Δημοσιεύτηκε: 21 Αύγ 2018, 20:33
από dim459
Προς ενημέρωση, ιδίως ενδιαφερομένων να προβούν σε αγορά κάρτας.
Κατ' αρχάς όσον αφορά στο παραπάνω πρόβλημα, όπως ξαφνικά εμφανίστηκε, κάπως έτσι σχεδόν εξαφανίστηκε, σπανίως πλέον η παραπάνω κάρτα δεν ενεργοποιείται στο boot.
Εν πάση περιπτώσει μιας και έχει υπερβεί τα δέκα χρόνια λειτουργίας, είπα να την αφήσω στην άκρη για backup και να πάρω μια καινούρια κάρτα.
Αποφεύγω να αναφέρω τα καταστήματα αγοράς, πλην όμως αυτή τη φορά θα το κάνω, διότι με εξυπηρέτησαν πέραν των ορίων του αυτονόητου και ειδικώς λαμβανομένου υπ' όψιν ότι τρέχοντας linux η αγορά κάρτας είναι λίγο λαχείο, αφού δεν ξέρεις ποιο ακριβώς τσιπ έχει η συσκευή που αγοράζεις, πριν την βάλεις στον υπολογιστή, η αντιμετώπισή τους ήταν εξαιρετική.
Πήγα λοιπόν στο Πλαίσιο της Κηφισιάς και αρχικώς αγόρασα την TP LINK TL-WN823n V.3.
Θα πρότεινα να την αποφύγετε.
Παρότι ήταν plug and play, η απόδοσή της ήταν απογοητευτική.
Από τις ενδείξεις στο γραφικό περιβάλλον του Kubuntu η παλιά κάρτα έβγαζε signal strength γύρω στο 74% και ταχύτητα σύνδεσης με τον ρούτερ 54 Mbit/sec (ο ρούτερ είναι 150άρης), τα οποία στην πράξη έδιναν ένα download περίπου της τάξης του 2,3 Μbit/sec (η γραμμή είναι vdsl, κλειδώνει στα 50 και είναι πραγματικά).
Η TP LINK έβγαζε signal strength γύρω στο 32% και ταχύτητα σύνδεσης με τον ρούτερ 1 Mbit/sec (εννοείται ότι έπαιξα με όλα τα κανάλια εκπομπής στον ρούτερ, καθώς και τα ασύρματα πρωτόκολλα), τα οποία στην πράξη έδιναν ένα download περίπου της τάξης του 1,3 Μbit/sec.
Η κάρτα αυτή έχει τσιπάκι της realtek και χρειάζεται το module-driver rtl 8192. Είτε δοκίμασα να τον περάσω από ppa, είτε κατεβάζοντας τον από το site της realtek, είτε από github, το αποτέλεσμα ήταν τζίφος, πλην μιας φοράς (δεν θυμάμαι πλέον ποιας από τις πολλές δοκιμές) έβγαζε error και δεν μπορούσε να κάνει build το module για τον πυρήνα που τρέχω (4.15.0-32). Με τα πολλά βάλε-βγάλε ακόμα και τη μια φορά που δεν έβγαλε error, δεν είδα κάποια διαφορά στην απόδοση, παρέμενε χαμηλή.
Αποφάσισα ότι δεν άξιζε πλέον τον κόπο να ασχοληθώ περαιτέρω και αφού είχα προβλέψει να διατηρήσω άθικτη την συσκευασία της, την επέστρεψα στο Πλαίσιο, λέγοντας ακριβώς τι συνέβη, δηλαδή ότι σε σύστημα με linux η κάρτα σερνόταν και επιθυμούσα να την αντικαταστήσω με κάποια άλλη.
Το οποίο και δέχθηκαν άμεσα και αδιαμαρτύρητα και λαμβανομένου υπ' όψιν του ιστορικού, ότι η κάρτα λειτουργούσε, είναι μια εξαιρετική αντιμετώπιση προς τον πελάτη, η οποία αξίζει να τονισθεί.
Μην σκοπεύοντας να δαπανήσω για κάρτα άνω των 20 ευρώ, είπα να δοκιμάσω την Turbo-X WiFi USB Adapter AC600 WLAC-600 Antenna, η οποία είναι 600άρα και έχει εξωτερική κεραιούλα που βιδώνει πάνω στην usb κάρτα.
H καρτούλα είναι αυτή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ID 0bda:0811 Realtek Semiconductor Corp.

και για να λειτουργήσει χρειάζεται τον driver rtl 8812au, ο οποίος υπάρχει μεν στα αποθετήρια της 16.04 αλλά ομοίως έβγαζε error στην εγκατάσταση για τον πυρήνα μου (εννοείται ότι όλα τα απαιτούμενα πακέτα και ιδίως οι linux-headers είναι προεγκατεστημένα). Κάπου διάβασα για bug.
Αρχικώς λοιπόν δεν λειτουργούσε καθόλου, αυτή τη φορά όμως υπήρχε ο σωστός driver στο github
https://github.com/gnab/rtl8812au
Εγκαθιστώντας λοιπόν σύμφωνα με τις οδηγίες του παραπάνω link, η κάρτα λειτούργησε άμεσα, δίνει signal strength 100% και ταχύτητα σύνδεσης με τον ρούτερ 150 Mbit/sec (όσο δηλαδή σηκώνει ο ρούτερ), τα οποία στην πράξη δίνουν ένα download περίπου της τάξης του 5,5 Μbit/sec, όσο δηλαδή και με καλώδιο ethernet.
Μένει λοιπόν να δούμε αν το dkms θα χτίσει σωστά το module όταν αναβαθμιστεί ο πυρήνας ή θα πρέπει να το κάνω και πάλι χειροκίνητα.
Σαν πρόταση αγοράς τώρα ; Χμμμ, σαν απόδοση πετάει. Προφανώς δεν είναι plug and play, αν και θα έπρεπε αφού ο driver υπάρχει στα repos.
Εξαρτάται λοιπόν (προς το παρόν, φαντάζομαι ότι θα επιλυθεί γενικώς, είτε ότι ήδη είναι καλύτερα σε πιο νέα έκδοση του λειτουργικού), από το πόσο τρομάζει κανείς από την "χειροκίνητη" εγκατάσταση του driver.
Αυτά....