Δημοσιεύτηκε: 31 Μάιος 2013, 00:15
από komhst
Επειδή βλέπω ότι μάλλον δεν έχει ασχοληθεί πολύ ο κόσμος με αυτό το θέμα θα σάς πω τι ανεκάλυψα ψάχνοντας όλο το απόγευμα:

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα υψηλής ανάλυσης μουσικά αρχεία μας ως έχουν χωρίς να γίνεται downsampling στα 16/44 από το σύστημα πρέπει να επιλέξουμε από τον player που χρησιμοποιούμε την έξοδο ήχου ALSA. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να του ορίσουμε και την κάρτα ήχου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση της δικιάς μου κάρτας Sound Blaster USB live 24 ο ορισμός είναι ο εξής:

front:CARD=External,DEV=0

Πού το βρήκα αυτό; Με δοκιμές μέσα από τον πολύ καλό και ελαφρύ music player Audacious. Μετά το μετέφερα copy-paste και σε άλλους players και έπαιξαν κι αυτοί 24/96 αρχεία bit perfect ανάβοντας την αντίστοιχη ενδεικτική λυχνία στο DAC!!!
Το κακό είναι ότι δεν έχουν όλοι οι players αυτή την δυνατότητα ρύθμισης.

Ετσι από όσους players δοκίμασα εγώ σ' αυτό το απόγευμα, αν θέλετε να απολαύσετε τα υψηλής ανάλυσης αρχεία ήχου σας, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον από τους παρακάτω:

- Audacious Πολύ ωραίος απλός και ελαφρύς music player δεν θα «ζορίσει» το PC σας όσο παλιό κι αν είναι (σαν το δικό μου...)
- Guayadeque Πάρα πολύ καλός player. Ευχάριστη έκπληξη! Εχει πολλά features που θα σάς φανούν χρήσιμα.
- Clementine Σταθερή αξία. Ισως ο καλύτερος και ο πιο πλήρης music player που υπάρχει στο Ubuntu

Οποιονδήποτε και από τους παραπάνω αν διαλέξετε (και αν τον settάρετε σωστά) θα απολαύσετε πραγματικά κορυφαία ποιότητα HD ήχου.

Αντιθέτως ΜΗΝ κάνετε τον κόπο να ασχοληθείτε με τους παρακάτω music players. Δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης και ότι αρχείο και αν παίξουν θα μετατραπεί σε 16/44 με καταστροφική συνέπεια στην ποιότητα ήχου των υψηλής ανάλυσης .flac
ΟΧΙ λοιπόν σε:
- Aqualung
- Decibel Audio Player
- Exaile Music Player
- Rythmbox

Αυτούς πρόλαβα να δοκιμάσω μέχρι στιγμής. Τις επόμενες ημέρες αν βρω και κάποιον άλλον που να αξίζει ή όχι θα σάς ενημερώσω και θα συμπληρώσω την λίστα.