Δημοσιεύτηκε: 12 Οκτ 2010, 02:37
από kmarinis88
Λοιπόοον μετά από καιρό που το σχεδίαζα αποφάσισα να βάλω Linux εξολοκλήρου πάνω από τα Windows. 'Τα έσβησα εντελώς και πέρασα το ubuntu 10.10. Και εδώ θέλω να αρχίσω να μιλάω για τις εντυπώσεις μου.

Πρώτα απ'όλα να ενημερώσω ότι έχω τελειώσει Προγραμματισμό στην Πληροφορική του Πανεπιστήμιου Πειραιά, οπότε ξέρω και να ψάχνω και να έχω υπομονή και να βρίσκω λύσεις σε ότι έχει να κάνει με θέματα λογισμικού. Η αλήθεια όμως είναι ότι εγκατέστησα το ubuntu με μάλλον σκεπτικό ύφος και συνεχώς είχα στο μυαλό μου πως θα λάμβανα μερικά από τα χαρακτηριστικά του εάν πχ όπως η κοπέλα μου, που απλά θέλει να μπει σε ένα λειτουργικό και να κάνει την δουλειά της.

Λοιπόν έχουμε και λέμε (και ας με συγχωρήσετε για το μεγάλο μέγεθος...)

Ubuntu > Windows
1. Το σημαντικοτερο πλεονέκτημα είναι η Εύρεση εφαρμογών. Λάτρεψα το Ubuntu Software Center. Μου θύμισε πάρα πολύ το AppStore της Apple που πρόκειται για ίσως το πιο δυνατό μοντέλο πώλησης μαζικού λογισμικού. Κάτι που σίγουρα το Windows ούτε που διανοείται να τα καταφέρει. Όχι λόγω πλήθους εφαρμογών, αλλά λόγω φιλοσοφίας. Και ούτε καν να μπαίνει ο χρήστης σε ανούσιες διαδικασίες παραπετροποίησης και installations. Απλό αλλά λογικό... Life is simple. (EXTRA_BONUS στην απλότητα με την οποία βρίσκεις εγκατεστημένες εφαρμογές...Έτσι μπράβο ρε παιδιά, όχι να κάνεις εγκατάσταση μια εφαρμογή και να την ψάχνεις σε όλο τον δίσκο. Μην κοιτάτε που το συνηθίσαμε, δεν είναι αυτό το λογικό)

2. Το στυλ. Μπορεί να ακούγεται χαζός λόγος, αλλά όπως και στην ανθρώπινη εμφάνιση αυτή είναι που τραβάει πρώτα τους άλλους και μετά ο χαρακτήρας του. Μου φάνηκε εξαιρετική σε σχέση με τον μουντό και απρόσωπο χαρακτήρα των Windows (κρίμα που το KDE προσπαθεί να τον μιμηθεί). Και μιλάω και για το Compiz. Τρομερή δουλειά.

3. Ο Open-Source χαρακτήρας του. Αν και στα Windows οι εφαρμογής επί πληρωμή έχουν καταντήσει και αυτές Open-Source με τα torrents, νομίζω ότι είναι τρομερή η κατεύθυνση αυτή που έχει η κοινότητα του Linux.

4. Αν και τα Windows 7 θεωρητικά είναι πολύ ελαφριά, πλέον δεν μπορώ να γυρίσω σε αυτά, μετά από το πόσο γρήγορα και εύληπτα είναι το ubuntu).

Ubuntu < Windows
1. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μιλάμε για ΤΟ μπάχαλο όσο αναφορά τις εφαρμογές που δεν είναι στο Software Center. ΓΙΑΤΙ? Είναι τόσο δύσκολο οι developers να κάνουν compile τα tar.gz αρχεία τους. Είδε ποτέ κανείς στα Windows προγράμματα να έρχονται σε .zip μορφή και να πρέπει ο χρήστης να τα κάνει .exe, .msi ή οτιδήποτε άλλο. Και γιατί να πρέπει εγώ να μπλέξω με εντολές στο τερματικό;;;; Και καλά εγω... η μάνα μου ή η κοπέλα μου θα είχανε αρχίσει να βρίζουν πριν καν καλά καλά ανακαλύψουν τι είναι το τερματικό! Άσε το γεγονός που τα περισσότερα δεν είχαν καν configuration files για εγκατάσταση. Εδώ κατέβασα το Libre Office (γιατί δεν έχει .deb μορφή στο official site δεν καταλαβαίνω) και είδα 20 .deb αρχεία.... Καταλαβαίνω ότι τα tar.gz δουλεύουν σε όλες τις εκδόσεις Linux, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει μια .rpm και μια .deb μορφή. Ακόμη προτιμότερο είναι να γίνει ΚΑΠΟΙΑ συνεργασία και να καθιερωθεί ένα νέο πρότυπο που είτε να διαλέγει .deb και .rpm τεχνικές (για συμβατότητα), είτε να είναι τελείως διαφορετικό...

2. Το Synaptic. Γιατί να είναι χαμένο στην μετάφραση, εφόσον είναι ΤΟΣΟ σημαντικό. Και γιατί είναι ξεχωριστό; Δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο Ubuntu Software Center με κάποιον τρόπο; Και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα Repositories δεν καταλαβαίνω. Απλά πράγματα... Και κατεβάζεις ένα αρχείο; Γιατί να μην κατεβάζεις και τα addons μαζί με αυτό, παρά να πρέπει να μπαίνεις στο Synaptic.

3. Το wine. Τρομαχτικά χρήσιμο! Εάν όμως θέλει να αποτελεί πλεονέκτημα, πρέπει και να προωθείται από το ίδιο το σύστημα. Και ναι, να έρχεται προεγκατεστημένο μαζί με τα winetricks του και το PlayOnLinux και τα όλα του. Ειδικά με το Galium3D, ίσως τα πράγματα βελτιωθούν αισθητα. Δεν ξέρω από ποιούς υποστηρίζεται, αλλά η Canonical θα πρέπει και αυτή να βοηθήσει μιας και την ενδιαφέρει ΤΟΣΟ πολύ. Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί η συμβατότητα με Windows. (Αν και τώρα που το υποστηρίζει και η Google κάτι μπορεί να γίνει... ίσως ενδιαφέρεται και αυτή για τον Chromium OS της... )

4. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι έρχονται από Windows. Γιατί να μην υπάρχει ένα εγχειρίδιο που να περιγράφει τι είναι διαφορετικό, πως λειτουργεί και ποια είναι η φιλοσοφία του Ubuntu;

Τελική ευτυμηγορία Windows > Ubutnu. Ξέρω ότι θα αρχίσει το θάψιμο αλλά αφήστε με να εξηγηθώ. Δυστυχώς το Ubuntu έχει ακόμη προβλήματα. Ξέρω ότι έχει βελτιωθεί σε ΠΑΡΑ πολύ μεγάλο βαθμό από όλες τις εκδόσεις του, αλλά ο νέος χρήστης δεν ενδιαφέρεται. Τον ενδιαφέρει να μπορεί να κάνει τις δουλειές του απρόσκοπτα. Και περιέγραψα 3-4 προβλήματα. Και είναι σημαντικά.... Ακόμη και 1 απο αυτά να μείνει, πάλι τα Windows θα υπερτερούν. Το χαοτικό σύστημα αρχεία και η terminalοστρεφή φιλοσοφία του (ναι την έχει ακόμη), δεν βοηθούν. Εάν αυτά επιλυθούν, ίσως και οι εταιρίες αρχίσουν να διθέτουν επαγγελματικά εμπορικά πακέτα (καλά τα OpenSource αλλά όταν ο άλλος έχει μάθει το Photoshop δεν τα αφήει εύκολα, όσο φανταστικό και να είναι το Gimp - και είναι). Εξάλλου και τα Windows έχουν το Gimp. Άρα ποιός ο λόγος να έρθουν στο Ubuntu; Μα η ευκολία χρήσης του. Δυστυχώς αυτό ακόμη θέλει αρκετό χρόνο και πολλές από τις τεχνικές του πρέπει να εγκαταλειφθούν εντελώς. Μην με κατακρίνεται, αλλά βαρέθηκα να μπαίνω σε forums και να βλέπω κώδικα για scripts. Παρόλο που είμαι συνιθισμένος μου την δίνει απίστευτα την στιγμή που ξέρω ότι είναι ένα απλό πράγμα, να πρέπει να το κάνω με εντολές. Είδε κανείς στα Windows .bat files. Αραιά και που. Σίγουρα το 90% των χρηστών ούτε που τα έχει ακούσει. Και αυτό είναι καλό πράγμα.Ακόμη και τα Mac είναι κλειστά ως προς τον χαρακτήρα τους, αλλά παρέχουν απλότητα σε αυτά που διαθέτουν και αυτό είναι που μετράει.

το ubuntu όμως είναι όμως με διαφορά το πιο υποσχόμενο λειτουργικό όλων. Αν και έχουν γίνει μεγάλα βήματα, αυτή την στιγμή έχει πάρει ίσως και λιγότερο από τα μισά που απαιτούνται... Ειλικρινά περιμένω την ώρα και την στιγμή που θα προτείνω και στους άλλους να πετάξουν αυτά τα χαζο-Windows. Απλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω ένα λειτουργικό που τώρα πατάει στα πρώτα του βήματα. Και δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού όλα τα λειτουργικά περάσανε από αυτή την φάση. Αλλά όταν πατήσει γερά, θα είναι το καλύτερο απ'όλα.

ΥΓ: Μα τι είναι αυτό πια με τις εκατομμύρια διανομές Linux. Γιατί; Ubuntu, Fedora, Debian, PCLinuxOS, Sabayon, Mandriva κλπ κλπ. Μέτρησα 203 επίσημες διανομές Linux. Ξέρω ότι και το Ubuntu έτσι ξεκίνησε, αλλά γιατί τόσες πολλές; Ξέρω ότι αυτό δηλώνει μια ζωντανή κοινότητα, αλλά εγώ βλέπω έλλειψη οράματος και συντονισμού. Ναι όραμα δεν είναι όταν ο καθένας κάνει ότι θέλει (όσο μεγάλες βλέψεις και ιδέες έχει γι'αυτο), αλλά όταν όλοι μαζί συνεργάζονται για κάτι... Νομίζω (και πάλι γνώμη μου είναι), εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, οι διανομές θα ήταν 20 το πολύ και η κοινότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ποιό ουσιαστικές ενέργεις.

Πάντως τώρα που ανέβηκα στο τρένο δύσκολα θα ξανακατέβω... Αναμένω με αγωνία πως θα εξελιχθεί το λειτουργικό αυτό...