Δημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2009, 01:24
από Γιάννης Αγέραστος
Προς Vagrale13

Πού θα μου πάει! Σιγά-σιγά [αλλά μιλάμε για πολύ σιγά] αρχίζω και χαζοκαταλαβαίνω. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, εντάξει λύθηκε. Εκτελώντας τις εντολές που υπέδειξες, διάβασα στο τέλος δύο γραμμές που ξεκινούν από W [προφανώς Warning], οι οποίες έλεγαν κάτι για αποτυχία ανάκτησης του CDROM Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope AMD64. Πήγα λοιπόν, στις «Πηγές Λογισμικού» και διαπίστωσα ότι είχε επιλεχθεί [άγνωστο πώς] η εντολή «Εγκατάσταση από το CDROM». Το αποεπέλεξα και συνήλθε.

Τώρα, αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, στην Κάρτα Ήχου μου [την Onboard Realtek AC'97] από τις έξι γραμμές λειτουργεί μόνον η μία, αυτή που είχα ρυθμίσει ως Line-Out σε περιβάλλον Windows. Πειραματίστηκα με τις επιλογές του «Ελεγκτή Ήχου», αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο σύστημά μου υπάρχει καταχρηστικά και δεύτερη Κάρτα Ήχου [η BDA713 της Κάρτας Τηλεόρασης], την οποία δεν αναγνώρισε το λογισμικό και ναι μεν βλέπω τηλεόραση, αλλά χωρίς ήχο δε. Μέσω Wiki και κάποιων Forum, αυτό που κατάλαβα είναι πως δεν υπάρχει συμβατότητα της BDA713 με το linux. Έχω βρει κι έχω κατεβάσει τόνους οδηγών για saa713x for Linux, αλλά τους περισσότερους δεν κατάφερα να τους εγκαταστήσω [δεν είναι εκτελέσιμα προγράμματα] και όσοι εγκαταστήθηκαν δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Εντούτοις, κάποιοι Ubuntistes του εξωτερικού ισχυρίζονται πως βρήκαν λύση στο θέμα της Τηλεόρασης [με την ενσωματωμένη Κάρτα Ήχου BDA713], αλλά οι οδηγίες που έδιναν δεν με βοήθησαν [θες η έλλειψη μόρφωσης..., θες η αγραμματοσύνη...]. Για την AC'97 δεν θα σκάσω κιόλας. Ο μόνος λόγος που χρειάζομαι το Line-In της είναι για να περνάω τα βινύλια στον Η/Υ και να τα επεξεργάζομαι, καθώς είμαι πορωμένος με παλιά σπάνια μουσικά κομμάτια. Άλλωστε, αν χρειαστώ μελλοντικά να επικοινωνήσω π.χ. μέσω Skype, πιστεύω ότι μία WebCam με ενσωματωμένο μικρόφωνο δεν θα έχει πρόβλημα [εφόσον είναι συμβατή] να λειτουργήσει πλήρως, καθώς οι θύρες USB είναι αναγνωρίσιμες από το λογισμικό. Δοκίμασα να εγκαταστήσω τους οδηγούς της Τηλεόρασης με wine [αν και διάβασα πως δεν είναι πλήρως συμβατό με 64Β Ubuntu], αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αναδύονταν συνεχώς το μήνυμα ότι δεν υπάρχει στο σύστημα τέτοια συσκευή. Έβγαλα και ξαναέβαλα την Κάρτα Τηλεόρασης, μήπως και την καταλάβει το λογισμικό, αλλά μάταια.

Τελικά ο τσοπάνος, αν δε φύλαγε ζώα, το πολύ-πολύ να ήταν βοσκός [για μένα χτυπάει η κουδούνα, μην παρεξηγηθούμε κιόλας!]. Ευχαριστώ.