Δημοσιεύτηκε: 09 Ιαν 2012, 11:13
από fkol k4
panoss έγραψε:Παιδιά έχω πρόβλημα με το pc μου, δεν ξεκινάει το ubuntu.
Εμφανίζεται ο grub όπου επιλέγω ποιο λειτουργικό θέλω.
Επιλέγω το ubuntu, μου λέει ότι ο δίσκος χρειάζεται έλεγχο (με το fsck δηλαδή), το αφήνω να κάνει έλεγχο, τελειώνει κάνει reboot και συνέχεια το ίδιο! Και με 'λειτουργία ανάκτησης' (recovery mode) το ίδιο!
Υποψιάζομαι μια αλλαγή δίσκου που 'χα κάνει προχτές. Έβγαλα τον δικό μου και έβαλα άλλον. Μετά, φυσικά, ξανάβαλα τον πρώτο (και έβγαλα τον δεύτερο).
Στον ίδιο δίσκο έχω επίσης:
puppy linux, στο ίδιο partition με το ubuntu
puppy linux, σε άλλο partition
Αυτά δουλεύουν κανονικά.

Πάντως αυτή η περιγραφή δεν μου φαίνεται για πρόβλημα του grub. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος.
Σου προτείνω να κάνεις μια προσπάθεια για διαφορετική προσέγγιση.
  • Πρώτα θα πρέπει να βρεις σε ποιο διαμέρισμα είναι εγκαταστημένος ο ριζικός φάκελος του Ubuntu. Αυτό μπορείς να το κάνεις με ένα Live CD. Ένας τρόπος είναι να πλοηγηθείς στο /etc/apt/sources.list κάθε διαμερίσματος και να δεις ποιο από αυτά είναι το Ubuntu.
  • Αποπροσάρτησε όλα τα διαμερίσματα και κάνε το fsck που σου ζητείται από το Live CD.
  • Προσάρτησε ξανά το διαμέρισμα του Ubuntu με την εντολή
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo mount /dev/sda1 /mnt
    Εδώ, υποθέτω πως έχεις διαπιστώσει πως το διαμέρισμα του Ubuntu είναι το /dev/sda1 , αλλά θα πρέπει να το επιβεβαιώσεις.
  • Δώσε την εντολή
    gksu gedit /mnt/etc/fstab
    για να σου εμφανιστεί το αρχείο των προσαρτήσεων.
    Θα βρεις την εγγραφή του « / » η οποία θα είναι της μορφής
    # / was on /dev/sdb3 during installation
    UUID=8d29a1a9-1967-4cf4-8594-3ecebd955f3d / ext4 errors=remount-ro 0 1

Σε αυτό, άλλαξε τον άσσο στο τέλος της 2ης δεύτερης γραμμής με μηδέν ώστε να ακυρώσεις προσωρινά τον έλεγχο του διαμερίσματος.

Προσοχή, το gedit στις προτιμήσεις έχει την επιλογή να δημιουργεί αντίγραφο του αρχείου που επεξεργαζόμαστε πριν το σώσιμο. Πριν σώσεις τις αλλαγές, βεβαιώσου ότι το έχεις ενεργοποιήσει

• Κάνε επανεκκίνηση και πες μας τα αποτελέσματα.