Δημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2011, 12:31
από dim459
@ fkol k4
To έχω ξαναγράψει σε παλαιότερες συζητήσεις οι <<επιχειρηματικές επιλογές>> ή <<επιλογές κατεύθυνσης>> ή όπως αλλιώς θες πες το, που κάνει η Canonical είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι βάζω το επιχειρηματικό ένστικτο του Shuttleworth πιο πάνω από το δικό μου, γιατί προφανώς κάποιος λόγος υπάρχει που αυτός είναι δισεκατομμυριούχος ενώ εγώ τρέχω και δε φτάνω για να πληρώσω τα δάνεια του σπιτιού μου.
Η επιλογή άλλου γραφικού περιβάλλοντος είναι ευτυχώς μια υπαρκτή δυνατότητα, άλλωστε εδώ και καιρό κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ KDE.
Έχω όμως δύο βασικές παρατηρήσεις. Τα XFCE, LXDE, Enlightment κλπ, τα θεωρώ desktops ειδικών συνθηκών, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους σε συγκεκριμένους υπολογιστές, δεν έχουν όμως την πληρότητα των KDE και Gnome.
To KDE κάνει τα πάντα (για την ακρίβεια κάνει <<παπάδες>> ) αλλά από την άλλη πάντα μου δημιουργεί μια ανασφάλεια, η οποία οφείλεται στην τάση που έχει η ομάδα ανάπτυξής του να <<αμολάει>> τους υπέροχους νεωτερισμούς της πρόωρα και όποιον πάρει ο χάρος. Για παράδειγμα το 4.χχ είναι ένα υπέροχο και σταθερότατο desktop, το δεύτερο όμως σε καμία περίπτωση δεν ίσχυε όταν πρωτοεμφανίστηκε και για κάμποσο καιρό ακόμα.
Πιστεύω ότι διακατέχονται από ένα σύνδρομο βεβιασμένης κυκλοφορίας, το οποίο είναι ίσως και το μοναδικό μειονέκτημά του, αλλά στα αρχικά στάδια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Δεν ξέρω αν ο διαχωρισμός νέου και πιο έμπειρου χρήστη είναι απόλυτος.
Προφανώς ο νέος χρήστης λόγω άγνοιας και φοβίας δεν πολυπειράζει και πολλά πράγματα. Από την άλλη όμως δεν θα μείνει για πάντα νέος και υποθέτω ότι κάποιος που εγκαταλείπει την αγκαλιά της μαμάς Microsoft για να βάλει linux είναι λογικώς φύσει ανήσυχο ον και μετά από λίγο θα αρχίσει να ψάχνεται σχετικά με το πως να παραμετροποιεί το σύστήμα του ανάλογα με τα γούστα του.
Αν η συλλογιστική μου είναι σωστή, είναι βέβαιο ότι με την εκδοχή που προσφέρει τώρα η Canonical θα μπορέσει σαφώς να προσελκύσει νέους χρήστες, είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να τους κρατήσει μακροπρόθεσμα.