power_dpm_state ειναι στο low
το power_dpm_force_performance_level στο low
ενω το power_profile στο default.
Προσπαθησα να κανω ενα πειραμα να δω τι φταιει δηλαδη να αλλαξω το την κατασταση απο dpm σε profile. Ομως ακομη και super user να μπω στο αρχειο και να αλλαξω κατι, δεν με αφήνει διοτι μου βγάζει μυνημα
“E667: Fsync failed
WARNING: Original file may be lost or damaged
don't quit the editor until the file is successfully written!”
Τι φταίει πια με αυτες τι ρυθμίσεις στο 14.04; Γιατι δεν δουλευει καλα;