Δημοσιεύτηκε: 07 Ιαν 2009, 01:52
lef έγραψε:Kαλησπέρα έχω ένα laptop με το ubuntu 8.10 και ενα pc με το ίδιο λογισμικό και ένα switch που συνδέονται μεταξύ τους τι πρέπει να κάνω για να βλέπει το ένα το άλλο επειδή αυτό τωρα δεν συνβαίνει.
Αν έχεις μόνο switch, τότε δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να δίνει διεύθυνση IP, με αποτέλεσμα κάθε μηχάνημα να λαμβάνει ειδική ιδιωτική διεύθυνση της μορφής 169.254.χ.χ.
Μπορείς να το επιβεβαιώσεις με δεξί κλικ στο μικρό εικονίδιο δικτύου, μετά Πληροφορίες σύνδεσης, στον πάνω πίνακα εφαρμογών.
Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις διευθύνσεις αυτές για να επικοινωνήσουν οι υπολογιστές.
Αρκετά άτομα θα σου πουν να βάλεις στατική διεύθυνση της μορφής 192.168.χ.χ. Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό,
διότι όταν μεταφέρεις τον υπολογιστή αλλού, πρέπει να αναιρέσεις όλες τις αλλαγές. Ακόμα, νομίζω ότι η τρέχουσα
έκδοση του NetworkManager δε βοηθάει πολύ με στατικές διευθύνσεις. Είναι κάτι που έχει διορθωθεί για την επόμενη έκδοση του Ubuntu.
To Ubuntu υποστηρίζει ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται Zeroconf, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν οι υπολογιστές σου μπορούν να «διαφημίζονται» (advertised) στο τοπικό δίκτυο. Οπότε, από το Nautilus μπορείς να ψάξεις στο Τοπικό δίκτυο και να δεις π.χ. το SSH server ή VNC server, κτλ. Για κάτι τέτοιο νομίζω ότι χρειάστηκε να βάλω κάποιο πακέτο παραπάνω. Το έργο/πακέτο που χρειάζεται να βρεις/διαβάσεις ονομάζεται Avahi.
Καλή επιτυχία!